Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, αναρριχώμενος σε αλλεπάλληλα νέα υψηλά 14 ετών. Η δυναμική που έχει αναπτυχθεί στην ελληνική κεφαλαιαγορά αντικατοπτρίζεται από την -σπάνια στην ιστορία- επίδοση ο Γενικός Δείκτης να ολοκληρώνει, χθες, την 9η συνεχή εβδομάδα κερδών και την 11η στις τελευταίες 12, κάνοντας ένα ράλι σχεδόν 20% αυτό το διάστημα.
Πλέον και οι πιο δύσπιστοι έχουν πεισθεί πως το ΧΑ, παρότι «βλέπει με τα κιάλια» τα ιστορικά υψηλά των υπόλοιπων αγορών, βρίσκεται στην καρδιά ενός μακροχρόνιου bull market που είχε ως αφετηρία τα επίπεδα των 420 μονάδων. Η δε διάσπαση των υψηλών του Μαρτίου 2014 (1.389 μονάδες) έχει διαγραμματικά ανοίξει τον δρόμο, ώστε μεσοπρόθεσμα οι τιμές να κινηθούν πολύ υψηλότερα, έστω και μέσα από απότομες και βαθιές διορθωτικές κινήσεις.
Για τους «βιαστικούς» που νομίζουν πως χάνουν κάποια ευκαιρία, τέτοιες έντονες ανοδικές κινήσεις που οδηγούν τις μετοχές και τους δείκτες αποτίμησης σε υπεραγορασμένα επίπεδα θα πρέπει να δημιουργούν επιφυλάξεις. Όχι για το πού θα τερματιστεί η κίνηση στη μεγάλη εικόνα, αλλά πού θα αρχίσει η διόρθωση στη μικρότερη εικόνα. Οπότε, προσοχή.
Σκεφτείτε πως η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας ξεπερνά πια τα 114 δισεκατομμύρια ευρώ και έχει προσεγγίσει τα επίπεδα του 50% του ΑΕΠ. Οπότε, συγκριτικά με την αμερικανική αγορά, η αξία της οποίας είναι πάνω από 200% και των ευρωπαϊκών κυμαίνονται στο 70%-100%, θεωρητικά έχει ακόμη πολύ δρόμο. Αλλά ήδη έχει διανύσει και μεγάλο μέρος από τότε που είχε καταρρεύσει στο 10%-11% του ΑΕΠ.
Μπορεί το κλασικό «Hilton» να αποτελεί πια παρελθόν, ωστόσο η μητρική εταιρεία επενδύει σε τρία νέα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας, διαβλέποντας την αλματώδη άνοδο της ζήτησης για ποιοτικά καταλύματα στην πρωτεύουσα. Η Hilton θα συνεργαστεί μέσω συμφωνιών franchise με την Aluma Greece IKE, προκειμένου να αναπτύξει φέτος και το 2026 τις τρεις μονάδες, προσθέτοντας περισσότερα από 500 δωμάτια στους επισκέπτες της πόλης.
Η 28η Απριλίου μπορεί να απέχει ακόμη, αλλά θα είναι «D-Day» για τη Metlen. Στο επενδυτικό συνέδριο που θα πραγματοποιήσει εκείνη τη Δευτέρα στο Λονδίνο η εταιρεία (όπου και ο στόχος εισαγωγής των μετοχών της), ο Ευάγγελος Μυτιληναίος θα ξετυλίξει με λεπτομέρεια το σχέδιο του νέου εταιρικού μετασχηματισμού της Metlen, πιθανόν θα ανακοινώσει δύο ακόμη μεγάλα ενεργειακά-επενδυτικά deal και θα περιγράψει το όραμά του για το πώς η Metlen θα επιτύχει τον μεγάλο στόχο να διπλασιάσει τα λειτουργικά της κέρδη από το 1 στα 2 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Έχω χρόνια να δω διοικήσεις επιχειρήσεων να «κατεβάζουν» πρόγραμμα τετραετίας, με σκοπό να λάβουν ψήφο επενδυτικής εμπιστοσύνης.
Το σύστημα υποβολής δηλώσεων «Πόθεν Εσχες» από εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεους ανανεώθηκε και πρέπει να παραδεχτούμε πως ο εκσυγχρονισμός του (τουλάχιστον ο λειτουργικός) είναι μια τομή λόγω της διαλειτουργικότητας των στοιχείων μεταξύ διαφόρων φορέων. Ωστόσο, μια εβδομάδα πριν λήξει η προθεσμία υποβολής για το 2022 και το 2023, δυστυχώς υπάρχουν πολλοί που δεν μπορούν να επικροτήσουν αυτή τη θετική αλλαγή. Υπάρχουν εκείνοι -και είναι πάρα πολλοί- που -μπαίνοντας στο σύστημα- βλέπουν άλλα αντί άλλων. Δεν εμφανίζονται ως υπόχρεοι, ενώ είναι, τα στοιχεία των καταθέσεων ή του Ε9 δεν είναι προσυμπληρωμένα, δεν ξέρουν σε ποιον φορέα πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις και γενικώς μια «αταξία» -για να το πω κομψά- επικρατεί. Δεν ξέρω αν θα δούμε τους λογιστές να ζητούν κι άλλη παράταση. Ξέρω, όμως, ότι θα ανακύψουν προβλήματα, όχι λόγω αμέλειας των υπόχρεων αλλά λόγω δυσλειτουργίας του συστήματος.
*Τη μεγαλύτερη αύξηση γήρανσης του πληθυσμού εμφανίζει σύμφωνα με τη Eurostat η χώρα μας την περίοδο 2014-2024, «παρέα» με την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία. Η μέση ηλικία στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 4 έτη, όταν η μέση αύξηση στον ευρωπαϊκό πληθυσμό ήταν 2,2 έτη. Αν αυτό δεν είναι δημογραφικό καμπανάκι, τότε τι είναι;
Εφημερίδα Απογευματινή