*Το απότομο φρένο που πάτησαν χθες οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να καταγράψει μια από τις μεγαλύτερες ημερήσιες πτώσεις των τελευταίων οκτώ μηνών (ενδοσυνεδριακά ξεπέρασαν και το 3%) υποχωρώντας στις 1.685 μονάδες, «τραυμάτισε» αρκετά χαρτοφυλάκια και ειδικά εκείνων των επενδυτών που καβάλησαν τελευταίοι το κύμα αγνοώντας τα υπεραγορασμένα επίπεδα τιμών μετά το +15% του πρώτου τριμήνου.
*Για τους επενδυτές με μακροχρόνιες θέσεις τέτοια μακροβούτια δεν προκαλούν ζημία, ενώ για όσους βρίσκονται με ρευστότητα στους επενδυτικούς τους λογαριασμούς οι διορθώσεις αυτής της έντασης είναι «δώρο», καθώς δημιουργούν εκ νέου ευκαιρίες τοποθετήσεων.
*Η αφορμή για το sell off, που σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές πιθανόν να έχει και συνέχεια στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ανατιμολόγησης ρίσκου που λαμβάνει χώρα διεθνώς, ήταν αναμενόμενη και εδράζεται στην πολιτική υψηλών δασμών που ανακοινώνει την Τετάρτη η κυβέρνηση Τραμπ («Ημέρα απελευθέρωσης» κατά τον Αμερικανό πρόεδρο) και συνακόλουθα στον προβληματισμό για αναζωπύρωση του πληθωρισμού σε συνδυασμό με υφεσιακές πιέσεις στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη. Πρόσθετο ρόλο έπαιξε και το κλείσιμο του πρώτου τριμήνου που ώθησε σε αποκόμιση υπεραξιών από θεσμικά χαρτοφυλάκια.
*Η αλήθεια είναι πως η αγορά της Αθήνας είχε «φουσκώσει» απότομα το τελευταίο τρίμηνο με λοκομοτίβα τις τράπεζες που έφτασαν να ενισχύονται 30% σε μικρό χρονικό διάστημα, και είναι εμφανώς πιο ευάλωτη στις μαζικές πιέσεις. Στο πρώτο αυτό πολύ αποδοτικό τρίμηνο προεξοφλήθηκε η αναβάθμιση από τη Moody’s, η αλλαγή κατηγορίας των τραπεζών, ενώ «παίχτηκε» και το σενάριο αναβάθμισης του ΧΑ από τις αναδυόμενες στις αναπτυγμένες αγορές που προσέλκυσε σημαντικές εισροές ξένων κεφαλαίων εκτινάσσοντας τον ημερήσιο τζίρο κοντά στα 190 εκατ. ευρώ και οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2011 (1.749 μονάδες).
*Ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις, το story για την ελληνική οικονομία, τις επιχειρήσεις και το ΧΑ παραμένει θετικό και η αναρρίχηση σε νεότερα υψηλά είναι θέμα χρόνου να υλοποιηθεί καθώς τα δεδομένα δικαιολογούν αισθητά υψηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων.
*Το χθεσινό ξεπούλημα στο ΧΑ είχε ως επίκεντρο τις τράπεζες, με τις μετοχές του κλάδου να υποχωρούν κατά 4,71% περιορίζοντας τη φετινή απόδοσή τους στο +23,4%. Δεν ξέρω αν οι πιέσεις θα συνεχιστούν αλλά διαβάζοντας την ανάλυση της Eurobank Equities, όσο πιο πολύ «χαμηλώσουν» οι τιμές, τόσο πιο μεγάλες ευκαιρίες θα δώσουν. Η χρηματιστηριακή προχώρησε σε αύξηση των τιμών στόχων μετά τα αποτελέσματα του 2024 και την αναθεώρηση των business plans, προβλέποντας ότι η Alpha Bank θα φτάσει τα 2,94 ευρώ, η Εθνική στα 11,94 ευρώ και η Πειραιώς στα 7,32 ευρώ.
*Τέλος εποχής σήμερα για τη χρηματιστηριακή παρουσία της Τέρνα Ενεργειακής στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Η εταιρεία που πέρασε την πόρτα του ΧΑ πριν από 18 χρόνια και εξαγοράστηκε από την αραβικών συμφερόντων Masdar, έφτασε να αποτιμάται προς 2,37 δισ. ευρώ (20 ευρώ), προσφέροντας μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες σε όσους εμπιστεύτηκαν τον επιχειρηματία Γιώργο Περιστέρη και αγόρασαν μετοχές της κοντά στο 1 ευρώ την περίοδο της κρίσης (2012).
*Στο Χρηματιστήριο των εμπορευμάτων τα νέα είναι σχετικά καλά από το μέτωπο της αποκλιμάκωσης των τιμών κρίσιμων αγροτικών προϊόντων. Τον τελευταίο μήνα, αλλά κυρίως το τελευταίο τρίμηνο, επικρατούν πτωτικές τάσεις που θα έχουν αντίκτυπο στα κόστη παραγωγής και στην τσέπη μας. Για παράδειγμα, ο χυμός πορτοκαλιού που είχε διπλασιάσει την τιμή του την τελευταία τριετία, στο πρώτο τρίμηνο παρουσιάσει υποχώρηση άνω του 50%. Το σιτάρι συνεχίζει να υποχωρεί (-10% τον Μάρτιο), η ζάχαρη το ίδιο (-5%), όπως επίσης και το ρύζι (-25% τον τελευταίο χρόνο), ενώ δυσάρεστη παραφωνία συνεχίζει να είναι η τιμή των βοοειδών που το τελευταίο τρίμηνο ανέβηκε επιπλέον 5% και στην τριετία μετρά άνοδο πάνω από 50%.
*Έδωσαν τα χέρια τελικά έπειτα από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις οι διοικήσεις των σουπερμάρκετ Κρητικός και Μασούτης, προκειμένου η δεύτερη να εξαγοράσει την πρώτη. Χθες το βράδυ οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι υπέγραψαν μη δεσμευτική δήλωση προθέσεων, ενώ εφόσον ολοκληρωθούν ο νομικός και οικονομικός έλεγχος, το deal αναμένεται να κλείσει τους επόμενους μήνες, δημιουργώντας έναν ενιαίο όμιλο με τζίρο κοντά στο 1,8 δισ. ευρώ που θα μπει στην τριάδα των ισχυρών παικτών του λιανεμπορίου τροφίμων.
Ο…ντετέκτιβ
Εφημερίδα Απογευματινή