Tις σχεδιαζόµενες παρεµβάσεις του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για το Στεγαστικό, το ∆ηµογραφικό, την παιδική προστασία και την τόνωση της κοινωνικής οικονοµίας αναλύει στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη, η οποία µιλά για τη µεταρρύθµιση και τις αλλαγές στη χορήγηση των προνοιακών επιδοµάτων.
Σε ποια κατεύθυνση κινούνται η µεταρρύθµιση και οι αλλαγές που προωθείτε για τα προνοιακά επιδόµατα;
Πρώτιστο µέληµα είναι να διασφαλίσουµε τη µέγιστη δικαιοσύνη και διαφάνεια και να διορθώσουµε –στον βαθµό που είναι εφικτό– στρεβλώσεις του υπάρχοντος συστήµατος, ώστε να στηρίζουµε µε περισσότερα όσους αποδεδειγµένα έχουν τη µεγαλύτερη ανάγκη. Η πολιτεία κατευθύνει σηµαντικούς πόρους για τηστήριξη των πολιτών, αλλά δεν γνωρίζει εάν στηρίζειόσους πραγµατικά το έχουν ανάγκη ή όσους εκµεταλλεύονται –εντελώς νόµιµα δυστυχώς– τα κενά του συστήµατος. Βασικός πυρήνας της µεταρρύθµισης είναι η ένταξη περιουσιακών κριτηρίων, όπου δεν υπάρχουν,αλλά και η ευµενής αντιµετώπιση της µισθωτής εργασίας ως προς τη διατήρηση των επιδοµάτων. ∆ηλαδή,ένα σηµαντικό κοµµάτι του εισοδήµατος που προέρχεται από µισθωτή εργασία δεν υπολογίζεται στον καθορισµό του εισοδηµατικού ορίου για να λαµβάνει κάποιος τα προνοιακά επιδόµατα. Υπάρχει, ήδη, ως πρόβλεψη στο Ελάχιστο Εγγυηµένο Εισόδηµα και θα αυξηθεί απότο 20% στο 30%, ενώ στα άλλα δύο επιδόµατα, του παιδιού και της στέγης, θα οριστεί πρώτη φορά στο 20%.
«Θέλουµε να χτίσουµε ένα κοινωνικό κράτος γιατους πραγµατικά ευάλωτους, αποκλείοντας όσους εκµεταλλεύονται το σύστηµα και µετατρέπουν την κρατική πρόνοια σε… επάγγελµα», τονίζει η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή»
Αρα, ο µισθωτός δικαιούχος, ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα απόκρυψης εισοδήµατος, θα δικαιούται το επίδοµα ακόµη κι αν έλαβε µια µικρή αύξηση ή βρήκε µια άλλη δουλειά µε καλύτερες απολαβές. Παράλληλα, ενθαρρύνεται και ο άνεργος να αναζητήσει εργασία χωρίςνα απολέσει το επίδοµα που λάµβανε. Βασικός πυλώνας της µεταρρύθµισης είναι και η δηµιουργία ενός κεντρικού µητρώου επιδοµάτων, προκειµένου να υπάρχει µια
συνολική εικόνα και εποπτεία για τη διάθεση των χρηµάτων του Ελληνα φορολογούµενου. Θέλουµε να χτίσουµε ένα κοινωνικό κράτος για τους πραγµατικά ευάλωτους, κλείνοντας τα «παράθυρα» σε εκείνους που εκµεταλλεύονται τα όποια «παραθυράκια», µετατρέποντας το προνοιακό επίδοµα σε… επάγγελµα.
Σχετικά µε το ζήτηµα στέγης, πώς προχωρά ο
σχεδιασµός σας και τι σχεδιάζετε για τη στέγαση των δηµόσιων υπαλλήλων;
Στην προσπάθειά της να αµβλύνει τις συνέπειες της στεγαστικής πίεσης, η κυβέρνηση και ειδικά εµείς στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έχουµε αναλάβει εδώ και πάρα πολλούς µήνες σηµαντικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση µιας εθνικής στρατηγικής για τη διασφάλιση οικονοµικής και ποιοτικής στέγης. Ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια, τις οικογένειες αλλά και τις ευάλωτες κατηγορίες συµπολιτών µας. Σε λίγες µέρες ανοίγει η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων στο «Σπίτι µου ΙΙ» και µπαίνουµε στη δεύτερη φάση τουπετυχηµένου αυτού προγράµµατος, το οποίο θα λύσει προοπτικά το πρόβληµα για 30.000 νέους, ζευγάρια και οικογένειες. Για το σύνολο της στεγαστικής µας πολιτικής θα διαθέσουµε έως το 2027 ποσόν 5 δισεκατοµµυρίων ευρώ. Η πτυχή της στέγασης των δηµόσιων υπαλλήλων και των στελεχών των Ενόπλων ∆υνάµεων, που µετακινούνται στα νησιά, σε ακριτικές και ορεινές περιοχές, αντιµετωπίζεται διακριτά. Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, σε συνεργασία µε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προχωρά στον εντοπισµό δηµοτικών και κρατικών κτιρίων,προκειµένου να ανακαινιστούν και να διατεθούν για τη φιλοξενία των παραπάνω υπαλλήλων.Εχουµε ήδη συγκεντρώσει και καταγράψει σεσυνεργασία µε την ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) ακίνητα σε δήµους και περιφέρειες µε έντονο στεγαστικό έλλειµµα (π.χ.ορεινές, ηµιορεινές,παραµεθόριες και νησιωτικές περιοχές). Παράλληλα θα εκτυλίσσεται και το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αµυνας για την ανέγερση εκατοντάδων
νέων κατοικιών µέσα σε χώρους ανενεργών στρατοπέδων για τα στελέχη των Ε.∆. Ενα ποσοστό αυτών των σπιτιών έχουµε ήδη ανακοινώσει ότι θα διατίθεται και σε άλλους κρατικούς υπαλλήλους, δασκάλους, γιατρούς κ.λπ.
Ως προς το Παρατηρητήριο ∆ηµογραφίας, που έχετε προαναγγείλει, πώς θα λειτουργεί και πού
αποσκοπεί η δηµιουργία του;
Το Παρατηρητήριο, το οποίο έχουµε ήδη εντάξει στο ΕΣΠΑ, είναι ένα παράλληλο εργαλείο στο Εθνικό Σχέδιο ∆ράσης για το ∆ηµογραφικό. Θα συλλέγει διαρκώς δεδοµένα και θα αξιολογεί τις πολιτικές που αγγίζουν τις δηµογραφικές τάσεις. Σύµµαχοί µας σε αυτή την προσπάθεια θα είναι η ακαδηµαϊκή κοινότητα, ειδικοί επιστήµονες και βέβαια όλοι οι αρµόδιοι φορείς, που καλούνται άλλωστε να υλοποιήσουν και τις δράσεις του Εθνικού Σχεδίου. Είναι σηµαντικό να επισηµάνω ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, µετά τησχετική ανακοίνωση της εργαλειοθήκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ∆ηµογραφικό τον Οκτώβριο του2023, που συνέταξε ένα ολοκληρωµένο σχέδιο. Μια δύσκολη και απαιτητική δουλειά, που έφερε σε πέρας το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και την οποία θα ολοκληρώσουµε µετά την ολοκλήρωση της προβλεπόµενης διαβούλευσης. Σας υπενθυµίζω επίσης τις πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τη στήριξη και την ανάταξη του Εβρου, οι οποίες δεν αποτελούν µια αποσπασµατική πολιτική. Σύντοµα θα είµαστε σε θέση να ανακοινώσουµε 13 Περιφερειακά Σχέδια ∆ράσης για το ∆ηµογραφικό.
Στεγαστικό, Δημογραφικό, παιδική προστασία και τόνωση της κοινωνικής οικονομίας, οι κυβερνητικές προτεραιότητες για το 2025
Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για το 2025;
Οι 4 βασικές µου προτεραιότητες για το επόµενο εξάµηνο εστιάζονται: στο Στεγαστικό, στο ∆ηµογραφικό, στην παιδική προστασία και στην τόνωση της κοινωνικής οικονοµίας. Αυτό το οποίο δουλεύουµε µε ιδιαίτερη ζέση είναι το Στεγαστικό. Να προσφέρουµε περισσότερες επιλογές σε νεότερους ανθρώπους αλλά και ευάλωτους συµπολίτες µας. Το ∆ηµογραφικό, προφανώς, µε πολυετή ορίζοντα και µε µια αίσθηση πραγµατισµού, καθώς η µείωση των
γεννήσεων είναι υπαρκτή εδώ και χρόνια και δεν φαίνεται να ανατρέπεται, καθώς ξέρουµε πόσοι είµαστε καιπόσοι θα είµαστε. Αλλά και µε µία αίσθηση αισιοδοξίας ότι µπορούµε να βελτιώνουµε συνεχώς το πλαίσιο που επιτρέπει την απόφαση δηµιουργίας οικογένειας στους νέους και τις νέες της χώρας µας. Η παιδική προστασία κυριαρχεί επίσης στις προτεραιότητές µου. Το πώς δηλαδή θα µπορέσουµε να βοηθήσουµε τα παιδιά, τα οποία διαµένουν αυτή τη στιγµή σεένα κέντρο παιδικής προστασίας, σε ιδρύµατα όπως είναι ευρύτερα γνωστά, να βρουν µια οικογένεια που µπορεί να γίνει ανάδοχη ή να τα υιοθετήσει ή, ακόµη περισσότερο, αν είναι µεγαλύτερα, να µένουν πλέον σε διαµερίσµατα ηµιαυτόνο µης διαβίωσης, να ζήσουν ένα πιο αυτόνοµο, φωτεινό µέλλον, µακριά από την ιδρυµατοποίηση. Η ενίσχυση της κοινωνικής καινοτοµίας και της κοινωνικής επιχειρηµατικότητας µε την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων ύψους 25 εκατοµµυρίων είναι ένας µεγάλος στόχος της επόµενης χρονιάς. Βλέπουµε αξιόλογες τοπικές προσπάθειες µε την ενεργοποίηση γυναικών,
κοινοτήτων νέων, αλλά και ατόµων µε αναπηρία, καθώς και ευάλωτων κοινωνικών οµάδων, οι οποίες µπαίνουν στο επιχειρείν και βρίσκουν προοπτική και ελπίδα.
Παράλληλος στόχος, βέβαια, είναι η διαρκής ενίσχυση των διοικητικών υπηρεσιών του υπουργείου, η συνεχής, µεγαλύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων και η καλή εκτέλεση του προϋπολογισµού µας, που αγγίζει τα 4 δισεκατομμύρια.
Πηγή: Κυριακάτικη Απογευματινή