Τζορτζ Τσούνης: «Αν πρέπει να δώσω ένα μήνυμα στην Γκίλφοϊλ, είναι σεβασμός – Δεν μπορείς να πεις σε έναν Έλληνα τι θα κάνει…»

Τζορτζ Τσούνης στα Παραπολιτικά -«Για τις ΗΠΑ και για μένα, το πιο σημαντικό είναι να είναι τα πράγματα ήσυχα στο Αιγαίο»
12:40 - 7 Ιανουάριος 2025

Ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, μίλησε στη Νίκη Λυμπεράκη και στα Παραπολιτικά 90,1, σε μια εκ βαθέων συνέντευξή του, δύο εβδομάδες πριν επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μιλώντας για την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ και το πότε θα αναλάβει τα νέα της καθήκοντα, είπε πως: «Σε 2 εβδομάδες θα έχουμε νέο πρόεδρο. Το Κογκρέσο πρέπει να την αποδεχθεί και να περάσει από διαδικασία αξιολόγησης. Εϊναι μια διαδικασία που διαρκεί μήνες. Η κυρία Όστιν, το νο. 2 , θα είναι στο ενδιάμεσο η επικεφαλής, έχει μεγάλη εμπειρία 27 χρόνων».

Τσούνης: «Αν πρέπει να δώσω ένα μήνυμα στην Γκίλφοϊλ, είναι σεβασμός – Δεν μπορείς να πεις σε έναν Έλληνα τι θα κάνει, είχαν υδραυλικά στο σπίτι τους, 1000 χρόνια πριν αποκτήσουμε γλώσσα»
Για τη φημολογία που είχε αναπτυχθεί ότι θα είναι και ο επόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα Έλληνας της διασποράς και το πώς λειτούργησε ότι ήταν ένας τέτοιος, είπε: «Ήταν καλά, ήξερα την Ελλάδα, τη γλώσσα (αν και η μητέρα μου έλεγε ότι ήταν φτωχά, βελτιώθηκαν τα 3 τελευταία χρόνια). Αν πρέπει να δώσω ένα μήνυμα στην Γκίλφοϊλ, είναι σεβασμός. Δεν μπορείς να πεις σε έναν Έλληνα τι θα κάνει. Ποτέ δεν μου άρεσε η διπλωματία της επιβολής, οι Έλληνες είναι περήφανος λαός. Είχαν υδραυλικά στο σπίτι τους, 1000 χρόνια πριν αποκτήσουμε γλώσσα.

«Να φύγουμε από τη λογική να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα, να βοηθάμε ο ένας τον άλλον», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

«Οι Έλληνες μου έδωσαν ευκαιρία, δώστε και στην Κίμπερλι Γκίλφοϊλ – Σημαντικό τα πράγματα να είναι ήσυχα στο Αιγαίο»
Σε σχέση με κάποια σχόλια της επόμενης πρέσβη που ήταν μάλλον αρνητικά για τη χώρα μας και έγιναν αντικείμενο επίκρισης, είπε: «Δώστε μια ευκαιρία στην Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, να τη γνωρίσετε. Υπήρχαν σχόλια και για εμένα, ότι ήμουν businessman και όχι διπλωμάτης. Οι Έλληνες μου έδωσαν μια ευκαιρία, εύχομαι να είναι ευχαριστημένοι».

Σε ερώτηση ως προς το ποιο ήταν το σημαντικότερο πράγμα κατά την θητεία του, είπε: «Για τις ΗΠΑ και για μένα, το πιο σημαντικό είναι να είναι τα πράγματα ήσυχα στο Αιγαίο. Εύχομαι έτσι να συνεχίσουν να είναι τα πράγματα».

«Περπατώ παντού στην Ελλάδα, ούτε ένας δεν μου είπε κακή κουβέντα – Την καλοσύνη και την αγάπη που μου έδειξαν οι Έλληνες, δεν θα την ξεχάσω»
Σε ερώτηση ως προς το ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή, ο Τζορτζ Τσούνης είπε: «Καταλαβαίνω ότι οι ΗΠΑ είχαν κάνει λάθη και το 1967 και το 1974. Υπήρχε έντονος αντι-αμερικανισμός, όταν ερχόμουν στους συγγενείς μου στην Ελλάδα. Προσπάθησα να το αλλάξω αυτό, οι ΗΠΑ έχουν σεβασμό για την πατρίδα μου και θέλει να δουλέψει μαζί της», είπε.

Και πρόσθεσε: «Περπατώ παντού στην Ελλάδα, με αναγνωρίζουν παντού. Ούτε ένας δεν μου είπε κακή κουβέντα, η καλοσύνη και η αγάπη που μου έδειξαν οι Έλληνες, δεν θα την ξεχάσω».

Για τα πολιτικά πρόσωπα της Ελλάδας, είπε πως «είχαμε καλές σχέσεις με τον Τσίπρα, τον Ανδρουλάκη. Μεγάλο μυαλό ο Μητσοτάκης, δουλεύει πάρα πολύ».

«Το μήνυμά μου στους Έλληνες είναι: “Σας αγαπώ πάρα πολύ, είναι τα 3 καλύτερα χρόνια της ζωής μου”», είπε ο κος Τσούνης σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

Ερωτηθείς, δε, ως προς το για ποιο λόγο αυτά είναι τα 3 καλύτερα χρόνια της ζωής του, είπε: «Η οικογένειά μου δεν θέλει να φύγουμε από την Ελλάδα. Περάσαμε μια πάρα πολύ ωραία ζωή εδώ, με τα παιδιά από το χωριό μου, τον Πλάτανο. Τους έχω στη ζωή μου εδώ και 47 χρόνια».

Ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ έκανε λόγο και για το κατάστημα στην Καισαριανή, τον «Τσομπανάκο» όπου έφαγαν όλοι μαζί παϊδάκια, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το τραπέζι μου είναι πάντα ανοιχτό για όλους».

«Οι Έλληνες θέλω να με θυμούνται ως ένα παιδί από τον Πλάτανο – Θα επιστρέψω στο επιχειρείν»
Ο Τζορτζ Τσούνης δήλωσε επίσης πως «οι Έλληνες θέλω να με θυμούνται ως ένα παιδί από τον Πλάτανο. Οι γονείς μου στο χωριό πέρασαν φτώχεια και βρήκαν ευκαιρία στις ΗΠΑ, ο πατέρας μου εκεί ήταν σερβιτόρος. Μας ενδιαφέρει όλοι να έχουν ευκαιρίες».

Για τα επόμενα βήματά του, είπε πως: «Θα επιστρέψω στο επιχειρείν, θα προσπαθώ να βοηθήσω την Ελλάδα στην Ουάσινγκτον. Θα είμαι λίγο χαμηλών τόνων, αλλά σε όλη τη ζωή μου προσπάθησα να βοηθήσω τις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ. Με την πολιτική δεν θέλω να ασχοληθώ, θα ήθελα να βοηθήσω ανθρώπους, τον λαό, αλλά η πολιτική δεν είναι στα σχέδιά μου.

Έχω δώσει 8-9 υποτροφίες για Ελληνόπουλα για αμερικανικά πανεπιστήμια. Θέλω να το μεγαλώσω αυτό, επίσης θέλω να φέρω πιο πολλά Ελληνόπουλα από την Αμερική να σπουδάσουν εδώ. Θέλω αυτά τα παιδιά να μάθουν για τις ρίζες τους, γιατί δεν μιλούν ελληνικά, δεν έχουν έρθει στην Ελλάδα».