-Επιτέλους, το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς, που εγκρίθηκε πρόσφατα από το υπουργικό συμβούλιο και παρουσιάστηκε χθες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη μείωση του συντελεστή φορολογίας σε τόκους εισηγμένων εταιρικών ομολόγων που αγοράζουν φυσικά πρόσωπα-φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας από το 15% στο 5%. Όπως σχολιάζουν ο Ηλίας Ζαχαράκης και ο Σίμος Μαυρουδής της Fast Finance, διαμορφώνεται έτσι ομοιόμορφο καθεστώς φορολογικής μεταχείρισης μεταξύ ημεδαπών και αλλοδαπών επενδυτών για το εισόδημα από τόκους, ανεξαρτήτως του τόπου χρηματιστηριακής διαπραγμάτευσης των εν λόγω ομολογιών (Ελλάδα, ΕΕ, τρίτες χώρες).
-Η φορολογική αυτή εξομοίωση εκτιμάται πως θα ευνοήσει τα εταιρικά ομόλογα με μεγάλο κουπόνι. Επομένως, ή θα προσέλθουν νέοι επενδυτές που πλέον θα έχουν ακόμη μεγαλύτερο καθαρό κέρδος από τα κουπόνια ή θα ανταλλάξουν κάποιοι τα ομόλογα χαμηλότερου κουπονιού που έχουν.
*Σε γενικές γραμμές, θα έλεγα ότι το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς -το πρώτο που βλέπουμε έπειτα από πολλά χρόνια- έχει κάποια θετικά στοιχεία (όχι τόσα όσα θα ήθελαν οι επαγγελματίες της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά ικανά να ανοίξουν τον δρόμο της αναβάθμισης του χρηματιστηρίου σε αναπτυγμένη αγορά). Επειδή οι omnibus accounts για τα θεσμικά χαρτοφυλάκια (συλλογικοί λογαριασμοί), οι διευκολύνσεις στη συνεργασία με εταιρείες-θεματοφύλακες του εξωτερικού κ.λπ. είναι πολύ τεχνικά θέματα, δεν θα επεκταθώ.
-Κυρίως θα έλεγα, όμως, ότι το νομοσχέδιο αποκαλύπτει τη (δυσάρεστη για όλους μας) αντίληψη που έχουν αποκτήσει στο οικονομικό επιτελείο και τους υψηλούς ορόφους της Λεωφόρου Αθηνών, ότι οι μεγάλες εταιρείες της χώρας όχι μόνο δεν έρχονται αλλά φεύγουν από τη Λεωφόρο Αθηνών και -ως εκ τούτου- το βάρος πέφτει στο να παραμείνουν ή να προσκληθούν μικρότερες αλλά δυναμικές εταιρείες, που -αντί για την κύρια αγορά- θα εισαχθούν ή θα μεταταχθούν στην εναλλακτική. Η οποία, για όσους θυμούνται, μοιάζει λίγο με την περιβόητη παράλληλη αγορά του παρελθόντος.
-Το «τσίμπησαν» το δωράκι τους οι εργοδότες από την κυβέρνηση, οι οποίοι -ως «ανταπόδοση» στην αποκάλυψη των χιλιάδων αδήλωτων υπερωριών μετά την καθιέρωση της ψηφιακής κάρτας εργασίας από το αρμόδιο υπουργείο- θα επιβραβευτούν με σημαντική μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Μειώσεις που -σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύει η «Α»- θα κινηθούν στο 10%-15% και θα τους επιτρέψει να εξοικονομήσουν σημαντικά κόστη. Θεωρητικά πρόκειται για ένα αναπτυξιακό μπόνους που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις, και ειδικά τις μικρότερες εταιρείες οι οποίες θα επιβαρύνονταν με υπερβολικές αυξήσεις για τις υπερωρίες, να μη φορτωθούν με υψηλά πρόσθετα κόστη που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μειώσεις μισθών ή απολύσεις σε μια περίοδο οικονομικής ανάπτυξης. Από την άλλη, με προβληματίζει λίγο αυτή η λογική, να επιβραβεύονται όσοι μέχρι σήμερα παρανομούσαν με «μαύρα». Αλλά νομίζω πως, επειδή σε αυτή τη χώρα εργαζόμενοι και εργοδότες επιβαρύνονται με εξωφρενικά κόστη εισφορών, ό,τι γίνεται από πλευράς μειώσεων γίνεται για καλό.
-Σε νέα ανάλυσή της, η Goldman Sachs ήρθε χθες να ανακατέψει τα τραπουλόχαρτα των τραπεζικών μετοχών. «Παίζει» δυνατά την Alpha Bank, αναβαθμίζοντας τη σύστασή της σε αγορά (από ουδέτερη) με τιμή-στόχο τα 2,40 ευρώ από 1,9 ευρώ και περιθώριο ανόδου κοντά στο 37%, που είναι και το υψηλότερο μεταξύ των τεσσάρων συστημικών. Στον αντίποδα, υποβαθμίζει τη σύστασή της για τη Eurobank σε ουδέτερη, με στόχο τα 2,8 ευρώ από 2,5 ευρώ πριν, εκτιμώντας ότι κάπου εδώ κοντά ολοκληρώνει έναν σημαντικό ανοδικό κύκλο. Για την Εθνική, η σύστασή της είναι αγορά με στόχο τα 10,7 ευρώ (από 10,6 πριν) και για την Πειραιώς, επίσης, αγορά με στόχο τα 5,7 από 5,4 ευρώ πριν. Γενικώς η GS παίζει Alpha, η αξία της οποίας είναι μόλις στα 4,1 δισ., όταν της Eurobank είναι στα 9 δισ. ευρώ.
Ο…ντετέκτιβ
Εφημερίδα Απογευματινή