Ο μεγάλος κερδισμένος από την αύξηση των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στα κράτη-μέλη που έχουν τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες με 3,1% ετησίως, συνεπώς οι επιπτώσεις θα είναι μικρότερες
13:13 - 18 Φεβρουαρίου 2025

Ποιος θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος από μια άμεση αύξηση των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ, που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει στις χώρες της ΕΕ περίπου 875 δισ. δολάρια επιπλέον; Την απάντηση τη δίνει χωρίς περιστροφές σε ανάλυσή της η (αμερικανική) S&P και δεν είναι άλλη από τις ίδιες τις ΗΠΑ, που έχουν υποβάλει μέσω αξιωματούχων τη συγκεκριμένη πρόταση. Ο λόγος είναι ότι στην Ευρώπη, πολύ απλά, δεν έχουμε τόσο ισχυρή αμυντική βιομηχανία που να καλύψει τις ανάγκες. Το 2024 μόνο 19 από τις 100 μεγαλύτερες αμυντικές βιομηχανίες ήταν ευρωπαϊκές, ενώ αντίθετα 48 είχαν την έδρα τους στις ΗΠΑ. Οπότε αντιλαμβάνεστε πού θα πάνε τα λεφτά για εξοπλισμούς, όταν και εφόσον βρεθούν. Το λέω και ως «επενδυτική νύξη», γιατί τα λεφτά στα λεφτά θα πάνε.

Από την ίδια ανάλυση, σημαντικό είναι ότι ενώ η Ευρώπη θα ξοδέψει τόσα κεφάλαια επιπλέον, ο αντίκτυπος στην εσωτερική ανάπτυξη θα είναι ελάχιστος, δεδομένου ότι ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής των αμυντικών δαπανών για τις ευρωπαϊκές οικονομίες παραμένει χαμηλός, κάτω από το 0,4-0,5x στις μεγαλύτερες χώρες, καθώς οι αμυντικές δαπάνες της ΕΕ διοχετεύονται κυρίως σε εισαγωγές και μόνο το ένα τρίτο κατευθύνεται σε επενδύσεις. Αντίθετα, στις ΗΠΑ ο υψηλότερος πολλαπλασιαστής σημαίνει μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα. Ο κατακερματισμένος αμυντικός κλάδος απασχολεί λιγότερο από το 0,3% του συνολικού ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού και οι αμυντικές προμήθειες των χωρών ευνοούν τους «εθνικούς πρωταθλητές».

Στο «τίμημα» τώρα. Η S&P εκτιμά πως ενώ η ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο ESM και ο EFSF θα μπορούσαν να δώσουν μια αρχική λύση για τη χρηματοδότηση των πρόσθετων δαπανών, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι θα απαιτηθούν πρόσθετοι πόροι, κάτι που σημαίνει ότι οι περισσότερες χώρες θα αναγκαστούν να εξοικονομήσουν χρήματα από αλλού, σε μια εποχή χαμηλής ανάπτυξης, πολιτικού κατακερματισμού και δυσμενών δημογραφικών τάσεων.

*Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στα κράτη-μέλη που έχουν τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες με 3,1% ετησίως, συνεπώς οι επιπτώσεις θα είναι μικρότερες έως και ασήμαντες αν το ποσοστό αύξησης διαμορφωθεί παραδείγματος χάρη στο 3,3% του ΑΕΠ που δαπανούν οι ΗΠΑ.

H Goldman Sachs, η οποία αποτελεί έναν από τους καλύτερα ενημερωμένους επενδυτικούς οίκους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, «ξαναχτύπησε» με μια ανάλυση που θεωρώ πως αξίζει να την κρατήσει κανείς στα υπόψη. Θεωρεί πως οι ελληνικές επιχειρήσεις και για την ακρίβεια οι μετοχές τους θα είναι από τις μεγαλύτερες ωφελημένες σε περίπτωση που τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αφενός είναι το σενάριο εμπλοκής τους στην αποκατάσταση υποδομών, αφετέρου το ευρύτερο περιβάλλον που θα διαμορφωθεί με μειώσεις στον τομέα της ενέργειας. Οπότε τράπεζες, τηλεπικοινωνίες και εταιρείες κοινής ωφέλειας (βλέπε ΔΕΗ) αλλά και κατασκευαστικών -προσθέτω εγώ- έχουν μόνο καλύτερες μέρες να περιμένουν από την παύση των εχθροπραξιών.

Διψήφια περιθώρια ανόδου βλέπει η ελβετική UBS για τις μετοχές του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, παρά το μεγάλο ράλι που έχουν ήδη πραγματοποιήσει. Οι τιμές-στόχοι είναι για την Alpha Bank τα 2,42 ευρώ (+31%), για τη Eurobank τα 3 ευρώ (+22%), για την Εθνική Τράπεζα τα 11,2 ευρώ (+30%) και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 5,7 ευρώ (+22%).

Ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του έργου για την ενίσχυση του ηλεκτρικού δικτύου του Ηνωμένου Βασιλείου από τη Metlen και την GE Vernova’s Grid Solutions, για την υποθαλάσσια σύνδεση μεταφοράς ενέργειας μεταξύ Σκωτίας και Αγγλίας. Το έργο κόστους 2,5 δισ. λιρών, της κοινοπραξίας SP Energy Networks και National Grid Electricity Transmission, έχει ήδη έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια σε δύο εκατομμύρια νοικοκυριά μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους 190 χιλιομέτρων, που θα συνδέει τη νοτιοανατολική Σκωτία με τη βορειοανατολική Αγγλία. Οι χερσαίες εργασίες είναι ήδη σε εξέλιξη, ενώ η υπεράκτια κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι.

Ο… ντετέκτιβ

Αναδημοσίευση εφημερίδα Απογευματινή