ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΙΑΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ – Όραμα, δράση και συνεργασία για την Αθήνα

Φέρνω μαζί μου γνώση τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα
16:48 - 5 Οκτώβριος 2023

Για την υποψηφιότητά του στον Δήμο Αθηναίων με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη «Αθήνα Ψηλά» μιλά στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Ο κ. Γιατρομανωλάκης αναδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας στην καθημερινότητά τους και προτείνει λύσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Αθηναίων. «Ο στόχος, κατά τη γνώμη μου, είναι να βελτιώσουμε την Αθήνα, διατηρώντας παράλληλα την αυθεντικότητα και τη μοναδικότητά της. Με άλλα λόγια, η Αθήνα οφείλει να αναγνωρίσει τα μοναδικά χαρακτηριστικά της, να επενδύσει σε αυτά και να τα αναδείξει», τονίζει χαρακτηριστικά ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων.

Έχετε δηλώσει ότι όλη σας τη ζωή κατοικείτε στο κέντρο της Αθήνας. Ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αθηναίοι;

Όντως, γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στο κέντρο της Αθήνας σχεδόν όλη μου τη ζωή. Η Αθήνα είναι μια μοναδική πόλη αλλά και μια δύσκολη πόλη. Για παράδειγμα, με πολλαπλά εμπόδια στις μετακινήσεις: κίνηση και έλλειψη χώρων στάθμευσης για τους οδηγούς, κακοτεχνίες στα πεζοδρόμια ή και καθόλου πεζοδρόμια, έλλειψη σκίασης για τους πεζούς. Δεν τολμώ καν να αναφέρω τα εμπόδια που συναντούν στις μετακινήσεις τους τα άτομα με αναπηρία. Επίσης, η έλλειψη πρασίνου δεν περιορίζει μόνο τους χώρους αναψυχής των Αθηναίων, αλλά και στερεί την πόλη από ένα πολύτιμο εργαλείο κατά της κλιματικής κρίσης. Και φυσικά, υπάρχουν ζητήματα που συνδέονται με την ασφάλεια, την αύξηση των ενοικίων, την αλλαγή του μείγματος των κατοίκων και ούτω καθεξής, ζητήματα που απαιτούν τη στενή συνεργασία του δήμου με την κεντρική κυβέρνηση.

Πώς θα μπορούσαν να διορθωθούν τα προβλήματα που περιγράφετε;

Οι λύσεις -κατά τη γνώμη μου- απαιτούν τρία στοιχεία:

Πρώτον, ένα όραμα για την πόλη. Να ξέρεις πώς θες να μοιάζει η Αθήνα και οι 129 γειτονιές της σε 10 χρόνια από τώρα. Για μένα το όραμα αυτό προϋποθέτει μια Αθήνα ανθεκτική στις κρίσεις, που σέβεται τους δημότες της, με ευκολότερη καθημερινότητα και υψηλότερη ποιότητα ζωής για όλους, που δεν αφήνει κανέναν αβοήθητο και παρέχει ευκαιρίες ανάπτυξης, εξέλιξης, ψυχαγωγίας, άθλησης σε όλους.

Δεύτερον, τον τρόπο να μετασχηματίσεις το όραμα σε δράσεις και να ξέρεις πώς να τις υλοποιήσεις. Να αναλύσεις το όραμα σε επιμέρους έργα ανά τομέα και ανά γειτονιά, να εξασφαλίσεις τους απαιτούμενους πόρους, να μελετάς εξαρχής τη βιωσιμότητα των όσων σχεδιάζεις και να κρατάς τους δημότες ενήμερους για την πρόοδο των έργων.

Τρίτον, συνεργασία. Να ξέρεις ποιοι φορείς εμπλέκονται προκειμένου να προχωρήσει κάθε έργο, να συνεργάζεσαι και να συντονίζεσαι μαζί τους, να ενώνεις τις δυνάμεις σου κατά περίπτωση με την κεντρική κυβέρνηση, την Περιφέρεια, τον ιδιωτικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών.

Πώς μπορεί η Αθήνα να μοιάσει σε άλλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις;

Αυτή την ερώτηση την άκουγα και ως υφυπουργός Πολιτισμού: πώς η Αθήνα θα γίνει σαν το Παρίσι ή το Βερολίνο; Όταν ανοίξαμε το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μέσα σε έξι μήνες μετά από 20 χρόνια καθυστέρησης, με ρωτούσαν πώς θα κάνουμε το ΕΜΣΤ να μοιάζει με το MOMA στη Νέα Υόρκη. Όμως δεν είναι αυτός ο στόχος, να αντιγράψουμε κάποιον άλλον. Ο στόχος κατά τη γνώμη μου είναι να βελτιώσουμε την Αθήνα, διατηρώντας παράλληλα την αυθεντικότητα και τη μοναδικότητά της. Με άλλα λόγια, η Αθήνα οφείλει να αναγνωρίσει τα μοναδικά χαρακτηριστικά της, να επενδύσει σε αυτά και να τα αναδείξει.

Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Όταν ξεκίνησα στο υπουργείο Πολιτισμού το 2019, λόγω του ενδιαφέροντος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να επενδύσει στον σύγχρονο πολιτισμό, κάποιοι αναρωτήθηκαν αν αξίζει να επενδύσουμε σε κάτι άλλο εκτός από την ομολογουμένως μοναδική και πολύτιμη πολιτιστική μας κληρονομιά. Όμως αυτό θα απέκλειε μια νέα και σημαντική γενιά σύγχρονων δημιουργών, θα δημιουργούσε ένα ρήγμα με το παρόν, εστιάζοντας αποκλειστικά στο παρελθόν. Τέσσερα χρόνια μετά, με σκληρή δουλειά, όραμα και συγκεκριμένες δράσεις, τα διεθνή Μέσα άρχισαν να μιλούν για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό με διθυραμβικά σχόλια, γιατί τους ανοίξαμε ένα νέο παράθυρο. Αλλάξαμε τα χαρακτηριστικά της Αθήνας; Όχι. Αναδείξαμε όμως τα μοναδικά χαρακτηριστικά της, ενισχύσαμε τοπόσημα και αυξήσαμε το διεθνές ενδιαφέρον για την πόλη, χωρίς φυσικά να λειτουργούμε ανταγωνιστικά προς την πολιτιστική κληρονομιά αλλά συμπληρωματικά.

Έχετε διατελέσει υφυπουργός Πολιτισμού. Πώς θεωρείτε ότι θα μπορούσε να σας βοηθήσει η εμπειρία σας αυτή σε περίπτωση εκλογής σας;

Φέρνω μαζί μου γνώση τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Η εμπειρία αυτή είναι χρήσιμη, γιατί περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- σε βάθος γνώση για διαδικασίες σχεδιασμού και υλοποίησης έργων, εύρεσης και διαχείρισης οικονομικών πόρων, και δημόσιας διοίκησης. Επίσης, κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο υπουργείο Πολιτισμού συνεργάστηκα με πολλούς δήμους της χώρας και γνωρίζω τόσο τα περιθώρια να παράξουν έργο όσο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Τέλος, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε καινοτόμες δράσεις, τολμήσαμε να μη συντηρήσουμε απλώς την υφιστάμενη κατάσταση αλλά να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο, όπως το διεθνώς πρωτοποριακό πρόγραμμα πολιτιστικής συνταγογράφησης ή το πρόγραμμα αναβίωσης της ελληνικής χειροτεχνίας.

Αυτά τα χαρακτηριστικά μου λοιπόν, μαζί με την εργασιομανία μου αλλά και τη χωρίς εξαρτήσεις πολιτική μου παρουσία, θεωρώ ότι θα με κάνουν χρήσιμο για την Αθήνα, εφόσον οι συνδημότες μου με τιμήσουν με την ψήφο τους. Στόχος μου είναι, καθώς οι αρμοδιότητες του δήμου αλλά και οι ανάγκες των δημοτών μεγαλώνουν, να ενισχύσω περαιτέρω την ομάδα του Κώστα Μπακογιάννη, η οποία παρήγαγε πολύ αξιόλογο έργο τα τέσσερα τελευταία χρόνια.