Ξέρω αρκετά deals που είναι στη «θράκα» για την εξαγορά ελληνικών εταιρειών από ξένα κεφάλαια. Αλλά παράλληλα βλέπω περισσότερες συμφωνίες πώλησης από διεθνή funds με αγοραστές εγχώριους παίκτες. Το θέτω περισσότερο ως ερώτημα, γιατί πραγματικά αναρωτιέμαι σε ποια ακριβώς φάση του επενδυτικού κύκλου βρίσκεται η οικονομία της χώρας μας. Αυτή που επένδυσαν στην κρίση και φεύγουν ή εκείνη που βλέπουν υπεραξίες και «μπαίνουν»;
Παρακολουθώ με ενδιαφέρον μετά τη συνάντηση Τραμπ – Πούτιν για το «ειρηνευτικό σχέδιο» στην Ουκρανία αρκετούς πολυεθνικούς ομίλους να προϊδεάζουν για την επιστροφή τους στη Ρωσία, την οποία εγκατέλειψαν μετά την εισβολή. Κι όχι μόνο από τις ΗΠΑ, αλλά και από τη Γαλλία -βλέπε Renault- μια χώρα που υποτίθεται πρωτοστατεί στο Ουκρανικό. Τα πάντα είναι business, το θέμα είναι ποιος θα προλάβει. Περί αυτού καμία αμφιβολία…
Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Οι ζημιές-ρεκόρ ύψους 7,994 δισ. ευρώ που «έγραψε» το 2024 στον ισολογισμό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημαίνει πως οι εθνικές κεντρικές τράπεζες δεν θα πάρουν ούτε σεντ από την ΕΚΤ, η οποία «κάηκε» από την αύξηση των επιτοκίων, αγοράζοντας χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, κυρίως με σταθερά επιτόκια και μακρά διάρκεια.
Καταλυτική είναι η συμβολή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, την οποία -να το πω κι αυτό- διάφορα «κέντρα» επιχειρούν να αμαυρώσουν, για τη μείωση της ανεργίας στη χώρα μας. Το 2024 σχεδόν 53.000 άνεργοι ωφελήθηκαν από τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης της ΔΥΠΑ, σημειώνοντας το 5ο διαδοχικό ρεκόρ. Μέσα στην τελευταία πενταετία συνολικά 210.142 άνεργοι βρήκαν εργασία μέσω των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ.
Τον Απόστολο Βακάκη της Jumbo τον χαρακτηρίζει η επιχειρηματική πιάτσα ως «γνωστό γκρινιάρη», αλλά έλα που όσο περισσότερο διαμαρτύρεται για διάφορα οικονομικά και πολιτικά τόσο πιο πολλά λεφτά βγάζει και τόσο περισσότερα «δώρα» μοιράζει στον εαυτό του και τους μετόχους της εταιρείας του. Για του λόγου το αληθές, στις 19 Μαρτίου η εταιρεία αποφασίζει έκτακτη χρηματική διανομή 63,5 εκατ. ευρώ ή 0,4724 ευρώ ανά μετοχή από κέρδη προηγούμενων χρήσεων. Η αποκοπή του δικαιώματος της έκτακτης επιστροφής προγραμματίζεται να γίνει στις 24 Μαρτίου και η καταβολή στις 31 Μαρτίου.
Περιθώρια ανόδου σχεδόν κατά 40% δίνουν οι αναλυτές στη μετοχή της Metlen μετά τα ιστορικά υψηλά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το 2024 η εταιρεία του προέδρου Ευάγγελου Μυτιληναίου. Οι αναλύσεις που διάβασα παραμένουν στο μοτίβο των ισχυρών συστάσεων αγοράς, με τις τιμές-στόχους να κυμαίνονται στη ζώνη των 46 έως και πάνω από 48 ευρώ, από τα επίπεδα των 36,3 ευρώ σήμερα. Δύο στοιχεία κρατάω από τη φρενήρη ανάπτυξη της Metlen: Πρώτον, ότι κατάφερε να τριπλασιάσει σχεδόν τα λειτουργικά της κέρδη από τα 359 εκατ. ευρώ στο 1,08 δισ. ευρώ στην τριετία 2021-2023. Και δεύτερον, ότι σκοπεύει να διπλασιάσει τα μεγέθη της στα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Μια και μιλάμε για βαριά βιομηχανία, ας έχουμε κατά νου την ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ της Viohalco. Χθες την είδα στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών να κάνει άλμα 3,6% και θυμήθηκα που κάποιοι φίλοι αναλυτές μού έλεγαν ότι η απότομη πτώση από τα 2,24 στα 2 ευρώ με αφορμή την απειλή επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ είναι ευκαιρία αγοράς.
Ο…ντετέκτιβ/ Εφημερίδα Απογευματινή