Φέτος συµπληρώνονται 137 χρόνια από τη γέννηση της θρυλικής Ελληνίδας ηθοποιού Κυβέλης, της οποίας το πλήρες όνοµα ήταν Κυβέλη Αδριανού-Θεοδωρίδου. Ηταν τόσο µεγάλη προσωπικότητα στον χώρο της Τέχνης, ώστε ο Γρηγόριος Ξενόπουλος είχε γράψει έργο γι’ αυτήν, ο Ελευθέριος Βενιζέλος τη λάτρευε και ο Λύτρας την είχε ζωγραφίσει. Γεννηµένη στη Σµύρνη, ήταν υιοθετηµένη από το ζεύγος Αναστάση και Μαρίας Αδριανού.
Ο θετός πατέρας ήταν υποδηµατοποιός. Την είχαν υιοθετήσει όταν τη βρήκαν έκθετη, καµιά δεκαριά χρόνια πριν διαδεχθεί τον 19ο αιώνα ο 20ός. Είχε µάλιστα κρεµασµένο στο λαιµουδάκι της ένα µενταγιόν που έγραφε το όνοµά της: Κυβέλη. Το σπίτι των θετών γονιών της είχε επισκεφθεί κάποια µέρα ένας καθηγητής ορθοφωνίας, ο Σιγάλας, ο οποίος άρχισε να της παραδίδει µαθήµατα. Οταν την έκρινε έτοιµη, την παρουσίασε σε µία σχετική επίδειξη στην οποία συµµετείχαν όλες οι µαθήτριες του Σιγάλα. Η Κυβέλη πρώτευσε και έτσι άνοιξε ο δρόµος προς τη µεγάλη καλλιτεχνική της σταδιοδροµία και έκλεισε η προοπτική να γίνει… µοδίστρα, όπως την προόριζαν οι θετοί γονείς της.
Οι τρεις άντρες της Η Κυβέλη είχε κάνει τρεις γάµους, πολύκροτους. Ο πρώτος της άνδρας ήταν ο µεγάλος ηθοποιός ∆ηµήτρης Μυράτ. Με τον Μυράτ απέκτησε έναν γιο, τον Αλέξανδρο, και µία κόρη, που έκανε και αυτή σπουδαία καριέρα στο θέατρο, τη Μιράντα Μυράτ. Ο δεύτερος γάµος της, σκανδαλώδης, ήταν µε τον επιχειρηµατία Κώστα Θεοδωρίδη. Στο σηµείο αυτό αξίζει να ανοίξουµε µία παρένθεση: Οταν είχε συµπληρωθεί ένας αιώνας από τη γέννησή της, η δηµοσιογράφος Εύα Νικολαΐδου είχε κάνει ένα εκτενέστατο αφιέρωµα στο περιοδικό «ΕΝΑ» µε συνεντεύξεις, όπου µίλαγαν για τη ζωή της η κόρη της, η εγγονή της Κυβέλης, η δισεγγονή της και ο… τρισέγγονός της.

Να πώς περιγράφει στη δηµοσιογράφο η κόρη της Κυβέλης, Μιράντα, τη µητέρα της:
«Ηταν µία πολύ όµορφη γυναίκα… Επαιξε στα ωραιότερα έργα του παγκόσµιου ρεπερτορίου. Τη βλέπαµε στο θέατρο και µέναµε έκθαµβα τα τρία παιδιά… Εµείς, παιδιά τότε, δεν καταλαβαίναµε τι έπαιζε, αλλά µέναµε άφωνα. Εκστασιασµένα. Η Κυβέλη ένας χαρούµενος, ελεύθερος άνθρωπος. Σε όλα άφταστη… Με τον Μυράτ έζησε τρία χρόνια. Μετά έφυγε µε τον Θεοδωρίδη. Ηταν σκάνδαλο. Το έγραψαν όλες οι εφηµερίδες. Η εφηµερίδα “Ακρόπολις” της 25ης Σεπτεµβρίου του 1906 είχε κυκλοφορήσει µε τίτλο “Η απαγωγή της ωραίας Κυβέλης’’. Και έγραφε:
“Οι θεατρικοί κύκλοι ετέλουν χθες την νύκτα εν αναστατώσει κατόπιν της γνωσθείσης απαγωγής µιας των ωραιοτέρων και νεαρωτέρων ηθοποιών µας, της πρωταγωνίστριας της Νέας Σκηνής κυρίας Κυβέλης Αδριανού-Μυράτ… Μεταξύ των θαυµαστών της Κυβέλης συγκαταλέγετο και εις νέος ελθών ενταύθα να σπουδάσει την νοµικήν, ονόµατι Θεοδωρίδης. Νέος όµως και πλούσιος όπως ήτο ο Θεοδωρίδης, εθεώρησε προτιµότερον αντί της ανιαράς σπουδής της επιστήµης του την τελειοποίησιν εις τον έρωτα…’’».
Με τον Θεοδωρίδη απέκτησε άλλη μία κόρη, που εξελίχθη-κε και αυτή ως ηθοποιός. Ηταν η Αλίκη Θεοδωρίδη, που έφε-ρε και το επώνυμο του συζύγου της, του Νίκου Νικολαΐδη, που έγινε γνωστός χρονογράφος με το ψευδώνυμο Πωλ Νορ.
Ο τρίτος γάμος της, εξίσου θο-ρυβώδης, ήταν με τον Γεώργιο Παπανδρέου, του οποίου η Κυ-βέλη υπήρξε η δεύτερη σύζυ-γος. Με τον Παπανδρέου, πατέ-ρα του Ανδρέα -τον οποίο είχε αποκτήσει με την πρώτη σύζυ-γό του- και παππού του Γιώρ-γου, η Κυβέλη απέκτησε ακόμηέναν γιο, τον Γιωργάκη, στον οποίο είχε και μεγάλη αδυνα-μία.
«Ξενυχτάει όλη την νύχτα»
Στο βιβλίο της, με τίτλο «Στιγ-μιότυπα», η μεγάλη κυρία της ελληνικής δημοσιογραφίας και εκδότρια της «Καθημερινής», της «Μεσημβρινής» και του περιοδικού «Εικόνες», Ελένη Βλάχου, αναφέρει τα εξής, με αναφορά στην Κυβέλη: «Γύ-ρισα (σ.σ. από τις ΗΠΑ) με το “Νέα Ελλάς”, νεότευκτο ελλη-νικό υπερωκεάνιο, με ελληνική ατμόσφαιρα, εξαιρετική ελληνι-κή συντροφιά, με την Κυβέλη επικεφαλής, να μας ζωντανεύει την ημέρα και να μας ξενυχτάει όλη την νύχτα. Εχω ακόμη ένα τετρασέλιδο εφημεριδάκι με τίτλο “Νέα Ελλάς” που κράτη-σα, ίσως γιατί θα είναι από τις πρώτες εκδοτικές μου προσπά-θειες, όπου παρακολουθώ την κίνηση εν πλω: Γίνεται κάπου κάπου και λίγη χαρτοπαιξία, της οποίας η ψυχή είναι η πιο αγαπημένη επιβάτις, η ωραία κυρία Κυβέλη. Συνήθως το παι-γνίδι αρχίζει κατά τις δύο το με-σημέρι και για να μην αργήσει πολύ τελειώνει αμέσως μετά
την ανατολή του ηλίου…!!!».
Το ψαροπίλαφο
Επί πολλά χρόνια τα ιερά τέρα-τα της θεατρικής σκηνής ήταν η Κυβέλη με τη Μαρίκα Κοτο-πούλη. Μάλιστα η παρουσία τους στην καλλιτεχνική και κοι-νωνική σκηνή είχε και τις έμμε-σες πολιτικές της επιπτώσεις, ιδιαίτερα κατά τα χρόνια του Εθνικού ∆ιχασμού. Με την Κυ-βέλη συντάσσονταν οι βενιζελι-κοί και με τη Μαρίκα Κοτοπού-λη οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ελευθέριου Βενιζέλου, χωρίς να λείπουν και τα επεισόδια με-ταξύ των θεατών της μιας ή της άλλης ηθοποιού μετά το τέλος των παραστάσεών τους.
Η δισέγγονή της Βαλεντίνη Πο- ταμιάνου είχε αναφερθεί στο εξής περιστατικό: «Κάποια φορά πέρασε από το σπίτι της ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η Κυ-βέλη ήταν απροετοίμαστη. ∆εν ήξερε τι να μαγειρέψει. Ανοι-ξε το ψυγείο να δει τι υπάρχει.
Είχε βραστό ψάρι από την προ-ηγούμενη ημέρα. Εκανε ένα τέτοιο ψαροπίλαφο, που στο βιβλίο του ο ‘‘κύριος Τσελεμε-ντές’’ περιλαμβάνει τη συνταγή και την ονομάζει ‘‘ψαροπίλαφο Κυβέλης’’! Ο Βενιζέλος ενθουσιάστηκε…».
Κυριακάτική Απογευματινή