Τίποτα δεδομένο για την ελληνική οικονομία μετά τους δασμούς

Στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζονται για τα χειρότερα, όσο και αν ελπίζουν στο καλύτερο
11:30 - 5 Απριλίου 2025

* Ακούγοντας χθες τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρεται με προβληματισμό για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία, κατάλαβα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει πλήρη αντίληψη ότι στη δεύτερη θητεία του θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία ακόμη μεγάλη κρίση (μετά τον κορωνοϊό, το Ενεργειακό, την κρίση ακρίβειας και τους πολέμους σε Ουκρανία, Παλαιστίνη). Η ελληνική οικονομία μπορεί να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην καλύτερη περίοδό της μετά την κατάρρευση της προηγούμενης δεκαετίας, με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, πλεονάσματα, μείωση χρέους και αύξηση εσόδων, αλλά πλέον τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο από τη στιγμή που «πατήθηκε το κουμπί» των δασμών.

* Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζονται για τα χειρότερα, όσο και αν ελπίζουν στο καλύτερο. Και «τα χειρότερα» σε αυτή την πρωτόγνωρη εδώ και έναν αιώνα περίοδο στην οποία μπαίνει η παγκόσμια οικονομία είναι να εκτροχιαστούν από εξωγενείς παράγοντες ο προϋπολογισμός, τα έσοδα, η ανάπτυξη και εντέλει να μην αρκεί το πουγκί του Πιερρακάκη σε λίγους μήνες από τώρα ώστε να υλοποιηθεί ο προγραμματισμός του οικονομικού επιτελείου για να ενισχύσει το εισόδημα των πολιτών. Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι σαφές: προέχει πλέον η άμυνα και στήριξη της οικονομίας και όχι το «δώσ’ τα όλα», ακόμη και αν αυτό κοστίσει στην κυβέρνηση.

* Την ερχόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών (Ecofin), όπου αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τις άμυνες της Ευρωζώνης απέναντι στους δασμούς.

* Μια ιδέα για τον βαθμό ανησυχίας της κυβέρνησης και πώς σκέφτεται να αντιδράσει στο θέμα των δασμών, τώρα που θα μπει στο τραπέζι των αποφάσεων της ΕΕ, πήρα ακούγοντας τον προϊστάμενο του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Μιχάλη Αργυρού. Ο πολύ καταρτισμένος οικονομολόγος είπε ότι το μεγάλο ζήτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ και ειδικά η Ευρώπη, η αντίδραση της οποίας οφείλει να είναι συντονισμένη κατά την άποψή του. Από την άλλη, ο κ. Αργυρού σημείωσε με νόημα ότι «πρέπει να διατηρήσουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τις ΗΠΑ και να κάνουμε τις κατάλληλες διαπραγματεύσεις προκειμένου να γίνουν συμφέρουσες συμφωνίες».

* Τουλάχιστον έξι τεχνολογικοί κολοσσοί, που λειτουργούν παγκόσμια δίκτυα κέντρων δεδομένων και παρέχουν υπηρεσίες cloud μεγάλης κλίμακας, έχουν βάλει στο «ραντάρ» τους την επένδυση των 2,3 δισ. ευρώ που σχεδιάζει να υλοποιήσει η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία για τη δημιουργία ενεργειακά αυτοτροφοδοτούμενου Mega Data Center των 300 ΜW, το οποίο μελλοντικά μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 1.000 MW!

* Προφανώς και η Δικαιοσύνη γνωρίζει καλύτερα και δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει το ορθόν των αποφάσεών της. Αλλά στο μεγαλύτερο χρηματιστηριακό σκάνδαλο της δεκαετίας, αυτό της Folli Follie, οι μέτοχοι της οποίας κατέκλεψαν δισεκατομμύρια και σπίλωσαν διεθνώς την εγχώρια κεφαλαιαγορά, η ομόφωνη αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπο Γκότση και τον τότε αντιπρόεδρο της εταιρείας Τζώρτζη Κουτσολιούτσο δεν έτυχε θερμής υποδοχής από όσους έχασαν χρήματα. Για την ιστορία, οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες ότι καθυστέρησαν να αναστείλουν τη διαπραγμάτευση των μετοχών της Folli Follie τον Μάιο του 2018, όταν δημοσιοποιήθηκαν τα πρώτα στοιχεία για τα παραποιημένα οικονομικά, ζημιώνοντας τους μετόχους της εταιρείας.

Ο κ. Γκότσης κατηγορείτο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, ενώ ο Τζ. Κουτσολιούτσος και ο υπεύθυνος ασφαλείας για ηθική αυτουργία στο παραπάνω αδίκημα.

Αν και αρχικά η μήνυση αρχειοθετήθηκε, μετά την αποκάλυψη των e-mails του υψηλόβαθμου υπαλλήλου της εταιρείας ήρθε και πάλι στο προσκήνιο με την άσκηση ποινικής δίωξης στον κ. Γκότση για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος και στους άλλους δύο για ηθική αυτουργία, με την υπόθεση να φτάνει χθες στο εδώλιο και να καταλήγει στην αθωωτική κρίση του δικαστηρίου.

Εφημερίδα Απογευματινή