Ο δισεκατοµµυριούχος επενδυτής και επιχειρηµατίας Μαρκ Κιούµπαν θεωρεί ότι το bitcoin αποτελεί ανώτερη εναλλακτική λύση έναντι του χρυσού ως µέσον αποθήκευσης αξίας, υποστηρίζοντας πως πολλοί επενδυτές το βλέπουν όπως τον χρυσό, δηλαδή ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους οικονοµικής αβεβαιότητας.
«Το ενδιαφέρον για τον χρυσό δεν βασίζεται στη ζήτηση για κοσµήµατα, αλλά στο γεγονός ότι πολλοί τον θεωρούν επιλογή για οικονοµικές κρίσεις», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Wired. Παροµοίως, το bitcoin αντιµετωπίζεται ως «µια καλύτερη εκδοχή του χρυσού». Ο χρυσός χρησιµοποιείται ως αντιστάθµισµα έναντι του πληθωρισµού και των οικονοµικών κρίσεων.
Ωστόσο, ο Κιούµπαν επισηµαίνει τα µειονεκτήµατα του χρυσού, όπως το βάρος, την ευκολία κλοπής και τη δυσκολία ανταλλαγής. Αντίθετα, το bitcoin είναι ελαφρύ, διαιρετό και µπορεί να χρησιµοποιηθεί εύκολα για συναλλαγές διεθνώς.
Ο Κιούµπαν πιστεύει ότι η δηµοφιλία του θα το καταστήσει βασικό επενδυτικό εργαλείο. «Καθώς οι νέοι βγάζουν χρήµατα, το bitcoin θα είναι από τις πρώτες επενδυτικές επιλογές» ανέφερε. Παρά τον ενθουσιασµό του, αναγνωρίζει το ρίσκο της επένδυσης, σηµειώνοντας ότι ο καθένας πρέπει να επενδύει όσα αντέχει να χάσει. Οσο για τον ίδιο, παραδέχτηκε ότι κατέχει πολλά bitcoins, ελπίζοντας να αυξηθεί η αξία τους στο µέλλον.
Μήνυση από την αδερφή του για σεξουαλική κακοποίηση
Παγκόσµιο σοκ έχει προκαλέσει η µήνυση της Αν Αλτµαν κατά του αδελφού της, Σαµ Αλτµαν, διευθύνοντος συµβούλου της OpenAI. Η Αν ισχυρίζεται ότι ο αδελφός της την κακοποιούσε σεξουαλικά από το 1997 έως το 2006, ξεκινώντας όταν εκείνη ήταν µόλις 3 ετών και ο Σαµ 12. Σύµφωνα µε τη µήνυση που κατατέθηκε στις 6 Ιανουαρίου σε δικαστήριο του Μιζούρι, η κακοποίηση περιελάµβανε συστηµατικές επιθέσεις, ακόµα και βιασµό, που συνεχίστηκαν µέχρι την ενηλικίωση του γκουρού της τεχνολογίας.
Ο Σαµ Αλτµαν αρνείται κατηγορηµατικά τους ισχυρισµούς, δηµοσιεύοντας κοινή δήλωση µε τη µητέρα και τα άλλα αδέλφια του. Η οικογένεια υποστηρίζει ότι η Αν πάσχει από σοβαρά ψυχολογικά προβλήµατα και εκφράζει την απογοήτευσή της για την κατάσταση, δηλώνοντας πως, παρά τις προσπάθειές τους, δεν έχουν καταφέρει να τη βοηθήσουν.
Η Αν ζητά την εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον ενόρκων και διεκδικεί αποζηµίωση άνω των 75.000 δολαρίων. Παρότι στο παρελθόν είχε δηµοσιεύσει παρόµοιους ισχυρισµούς στα κοινωνικά δίκτυα, αυτή είναι η πρώτη φορά που καταθέτει επίσηµη µήνυση. Η υπόθεση εγείρει σοβαρά ερωτήµατα για το µέλλον του Σαµ Αλτµαν, ενός από τους πιο επιφανείς ηγέτες στον τεχνολογικό τοµέα. Το ChatGPT της OpenAI, που κυκλοφόρησε το 2022, έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο µε τον οποίο χρησιµοποιούµε την Τεχνητή Νοηµοσύνη.
Την ίδια στιγµή, η εταιρεία του αντιµετωπίζει και άλλες νοµικές προκλήσεις, συµπεριλαµβανοµένων αυτών από τον Ελον Μασκ, που επιχειρεί να εισέλθει δυναµικά στον χώρο της A.I.
Το πολυτελές χειροποίητο ρολόι του Ζούκερμπεργκ
Ο Μαρκ Ζούκερµπεργκ προκάλεσε αίσθηση όταν εµφανίστηκε σε βίντεο -που αφορούσε την απόφαση της Meta να διακόψει την τρίτη πλευρά ελέγχου γεγονότων στα social media στις ΗΠΑ– µε ένα εξαιρετικά σπάνιο ελβετικό ρολόι Greubel Forsey «Hand Made 1», αξίας περίπου 900.000 δολαρίων. Το συγκεκριµένο ρολόι είναι µοναδικό, καθώς η Greubel Forsey κατασκευάζει µόλις δύο ή τρία µοντέλα «Hand Made 1» ετησίως, ενώ η τιµή αγγίζει τα 895.500 δολάρια προ φόρων.
Κατασκευασµένο σχεδόν εξ ολοκλήρου από εξαρτήµατα που δηµιουργούνται στο χέρι, απαιτεί εκατοντάδες ώρες για τη συναρµολόγηση και τη φινιρισµένη κατασκευή του. Το ενδιαφέρον του Ζούκερµπεργκ για τα µηχανικά ελβετικά ρολόγια έχει γίνει εµφανές τον τελευταίο χρόνο, καθώς έχει εµφανιστεί µε δηµιουργίες κορυφαίων οίκων, όπως Patek Philippe και F.P. Journe.
Ωστόσο, η επιλογή του Greubel Forsey υποδηλώνει µια βαθύτερη εκτίµηση για την παραδοσιακή τέχνη της ωρολογοποιίας. Ο διευθύνων σύµβουλος της Greubel Forsey, Μισέλ Νίντεγκερ, δήλωσε: «Είναι τιµή µας να βλέπουµε µια προσωπικότητα που έχει επηρεάσει την ψηφιακή εποχή να εκτιµά την παραδοσιακή ωρολογοποιία». Το Greubel Forsey παράγει µόλις λίγες εκατοντάδες κοµµάτια ετησίως, απευθυνόµενο σε απαιτητικούς συλλέκτες.