Από κει που το πρόσωπο του Νίκου Χαρδαλιά είχε ταυτιστεί απόλυτα με την αντιμετώπιση των μεγάλων μετώπων της διακυβέρνησης Μητσοτάκη στην πρώτη τετραετία της θητείας της, όπως η αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας και ακολούθως η μάχη με τον κορονοϊό, φτάσαμε στο σημείο ο πρωθυπουργός και ο περιφερειάρχης Αττικής να θυμίζουν… δύο ξένους κάθε φορά που η μοίρα το έφερνε να συναντιούνται δημοσίως το τελευταίο διάστημα.
Είναι κοινό μυστικό ότι οι σχέσεις του άλλοτε δημάρχου Βύρωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, παρά τις κατά καιρούς παρεμβάσεις κοινών συνομιλητών των δύο πλευρών προς γεφύρωση του χάσματος, είναι τουλάχιστον κακές έως και… ανύπαρκτες σε έναν βαθμό (και δη στο πεδίο εκείνο όπου η συνεννόηση, λόγω αρμοδιοτήτων, δεν είναι υποχρεωτική), ωστόσο η εικόνα του πρωθυπουργού να χαιρετάει με θέρμη τον ∆ούκα και να αποφεύγει επιδεικτικά τον περιφερειάρχη, ενώ εκείνος προσπάθησε να τον προσεγγίσει με ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη, ομολογουμένως εξέπληξε ακόμα και τους γνωρίζοντες τα σχετικά παρασκήνια.
Ως εκ τούτου, θα πρέπει να κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και, για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, να αναλάβει δυναμικές πρωτοβουλίες ο στενός συνεργάτης του Μητσοτάκη, Θανάσης Νέζης, για να βελτιωθεί η κατάσταση, αν και ο τελευταίος δεν κρύβει ότι πλέον ο δίαυλος επικοινωνίας του με τον Χαρδαλιά δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε κατά διάνοια με το επίπεδο των στενών πολιτικών επαφών τους στο παρελθόν.
Εξάλλου, οι επαφές είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο στο να δοθεί καλοκαιριάτικα πριν από τις αυτοδιοικητικές κάλπες το χρίσμα στον μετέπειτα περιφερειάρχη αντί του Γιώργου Πατούλη, ενώ νωρίτερα λειτούργησαν ευεργετικά μετά την (πολύ πιο χαλαρή συγκριτικά με τη σημερινή) κρίση που είχε υπάρξει μεταξύ Μαξίμου και Χαρδαλιά, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποφασίσει να απεμπλέξει τον περιφερειάρχη από την Πολιτική Προστασία μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2021…
Βάλ’το αγόρι μου
Εάν για κάτι έχει μείνει στην ιστορία των περιγραφών αγώνων μπάσκετ ο Βασίλης Σκουντής είναι για τη θρυλική ατάκα «Βάλ’ το, αγόρι μου» στον ημιτελικό Ελλάδα-Γαλλία του Eurobasket του 2005. Ο γνωστός αθλητικογράφος, που το 2023 ήταν υποψήφιος βουλευτής Ρεθύμνου με το ΠΑΣΟΚ, φαντάζει αυτή τη στιγμή το φαβορί για τη θέση του τομεάρχη Αθλητισμού του Κινήματος. Την ίδια ώρα, στον τομέα Πολιτισμού φαίνεται ότι θα αξιοποιηθεί ο «παπα-Μιχάλης» από τον «Σασμό», Μιχάλης Αεράκης, ο οποίος ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η Ζωή και ο Δουδωνής…
Πληθαίνουν οι φωνές στο ΠΑΣΟΚ που κατηγορούν τον Νίκο Ανδρουλάκη πως ήταν λάθος η υπογραφή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην κοινή πρόταση που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά για την παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου σε προανακριτική επιτροπή. Μετά τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, αλλά και τον μέχρι πρότινος εκπρόσωπο, Θανάση Γλαβίνα, τα βέλη γι’ αυτή την κοινοβουλευτική ώσμωση έριξε και η Νάντια Γιαννακοπούλου, εισπράττοντας πάντως την απάντηση (ρ/σ «Παραπολιτικά 90,1 FM») του Παύλου Χρηστίδη, πως κάθε βουλευτής γνωρίζει πού βάζει την υπογραφή του. Το ενδιαφέρον είναι πως και η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ χρεώνει την Κωνσταντοπούλου στον πρόεδρο Ανδρουλάκη. Η αλήθεια είναι πως η σχέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με την Πλεύση Ελευθερίας είναι μάλλον καλή, παρότι πρόσφατα επέκρινε γενικώς τα μονοπρόσωπα και μονοθεματικά κόμματα. Οι κακές γλώσσες στους διαδρόμους της Βουλής λένε πάντως πως αυτός που έχει επηρεάσει θετικά τον Κρητικό για την πρόεδρο Ζωή είναι ο Παναγιώτης ∆ουδωνής.
Παρέμεινε
Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρέμεινε ο στενός συνεργάτης του Κωστή Χατζηδάκη, Ομηρος Τσάπαλος, παρά το γεγονός ότι ο πρώτος μετακόμισε στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης. Προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα παραμείνει στη θέση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου, ωστόσο αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι οι σχέσεις του κ. Τσάπαλου με τον νέο ένοικο της οδού Νίκης είναι εξαιρετικές.
Κούνησαν το μαντήλι…
Την αποχώρησή τους από το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσαν την Τετάρτη δύο στελέχη του άλλοτε κραταιού Κινήματος. Ο λόγος για τη Μαριζέτα Αντωνοπούλου και τον ∆ημήτρη Μελίδη. Η πρώτη, που προέρχεται από την Ανανεωτική Αριστερά, ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής και στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στήριξε τον Παύλο Γερουλάνο, ενώ δεν δίσταζε να αφήνει αιχμές για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο στον β’ γύρο των εσωκομματικών τάχθηκε με τον πρόεδρο Νίκο. Τώρα, ωστόσο, φαίνεται ότι άλλαξε πάλι γνώμη και δεν ασπάζεται τα περί αυτόνομης πορείας, αλλά τις συνεργασίες και την ανασύνθεση του πολύπαθου χώρου της Κεντροαριστεράς. Ο ∆ημήτρης Μελίδης, από την άλλη, ήταν αναπληρωτής τομεάρχης Θεσμών και φαίνεται και αυτός να τάσσεται υπέρ της ένωσης των κομμάτων της Κεντροαριστεράς.
Λοξοκοιτάζουν
Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να έκανε μεγάλη ζωή στο Παρίσι, συμμετέχοντας στη σύνοδο του κόμματος του Μακρόν, το κλίμα ωστόσο στην Αθήνα μόνο θετικό δεν είναι για το Κίνημα ∆ημοκρατίας. Ο πρόεδρος Στέφανος έχει εξαφανιστεί από τα ΜΜΕ, την ίδια ώρα που οι βουλευτές του κόμματός του λοξοκοιτάζουν προς άλλες κατευθύνσεις. Οι πληροφορίες εμφανίζουν, μεταξύ άλλων, τον Ευάγγελο Αποστολάκη και τη Ραλλία Χρηστίδου να φλερτάρουν με ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας αντίστοιχα. Εξαφανισμένοι από τα Μέσα είναι τόσο ο κ. Αυλωνίτης όσο και οι κυρίες Πούλου και Μάλαμα, με τις ίδιες πληροφορίες να επιμένουν πως και οι τρεις είναι δυσαρεστημένοι με τη διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στο (μη) κόμμα. Ως εκ τούτου, έχει μείνει μόνη της η Θεοδώρα Τζάκρη να παλεύει για τον πρόεδρο Στέφανο. Αλλωστε, η βουλευτής Πέλλας είναι persona non grata για όλα τα κόμματα της Κεντροαριστεράς.
Συμφωνούν ότι διαφωνούν…
Συνάντηση με τον νέο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Μάκη Βορίδη, είχε λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο ∆ημήτρης Καιρίδης. Εχοντας περάσει από το συγκεκριμένο υπουργείο, ο «γαλάζιος» βουλευτής θεώρησε χρήσιμο να ενημερώσει ή και να προειδοποιήσει τον κ. Βορίδη για το εν λόγω υπουργείο και τις παγίδες που κρύβονται. Παρά την αμοιβαία εκτίμηση, (και) από τη συζήτηση που είχαν φάνηκε η απόσταση που τους χωρίζει στη διαχείριση του Μεταναστευτικού.
Αλλωστε, όπως είπε στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών» ο κ. Καιρίδης, η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει κανένα μεταναστευτικό πρόβλημα, αντιθέτως, έχει μεγάλη ανάγκη από εργατικά χέρια.
Η σημειολογία των αυξήσεων στις Ενοπλες Δυνάμεις και η οπτική γωνία Μαξίμου και Δένδια
Εκτός της ουσιαστικής τους αξίας, οι ανακοινώσεις ∆ένδια για τις αυξήσεις στις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων ∆υνάμεων είχαν και ακόμα μία ισχυρή σημειολογία. Βλέπετε, ήρθαν εν μέσω της συζήτησης για εκείνο το περιβόητο σκηνικό του υβριστικού συνθήματος κατά της Τουρκίας που φώναξαν τα παιδιά της ΣΜΥΝ στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, προκειμένου να υπογραμμιστεί πως τα λάθη και η απόδοση των ευθυνών είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την ανάγκη διαρκούς στήριξης των ενστόλων. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που και με τη διαχρονική λογική του υπουργού συμβαδίζει και με τη στόχευση του Μαξίμου για συνεχή ανοίγματα στο δεξιό ακροατήριο. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπoνται, προφανώς…
Κυριακάτικη Απογευματινή