Άδωνις Γεωργιάδης: «Απαράδεκτη η ταλαιπωρία των πολιτών στα Επείγοντα»

Τα µέτρα για µείωση της αναµονής αποκαλύπτει στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο υπουργός Υγείας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «για τις επόµενες δύο εβδοµάδες έχουν προγραµµατιστεί περίπου 2.000 απογευµατινά χειρουργεία σε όλη τη χώρα»
15:21 - 4 Δεκέμβριος 2024

Για τα πρώτα δείγµατα από την εφαρµογή του µέτρου των απογευµατινών χειρουργείων µιλά στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, που ανακοινώνει ότι για τις επόµενες δύο εβδοµάδες έχουν προγραµµατιστεί περίπου 2.000 χειρουργεία σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρεται στον στόχο να µειωθούν στο ήµισυ οι 100.000 αναµονές, αλλά και στις επόµενες παρεµβάσεις για τη µείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών στα Επείγοντα, και προαναγγέλλει µέτρα στήριξης για το νοσηλευτικό προσωπικό.

Την Πέµπτη ξεκίνησαν τα δωρεάν απογευµατινά χειρουργεία. Πόσα χειρουργεία έχουν προγραµµατιστεί για το επόµενο διάστηµα; Και ποια είναι τα πρώτα δείγµατα που έχετε από την εφαρµογή του µέτρου;

Πρέπει να σας πω ότι είµαι εξαιρετικά περήφανος για την εφαρµογή αυτού του µέτρου. Ηταν µια ιδέα µου που την αγκάλιασε αµέσως ο πρωθυπουργός και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα γι’ αυτό και µαζί µε την οµάδα µου στο υπουργείο Υγείας εργαστήκαµε εντατικά, ώστε σήµερα που µιλάµε να έχουν γίνει τα πρώτα δωρεάν απογευµατινά χειρουργεία. Την Πέµπτη, πρώτη µέρα εφαρµογής του µέτρου, επισκέφθηκα ο ίδιος νοσοκοµεία της Αθήνας και είχα την ευκαιρία να συνοµιλήσω κυρίως µε ασθενείς, αλλά και µε συγγενείς τους, που περίµεναν περισσότερο από 4 µήνες για να χειρουργηθούν. ∆εν µπορώ να σας περιγράψω την ευγνωµοσύνη που µου εξέφρασαν για κάτι το οποίο, θέλω να είµαι δίκαιος, θα έπρεπε να το έχουµε κάνει εδώ και καιρό. Πάµε, όµως, στο σήµερα. Μέσω του Ταµείου Ανάκαµψης θα διατεθούν συνολικά 54 εκατοµµύρια ευρώ και υπολογίζουµε, µέχρι το τέλος του 2025, να έχουν πραγµατοποιηθεί τουλάχιστον 34.500 δωρεάν απογευµατινά χειρουργεία, όπως προβλέπεται στη σχετική συµφωνία. Πιστεύω, ωστόσο, ότι θα γίνουν αρκετά περισσότερα και θα πλησιάσουµε τα 37.000. Για τις επόµενες δύο εβδοµάδες έχουν προγραµµατιστεί περίπου 2.000 χειρουργεία σε όλη τη χώρα και ο αριθµός αυτός διαρκώς αυξάνεται. Νοµίζω ότι κάναµε µία πάρα πολύ δυνατή έναρξη και είµαι βέβαιος ότι θα έχουµε και πολύ δυνατή συνέχεια.

Εχετε δηλώσει ότι δίνεται προτεραιότητα στους ασθενείς µε µεγαλύτερη αναµονή. Πόσοι είναι αυτοί που περιµένουν άνω του ενός έτους; Και πότε υπολογίζετε να υπάρξει σηµαντική µείωση στις αναµονές;

Αυτή τη στιγµή έχουµε µία λίστα αναµονής 100.000 στο σύνολο, εκ των οποίων περίπου 45.000 είναι άνω του ενός έτους. Με τα απογευµατινά χειρουργεία που γίνονται θα µπορέσουµε να ελαφρύνουµε σηµαντικά την πρωινή λίστα. Οι µελέτες που έχουµε κάνει δείχνουν ότι όσα απογευµατινά χειρουργεία κάνουµε, θα κερδίζουµε το 1/3 σε πρωινά. Αρα, πάµε να βάλουµε έναν στόχο: οι 100.000 αναµονές να γίνουν 50.000.

Πάµε τώρα και στις αναµονές στα Επείγοντα; Αρχικά προαναγγείλατε το ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Πότε και από ποια νοσοκοµεία ξεκινά η πιλοτική εφαρµογή και πότε θα επεκταθεί σε ολόκληρο το ΕΣΥ;

Η µέση αναµονή στην Ελλάδα είναι περίπου 2 µε 3 ώρες πάνω από τον ευρωπαϊκό µέσο όρο. Ο ευρωπαϊκός µέσος όρος είναι περίπου στις 6 ώρες, εµείς είµαστε γύρω στις 8 µε 9 ώρες. Θεωρώ αυτή την ταλαιπωρία των συµπολιτών µου απαράδεκτα µεγάλη και θέλω να συνδέσω το όνοµά µου στο υπουργείο Υγείας µε την προσπάθεια να µειωθεί σηµαντικά. Αρα, αν φτά- σουµε σε ένα σύστηµα που θα πηγαίνει προς τις 4 ώρες από τις 9, που είµαστε σήµερα, θα έχουµε πραγµατικά πετύχει τον στόχο µας. Για να το πετύχουµε αυτό έχουµε κάνει πολλά πράγµατα. Εχουµε αλλάξει τον τρόπο συνεφηµέρευσης, έχουµε βγάλει εγκύκλιο για να µπορούν τα νοσοκοµεία να παίρνουν γνωµάτευση από ακτινολόγο εξ αποστάσεως, ώστε να µην περιµένει ο ασθενής αν δεν υπάρχει βάρδια ακτινολόγου, και άλλα πολλά, που κάποια τα έχουµε ήδη ανακοινώσει και κάποια άλλα θα τα ανακοινώσουµε το επόµενο διάστηµα. Ενα από αυτά είναι και το ηλεκτρονικό βραχιολάκι που αναφέρατε. Τι είναι αυτό; Είναι ένα σύστηµα ιχνηλάτησης που όταν θα µπαίνει ο ασθενής στην εφηµερία του νοσοκοµείου θα τον παρακολουθεί και θα παρεµβαίνει στην περίπτωση που υπάρχει µεγάλη καθυστέρηση. Θα ξεκινήσει πιλοτικά σε ένα µεγάλο νοσοκοµείο της Αττικής, µέσα στον ∆εκέµβριο, για να εφαρµοστεί στη συνέχεια σε όλα τα δηµόσια νοσοκοµεία, µέχρι τον Μάρτιο.

Και για τους νοσηλευτές, τι σχεδιάζετε; Είχατε πει πως µετά την ενίσχυση των εισοδηµάτων των ιατρών θα ασχοληθείτε µε τα ζητήµατα του νοσηλευτικού προσωπικού.

Πάντα τα προβλήµατα λύνονται ένα ένα. Αρχικά ασχοληθήκαµε µε το µεγάλο πρόβληµα, που δεν είναι άλλο από το έλλειµµα ιατρικού προσωπικού και έπρεπε να κατευθύνουµε τη δύναµή µας προς τα εκεί. Οµως, δέχοµαι απολύτως ότι και οι νοσηλευτές είναι αδικηµένοι και υποαµειβόµενοι και έχουµε διάφορες σκέψεις για το πώς µπορούµε να τους βοηθήσουµε, όπως π.χ. µε την ένταξη, όσων έχουν µείνει εκτός, στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Πώς αξιολογείτε το σκηνικό που διαµορφώθηκε στην αντιπολίτευση, µετά την αναρρίχηση του ΠΑΣΟΚ στην αξιωµατική αντιπολίτευση, την εκλογή Φάµελλου στον ΣΥΡΙΖΑ και το νέο κόµµα του Στ. Κασσελάκη;

Είναι πράγµατι οξύµωρο ο ελληνικός λαός να έχει ψηφίσει για αξιωµατική αντιπολίτευση ένα κόµµα και τελικά στη Βουλή να είναι ένα άλλο κόµµα. ∆εν κάνουµε όµως εµείς επιλογή της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Εµείς κοιτάµε να κάνουµε τη δουλειά µας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την κοινοβουλευτική του δύναµη από τις πολλαπλές διασπάσεις και έκανε ένα µεγάλο δώρο στο ΠΑΣΟΚ. Το αν το ΠΑΣΟΚ θα το εκµεταλλευτεί, είναι ένα άλλο θέµα. Προς το παρόν, πάντως, δεν συµπεριφέρεται ως αξιωµατική αντιπολίτευση. Μάλλον, ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει αντιληφθεί ακόµα τον ρόλο του.

Στα δικά σας τώρα… Η Ν.∆. συνεχίζει να καταγράφει διαρροές εκ δεξιών. Υπάρχει σχεδιασµός για την ανακοπή τους; Υπάρ χει και η άποψη ότι η διαγραφή του Αντ. Σαµαρά θα οδηγήσει σε περαιτέρω εκλο- γικές απώλειες.

Πρώτ’ απ’ όλα κανένας µας στη Ν.∆. δεν χά- ρηκε από τη διαγραφή του κ. Αντώνη Σαµαρά. Ηταν µία επιβεβληµένη µεν απόφαση του κ. πρωθυπουργού, όχι όµως ευχάριστη. Και ξε- καθαρίζω ότι, βεβαίως, αρκετοί ψηφοφόροι της παρατάξεώς µας έχουν στεναχωρηθεί µε αυτή την εξέλιξη. Οµως, πιστεύω ότι η ενότητα της παρατάξεως δεν απειλείται, γιατί όλοι στη Ν.∆. αντιλαµβανόµαστε ότι το µείζον είναι να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα και να συνεχίσει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση τη δουλειά που κάνουµε.