Οι τρεις κινήσεις Μητσοτάκη για να μην «πνιγεί» το κυβερνητικό έργο στην οργή των Τεμπών

07:45 - 3 Φεβρουαρίου 2025

Σε δύο σίγουρους άξονες – και πιθανώς έναν τρίτο που θα φανεί στην πορεία – θα στηριχθεί η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να µην «πνιγεί» το κυβερνητικό έργο του επόμενου διαστήματος στη γενικευμένη οργή για την υπόθεση των Τεμπών, που έβγαλε τόσο κόσμο στους δρόμους των μεγάλων πόλεων την προηγούμενη Κυριακή. Το πρώτο είναι η επιμονή στη γραμμή του πρωθυπουργού ότι όλα θα βγουν στο φως και στον απόλυτο σεβασμό του δράματος των συγγενών των θυμάτων.

Το δεύτερο είναι η ανάδειξη των ενεργειών για τη βελτίωση των Μεταφορών, αλλά και μια σειρά παράπλευρων δράσεων, οι οποίες θα αγγίζουν τα σταθερά προβλήματα της καθημερινότητας, όπως η ακρίβεια και η Υγεία. Όσο για τον τρίτο, που είναι απόλυτα συνυφασμένος µε την παράμετρο της επιτάχυνσης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων τόσο στο επίπεδο του χαρτοφυλακίου των Μεταφορών και των Υποδομών όσο και µε τη γενικότερη λειτουργία της κυβέρνησης και τη διαχείριση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, δεν είναι άλλο από τον πιθανό ανασχηματισμό, µε επίκεντρο την περίπτωση του Χρήστου Σταϊκούρα και το σπάσιμο του χαρτοφυλακίου του.

Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός επιλέξει να στείλει άμεσα ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι άκουσε την κοινωνία και προχωρά σε άμεσες ενέργειες σημειολογικού, αλλά και ουσιαστικού χαρακτήρα, τότε είναι µάλλον αδύνατο να μείνει ανεπηρέαστος ο βουλευτής Φθιώτιδας. Και το σενάριο αυτό μοιραία και εκ προοιμίου θα συμπαρασύρει επί τη ευκαιρία (άλλωστε είναι γνωστές οι εισηγήσεις στο Μαξίμου για ανασχηματισμό αμέσως μετά την προεδρική εκλογή και όχι το καλοκαίρι, όπως πρότειναν κάποιοι άλλοι και φαινόταν να αποδέχεται ο πρωθυπουργός) και άλλες παρεμβάσεις στη σύνθεση της κυβέρνησης.

Σε αυτή την παράμετρο, μαθαίνω ότι θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο από ποτέ και ο παράγων της διάθεσης που δείχνουν οι κορυφαίοι υπουργοί να εκθέσουν εαυτούς δημόσια, προκειμένου να στηρίξουν τις κυβερνητικές απόψεις. Είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν µε τη βασική τακτική. Ειδικά δε για τους δεύτερους αξίζουν και παραπάνω εύσημα…

Η περπατησιά του Ανδρουλάκη προβληματίζει την Κουμουνδούρου

Άργησαν αλλά ξύπνησαν στον ΣΥΡΙΖΑ και ξεκίνησαν να μαζεύουν υπογραφές για πρόταση δυσπιστίας, προκειμένου να δείξου ότι δεν καπελώνονται από τον Ανδρουλάκη και δεν αποτελούν ουρά του ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά στην περίπτωση που το συγκεκριμένο ζήτημα προχωρήσει και στο οποίο δικαιολογημένα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να καταδείξει ότι ηγείται της προσπάθειας. Ο προβληματισμός που κινητοποίησε την Κουμουνδούρου έγινε ακόμη πιο έντονος μετά το θέμα πρόωρων εκλογών που άνοιξε ο ίδιος, καθώς οι κορυφαίοι του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πλέον ότι η Χαριλάου Τρικούπη παίζει το χαρτί της ανάδειξής της ως ηγέτιδας δύναμης της Κεντροαριστεράς απέναντι στον Μητσοτάκη.

Έριδες…

Οι δηλώσεις του Μιχάλη Χουρδάκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, σε σχέση µε όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του Κινήματος Δημοκρατίας. Ουσιαστικά βγήκαν στην επιφάνεια τα διαλυτικά φαινόμενα που καταγράφονται, καθώς βουλευτές, όπως η Τζάκρη και η Μάλαµα, απείλησαν ακόμα και µε αποχώρηση αν δεν ανασκευάσει τις δηλώσεις του ο Χουρδάκης. Ο τελευταίος είναι μεταγραφή αεροδρομίου από το κόμμα της Κωνσταντοπούλου, ωστόσο οι θέσεις που εκφράζει περισσότερο παραπέμπουν στο κόμμα του Βελόπουλου. Ο Κασσελάκης μοιάζει αδύναμος να λειτουργήσει ως πολιτικός αρχηγός, ενώ το κύμα οργής στο Κίνημα Δημοκρατίας το φούντωσε και η συνέντευξη που έδωσε στην Κατερίνα Καινούργιου, στην οποία αφιέρωσε μεγαλύτερο μέρος για τη σχέση του µε τον Τάιλερ, και αν υπάρχουν σύννεφα στον γάμο τους, παρά στα πολιτικά δρώμενα. Με τούτα και µε κείνα μοιάζει απίθανο όχι το ενδεχόμενο συγκρότησης Κοινοβουλευτικής Ομάδας αλλά να φτάσει το (λέμε τώρα) κόμμα έως τις εκλογές.

Τα σπάνε..

Από δυο χωριά χωριάτες έχουν γίνει στη Νέα Αριστερά µε αφορμή τις συμμαχίες. Οι πληροφορίες πως ο Χαρίτσης σκέφτεται την επιστροφή στην Κουμουνδούρου, µε κάποια φόρμουλα συνεργασίας, έχει κάνει έξαλλο τον Τσακαλώτο, ο οποίος συνεπικουρούμενος από τον Πάνο Σκουρλέτη είναι έτοιμος να το κάνει Κούγκι.

Συνεδρίαση…

Μέσα στον Φεβρουάριο, µάλλον στις 9, θα συνεδριάσει πρώτη φορά η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ μετά τις εσωκομματικές εκλογές. Και πιθανότατα θα είναι και η τελευταία συνεδρίασή της, καθώς ο Ανδρουλάκης θα τη μετατρέψει σε ΚΟΕΣ, δηλαδή σε οργανωτική επιτροπή για το συνέδριο του κόμματος. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα διαλυθεί και το Πολιτικό Συμβούλιο, που ούτως ή άλλως είναι ανενεργό και για το οποίο ο Ανδρουλάκης δεν έχει καμία διάθεση να συγκαλέσει τη συνεδρίασή του.

Περί υποψηφιότητας…

Η παρουσία του Χάρη Καστανίδη στο συνέδριο, που ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας για τα θέματα Δικαιοσύνης, διεύρυνε ακόμα περισσότερο την απόσταση που χωρίζει τον πρώην υπουργό από τη Χαριλάου Τρικούπη. Κρατήστε και την πληροφορία πως αρκετοί στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν πως στις επόμενες εκλογές ο Καστανίδης θα είναι υποψήφιος όχι µε το άλλοτε κραταιό Κίνημα, αλλά µε το συμμαχικό σχήμα που εκτιμούν πως θα συγκροτήσουν ο Φάμελλος µε τον Χαρίτση.

 

Πάλι στο περίμενε… 

Μπορεί από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού να µη βγήκε είδηση που αφορά τον ανασχηματισμό, ωστόσο η αναφορά του στην κακή εικόνα της Εξεταστικής για τα Τέμπη καθιστά σαφές ότι ορισμένοι προς αξιοποίηση βουλευτές, που ήταν µέλη της, µάλλον θα χάσουν και αυτή τη στροφή σε ό,τι αφορά την πιθανή ένταξή τους στο κυβερνητικό σχήμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο μονίμως κινητικός και επικεφαλής εκείνης της Επιτροπής, Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο οποίος βρίσκεται σταθερά στη λίστα των στελεχών της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα μπορούσαν κάποια στιγμή να αναλάβουν θέσεις υφυπουργών. Ως εκ τούτου η περίπτωσή του εξεταζόταν σχεδόν σε κάθε διαδικασία κυβερνητικής ανασύνθεσης από το Μέγαρο Μαξίμου (πολλώ δε µάλλον τώρα, που δεν υπάρχει εκπρόσωπος στην κυβέρνηση από την Α’ ή τη Β’ Πειραιά), ενώ μάλιστα μιλούσαν και για εμφανή αδικία σε ό,τι αφορά τη µη αξιοποίησή του µε φόντο τη γενικότερη δραστηριότητά του. Μετά ωστόσο την επίμαχη τοποθέτηση Μητσοτάκη στη συνέντευξή του στον Αντώνη Σρόιτερ, το σενάριο αυτό έχει ουσιαστικά αποκλειστεί.

Γκρίνιες

Ακόμη πιο δυσάρεστο καθίσταται το κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα, µε φόντο τα δεδομένα των τελευταίων μετρήσεων, τα οποία καταδεικνύουν ότι παρά το γενικότερο στρίμωγμα της κυβέρνησης, εξαιτίας της ολικής επαναφοράς στο προσκήνιο της τραγικής ιστορίας των Τεμπών, η Χαριλάου Τρικούπη αδυνατεί να εισπράξει κάτι από τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Κι όχι µόνο αυτό, αλλά αντιθέτως δείχνει να χάνει δυνάμεις σε σχέση µε τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις, οι οποίες μάλιστα εμφανίζονται μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες του κυβερνώντος κόμματος, που είναι ξεκάθαρα πιο ελεγχόμενες, αριθμητικά τουλάχιστον. Η εικόνα αυτή έρχεται να προστεθεί στην αλυσίδα της εσωστρέφειας που είχε δημιουργηθεί μετά τα ήξεις αφήξεις του Νίκου Ανδρουλάκη και άλλων κορυφαίων στελεχών σχετικά µε το θέμα των συνεργασιών, αλλά και στην επιστροφή της κριτικής περί έλλειψης συλλογικότητας στη λήψη αποφάσεων και αγνόηση της άποψης ακόμη και στελεχών όπως ο Γερουλάνος και η Διαμαντοπούλου, σε αντίθεση µε τις εξαγγελίες του προέδρου Νίκου το βράδυ της εκλογής του περί ουσιαστικής αξιοποίησης των αντιπάλων του στην εσωκομματική κούρσα.

Εφημερίδα «Κυριακάτικη Απογευματινή»