Ο εμπορικός πόλεμος έχει κοστίσει σε λίγες μέρες απώλειες 10,5 δισ. ευρώ στη χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων εταιρειών της ελληνικής αγοράς, ωστόσο, δεν είναι όλοι που ολοφύρονται για τη μείωση των αποτιμήσεων. Θα έλεγα πως πολλά μεγάλα χαρτοφυλάκια του εξωτερικού παρακολουθούν με ενδιαφέρον και ικανοποίηση τη διόρθωση των τιμών και έχουν κάθε συμφέρον οι πιέσεις να συνεχιστούν.
*Τον λόγο μπορεί κανείς να τον κατανοήσει από το γεγονός ότι το ελληνικό χρηματιστήριο ήδη έχει ξεκινήσει την πορεία αναβάθμισής του από τις αναδυόμενες στις αναπτυγμένες αγορές έπειτα από 12 χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός από funds, τα οποία επενδύουν στα αναπτυσσόμενα χρηματιστήρια, θα μειώσει έως μηδενίσει τις θέσεις του και νέα θεσμικά χαρτοφυλάκια θα βγουν αγοραστές την επόμενη ημέρα, που θα είναι αρκετά διαφορετική από την προηγούμενη. Οι υψηλοί τζίροι των τελευταίων μηνών είναι αδιάψευστος μάρτυρας της αλλαγής χεριών στις μετοχές και ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ έδωσε μια μοναδική ευκαιρία, ειδικά στους δεύτερους, να αρχίσουν να χτίζουν σταδιακά θέσεις σε πιο ελκυστικές τιμές.
*Αύριο 8 Απριλίου είναι η ημέρα που ο διεθνής επενδυτικός οίκος FTSE («Financial Times») θα κρίνει αν θα ανάψει το «πράσινο φως» για μελλοντική αναβάθμιση του ΧΑ στις αναπτυγμένες αγορές. O FTSE είναι ο στενός συνεργάτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών λόγω της συνεργασίας που έχουν στους χρηματιστηριακούς δείκτες, αλλά δεν είναι κρίσιμος παίκτης. Αυτός είναι η Morgan Stanley μέσω των δεικτών MSCI, που παρακολουθούν οι διεθνείς επενδυτές με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 12 τρισ. δολαρίων.
*Η JP Morgan εκτιμά ότι σε περίπτωση αναβάθμισης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς θα υπάρξουν εκροές 1,83 δισ. δολ. λόγω εξόδου από τους δείκτες FTSE Emerging Market και εισροές 1,75 δισ. λόγω εισόδου στους δείκτες FTSE Developed Market.
*Κανείς δεν ξέρει τι θα σηματοδοτήσει μια αναβάθμιση του ΧΑ και σε τι βαθμό αυτή έχει προεξοφληθεί για τους επόμενους μήνες, ή και χρόνια. Αξίζει, ωστόσο, να αναφερθεί πως στις αναδυόμενες αγορές διακινούνται περί τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια και στις ανεπτυγμένες περί τα 15 (τρισ.).
*Στον προθάλαμο της αναβάθμισης στις αναπτυγμένες αγορές έχει θέσει το Χρηματιστήριο Αθηνών και ο οίκος S&P.
Ο καλός αναλυτής και φίλος Μάνος Χατζηδάκης λέει ότι τα θεμελιώδη των επιχειρήσεων έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα, οπότε η προσέγγιση των επενδυτών στην κεφαλαιαγορά γίνεται στη λογική της επόμενης ημέρας, καθώς η ροή πληροφοριών στο μέτωπο των δασμών έχει υψηλό επιδραστικό δείκτη, όπως φάνηκε μετά την απάντηση της κινεζικής κυβέρνησης με την επιβολή δασμών 34% στα αμερικανικά προϊόντα. Η απάντηση της Ευρώπης με νέους δασμούς θα πρέπει να αναμένεται, ώστε να ολοκληρωθεί ο κύκλος μέτρων-αντίμετρων βάζοντας πλέον όλες τις πληροφορίες στο τραπέζι, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.
Ως εκ τούτου παρά τη διόρθωση 9% από τα υψηλά του Γενικού Δείκτη, η στρατηγική νέων τοποθετήσεων προτείνεται να γίνει σταδιακά εστιάζοντας σε μετοχές με καλά μερίσματα (ΟΠΑΠ, ΔΑΑ), αναπτυξιακή προοπτική (ΔΕΗ, ΓΕΚ, Metlen) ή που έχουν ελκυστικές αποτιμήσεις (Πειραιώς, Alpha Bank, ΕΧΑΕ κ.λπ.). Η αντίδραση στην έντονη πτώση θα έχει κύριο εκφραστή τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που δέχθηκαν και τη μεγαλύτερη πίεση.
*Δεν ξέρω αν έχει ανέβει πολύ ο πήχυς των προσδοκιών για τα μέτρα στήριξης που μπορεί να λάβει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να μην τραυματιστεί σοβαρά η ελληνική οικονομία ή να προστατευτούν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, αλλά κρατώ μικρό καλάθι. Περιμένω να ακούσω μετρήσιμες πολιτικές που είναι δυνατόν να εφαρμοστούν με ή χωρίς τη συναίνεση της Κομισιόν, μετά το πέρας του σημερινού Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.
*Θα επαναλάβω το σχόλιο του Σαββάτου, χωρίς να θέλω να υιοθετήσω μαύρα σενάρια. Αλλά, αν επαληθευτούν έστω και μερικώς οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου, η Ελλάδα δεν θα βγει αλώβητη και αυτό θα επαναπροσδιορίσει την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική στο μέτωπο της ενίσχυσης των εισοδημάτων των πολιτών.
Εφημερίδα Απογευματινή