Διπλωματική ένταση για την «Aστερομάτα». Ντόρος έχει προκληθεί από χθες, με αφορμή το κομμάτι που θα στείλει η Ελλάδα στη φετινή Eurovision στην Ελβετία. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας (TRT) ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει το τραγούδι «Αστερομάτα» της Κλαυδίας, για να διαπιστωθεί αν περιλαμβάνει αναφορές στη γενοκτονία των Ποντίων. Αν υφίσταται κάτι τέτοιο, οι γείτονες προειδοποιούν (;) ότι «η δυσφορία θα μεταφερθεί στο υψηλότερο επίπεδο».
Οι αντιδράσεις ήρθαν αρχικά από δημοσιεύματα και σύντομα απέκτησαν επίσημη φωνή μέσω του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Τουρκίας (TRT). Αφορούν το περιεχόμενο του τραγουδιού. Ως γνωστόν, η Τουρκία όχι μόνο αρνείται σφόδρα να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Ποντίων, αλλά με μια σειρά έωλων επιχειρημάτων υποστηρίζει πως δεν συνέβη ποτέ – προκαλώντας θύελλα στη διεθνή κοινότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση (TRT) εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα εξετάσει εάν το τραγούδι αναφέρεται «στον ισχυρισμό περί γενοκτονίας των Ποντίων». Αναλόγως των αποτελεσμάτων, θα καταθέσει -ή όχι- καταγγελία στην EBU.
Επιπροσθέτως, σε ανακοίνωσή του το Eurovision Türkiye αναφέρει ότι «εάν εντοπιστεί κάτι μεμπτό τότε η δυσφορία της Τουρκίας θα μεταφερθεί στο υψηλότερο επίπεδο». «Ανέκαθεν είχαμε στο μυαλό μας ένα κομμάτι με το οποίο να μπορώ να ταυτιστώ: μιλάει για ξεριζωμό και προσφυγιά», έλεγε τις προάλλες η Κλαυδία στην ΕΡΤ. «Η γιαγιά μου, η γιαγιά Κλαυδία, μου έχει πει ιστορίες για το πώς έφυγαν τότε, με τον ξεριζωμό και πήγαν στη Σοβιετική Ένωση», περιέγραψε.
Αξίζει να προσθέσουμε ότι και η Μαρίζα Κωχ είχε προκαλέσει αντιδράσεις στη Eurovision από την πλευρά της Τουρκίας, το 1976, με το τραγούδι «Παναγιά μου, Παναγιά μου». Το μοιρολόι, αφιερωμένο στην Κύπρο, γράφτηκε δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974, αποτυπώνοντας την περιρρέουσα τότε θλίψη για τα τραγικά γεγονότα εκείνης της περιόδου.
Εφημερίδα Απογευματινή