Η τεχνητή νοημοσύνη ξεκλειδώνει τη συναισθηματική γλώσσα των ζώων

Πρωτοποριακή μελέτη δείχνει ότι η μηχανική μάθηση μπορεί να αποκωδικοποιήσει τα συναισθήματα σε επτά είδη οπληφόρων
11:57 - 26 Μαρτίου 2025

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τι νιώθουν τα ζώα; Μια πρωτοποριακή μελέτη δείχνει ότι η απάντηση είναι «ναι». Ερευνητές από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης εκπαίδευσαν με επιτυχία ένα μοντέλο μηχανικής μάθησης για τη διάκριση μεταξύ θετικών και αρνητικών συναισθημάτων σε επτά διαφορετικά είδη οπληφόρων, συμπεριλαμβανομένων των αγελάδων, των χοίρων και των αγριόχοιρων. Αναλύοντας τα ακουστικά μοτίβα των φωνήσεών τους, το μοντέλο πέτυχε εντυπωσιακή ακρίβεια 89,49%, σηματοδοτώντας την πρώτη μελέτη μεταξύ ειδών για τον εντοπισμό συναισθηματικού σθένους χρησιμοποιώντας AI.

«Αυτή η ανακάλυψη παρέχει ακλόνητα στοιχεία ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποκωδικοποιήσει συναισθήματα σε πολλά είδη με βάση φωνητικά μοτίβα. Έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στην καλή διαβίωση των ζώων, τη διαχείριση των ζώων και τη διατήρηση, επιτρέποντάς μας να παρακολουθούμε τα συναισθήματα των ζώων σε πραγματικό χρόνο», λέει η Έλοντι Μπρίφερ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας και τελευταία συγγραφέας της μελέτης.

Αναλύοντας χιλιάδες φωνές από οπληφόρα σε διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις, οι ερευνητές εντόπισαν βασικούς ακουστικούς δείκτες συναισθηματικού σθένους. Οι πιο σημαντικοί προγνωστικοί παράγοντες για το εάν ένα συναίσθημα ήταν θετικό ή αρνητικό περιελάμβαναν αλλαγές στη διάρκεια, την κατανομή ενέργειας, τη θεμελιώδη συχνότητα και τη διαμόρφωση πλάτους. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτά τα μοτίβα ήταν κάπως συνεπή μεταξύ των ειδών, υποδηλώνοντας ότι οι θεμελιώδεις φωνητικές εκφράσεις των συναισθημάτων διατηρούνται εξελικτικά.

Ταξινόμηση

Τα ευρήματα της μελέτης έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις. Το μοντέλο ταξινόμησης με τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη αυτοματοποιημένων εργαλείων για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των συναισθημάτων των ζώων, μεταμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τη διαχείριση των ζώων, την κτηνιατρική περίθαλψη και τις προσπάθειες διατήρησης. Η Έλοντι Μπρίφερ εξηγεί:
«Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα ζώα εκφράζουν τα συναισθήματα μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την ευημερία τους. Εάν μπορέσουμε να εντοπίσουμε έγκαιρα το άγχος ή την ταλαιπωρία, μπορούμε να επέμβουμε πριν κλιμακωθεί. Εξίσου σημαντικό, θα μπορούσαμε επίσης να προωθήσουμε θετικά συναισθήματα. Αυτό θα άλλαζε το παιχνίδι για την ευημερία των ζώων».

Υψηλή ακρίβεια: Το μοντέλο AI ταξινόμησε το συναισθηματικό σθένος με συνολική ακρίβεια 89,49%, αποδεικνύοντας την ισχυρή ικανότητά του να διακρίνει μεταξύ θετικών και αρνητικών καταστάσεων.

Καθολικά ακουστικά μοτίβα: Οι βασικοί προγνωστικοί παράγοντες του συναισθηματικού σθένους ήταν συνεπείς μεταξύ των ειδών, υποδεικνύοντας ένα εξελικτικά διατηρημένο σύστημα συναισθηματικής έκφρασης.

Νέες προοπτικές για τη συναισθηματική επικοινωνία: Αυτή η έρευνα προσφέρει πληροφορίες για την εξελικτική προέλευση της ανθρώπινης γλώσσας και θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει την κατανόησή μας για τα συναισθήματα των ζώων.

Για να υποστηρίξουν περαιτέρω μελέτες, οι ερευνητές έχουν δημοσιοποιήσει τη βάση δεδομένων τους με χαρακτηρισμένες συναισθηματικές κλήσεις από τα επτά είδη οπληφόρων.

Ευημερία

«Θέλουμε αυτό να αποτελέσει πηγή για άλλους επιστήμονες. Κάνοντας ανοιχτή πρόσβαση στα δεδομένα, ελπίζουμε να επιταχύνουμε την έρευνα για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τα ζώα και να βελτιώσουμε την ευημερία τους», καταλήγει η Μπρίφερ.

Αυτή η μελέτη μάς φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε ένα μέλλον όπου η τεχνολογία μάς επιτρέπει να κατανοούμε και να ανταποκρινόμαστε στα συναισθήματα των ζώων, προσφέροντας συναρπαστικές νέες δυνατότητες για την επιστήμη, την καλή διαβίωση των ζώων και τη διατήρηση.

Πηγή: ScienceDaily, 21-2-2025 | Υλικό: Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης – Σχολή Επιστημών