–Τραμπ και Πούτιν «πάτησαν το κουμπί», με την τηλεφωνική επικοινωνία τους, για την εκκίνηση διαδικασίας εξεύρεσης διεξόδου στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, και η πρώτη ανάγνωση του γεωπολιτικού «ντιλ» πυροδότησε ράλι και νέα υψηλά στα χρηματιστήρια της Ευρώπης.
*Ο Γενικός Δείκτης στην Αθήνα, με άνοδο έως και 2,49%, «έγραψε» 1.600,97 μονάδες, που είχε να τις δει από τον Μάρτιο του 2011, έχοντας ως μεγάλο πρωταγωνιστή τον τίτλο της Coca Cola (+7,9% και χρηματιστηριακή αξία 14,3 δισ. ευρώ), ακολουθούμενη από τις τράπεζες, τις βιομηχανικές επιχειρήσεις, τον ΟΤΕ κ.ά. Τουλάχιστον δέκα μετοχές έκλεισαν σε πολυετή υψηλά και ο τζίρος ξεπέρασε τα 193 εκατ. ευρώ. Γενικώς το κλίμα ήταν πανηγυρικό από τη λεωφόρο Αθηνών ως τη Φρανκφούρτη, το Παρίσι, το Λονδίνο και συνολικά στις ευρωπαϊκές αγορές.
–Καλοδεχούμενο το πάρτι στις κεφαλαιαγορές, αλλά -να πω την αλήθεια- παρότι θιασώτης της μακροχρόνιας bull market στην οποία έχω πειστεί ότι βρίσκεται η ελληνική αγορά μαζί με τις ευρωπαϊκές, μου φάνηκε κάπως «οξύμωρο», αναλογιζόμενος ότι η Γηραιά Ήπειρος βγαίνει γεωπολιτικά και οικονομικά χαμένη από τις εξελίξεις στο Ουκρανικό. Εκεί όπου το πάνω χέρι θα έχουν πλέον οι ΗΠΑ και η Ρωσία, αλλά θα είναι η Ευρώπη που καλείται να καλύψει το κόστος υποστήριξης της Ουκρανίας, το οποίο -σύμφωνα με το Bloomberg- υπολογίζεται σε πάνω από 3,1 τρισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.
-Υποθέτω πως εκτιμήσεις όπως αυτές της Goldman Sachs για μια μικρή έστω ανάκαμψη του ΑΕΠ στην ΕΕ μετά τον τερματισμό του ρωσοουκρανικού πολέμου, σε συνδυασμό με τις συμφωνίες που θα γίνουν για τη συμμετοχή ευρωπαϊκών (και ελληνικών φυσικά) εταιρειών για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, παίζουν τον ρόλο τους. Όμως εγώ διατηρώ επιφυλάξεις ότι συνολικά η ΕΕ βγαίνει αποδυναμωμένη, αν παραμείνει ως έχει η προτεινόμενη συμφωνία.
-Σχεδόν 10 ευρώ έχει πέσει τις τρεις τελευταίες ημέρες η τιμή του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο, με την πτώση να παίρνει μεγάλες διαστάσεις χθες (πάνω από 6,5%) και τα συμβόλαια του TTF για τον Μάρτιο να υποχωρούν από τα 59,3 ευρώ της Τρίτης έως τα 50,5 ευρώ χθες. Όπως καταλαβαίνετε, και αυτή η εξέλιξη συνδέεται με τις προσδοκίες που καλλιεργεί μια πιθανή συμφωνία για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, που θα ξαναφέρει πιο κοντά τη Ρωσία με την Ευρώπη στις προμήθειες ενέργειας και θα έχει πρόσθετο αντίκτυπο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας που πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στην ΕΕ.
-Δεν θυμάμαι πολλές φορές την πιο «βαριά» εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών να κάνει τέτοιο άλμα όπως το χθεσινό. Αλλά υποθέτω πως η Coca Cola έχει αιτία. Αφενός λόγω των εξελίξεων στο Ουκρανικό, όπου -αν θυμάστε- αποτελούσε ισχυρό παίκτη στη ρωσική αγορά, από την οποία αποσύρθηκε, αφετέρου από την πολύ ισχυρή αύξηση μεγεθών που ανακοίνωσε για το 2024. Τα οργανικά έσοδά της αυξήθηκαν κατά 13,8% στα 10,75 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων και τόκων ενισχύθηκαν πέρυσι κατά 12,2% στα 1,192 δισ. ευρώ. Η εταιρεία θα διανείμει σε μέρισμα 1,03 ευρώ ανά μετοχή ή 384.436.748 ευρώ, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 45% των κερδών της και είναι αυξημένο κατά 11% έναντι του 2023. Για το 2025 η εταιρεία προβλέπει αύξηση εσόδων 6%-8% και κερδών 7%-11%.
-Στόχο να μειώσει τουλάχιστον κατά 25% επιπλέον σε σύγκριση με το 2019 το γραφειοκρατικό διοικητικό κόστος για τις επιχειρήσεις έχει θέσει ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος. Το τόνισε χθες στη γενική συνέλευση του ΕΒΕΑ, παρόντος του προέδρου του Επιμελητηρίου, Γ. Μπρατάκου, ενώ ανακοίνωσε νομοθετική πρωτοβουλία για περαιτέρω αναβάθμιση των βιομηχανικών μονάδων στο λεκανοπέδιο της Αττικής, επισημαίνοντας ότι «έχουμε μπροστά μας την πρόκληση του χωροταξικού σχεδιασμού προς όφελος της επιχειρηματικότητας και όλων των πολιτών».
Ο… ντετέκτιβ
Εφημερίδα Απογευματινή