-Το χρηματιστηριακό ταμπλό σπανίως λέει ψέματα. Και στην περίπτωση των δασμών που προτίθεται να επιβάλει ο πρόεδρος Τραμπ στις εισαγωγές χάλυβα και άλλων μεταλλουργικών προϊόντων, μπορεί η Ελλάδα να μην αποτελεί κανέναν τεράστιο εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ, έχει όμως έναν όμιλο με αρκετά ισχυρή παρουσία εκεί. Αναφέρομαι στη ΒΙΟΧΑΛΚΟ των Στασινόπουλων και στις θυγατρικές της, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Cenergy, που επειδή αποτελούν κορυφαίους προμηθευτές παγκοσμίως στα βιομηχανικά προϊόντα που παράγουν (χαλκός, καλώδια, αλουμίνια, σωλήνες χάλυβα κ.λπ.), έχουν αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, όπου μάλιστα μια εκ των δύο (Cenergy) ετοιμάζεται να χτίσει και εργοστάσιο καλωδίων στο Mέριλαντ.
-Οι μετοχές τους υπέκυψαν σε σημαντικές ρευστοποιήσεις χθες στο Χρηματιστήριο, οι οποίες είχαν ξεκινήσει εδώ και μέρες, από τότε που στο λεξιλόγιο των επενδυτών μπήκε η λέξη «δασμοί». Οι εταιρείες της ΒΙΟΧΑΛΚΟ έχουν και την εμπειρία του παρελθόντος και, όσο τουλάχιστον κατάλαβα, έχουν λάβει τα μέτρα τους και δεν περιμένουν καμιά καταστροφή. Όλα φυσικά θα εξαρτηθούν από το ύψος και τη διάρκεια των πιθανών δασμών ή και κάποιες πιθανές «εξαιρέσεις», αλλά -αν θέλετε την άποψή μου- σε τέτοιους βιομηχανικούς κολοσσούς κάτι τέτοια «έκτακτα γεγονότα», που προκαλούν πίεση στις αποτιμήσεις, συνιστούν ευκαιρία για τους μακροπρόθεσμους.
-Σε έναν άλλο μεγάλο βιομηχανικό-ενεργειακό όμιλο τώρα, την METLEΝ του προέδρου Βαγγέλη Μυτιληναίου, το πρωινό ξεκίνησε πολύ καλύτερα. Αν και θεωρητικά θα μπορούσε να επηρεαστεί από ρευστοποιήσεις, καθότι αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό και εξαγωγέα αλουμινίου της χώρας, το «μαγικό ραβδάκι» του Ελληνοκαναδού μεγαλομετόχου της Fairfax, Πρεμ Γουάτσα, έκανε το θαύμα του. Στο άκουσμα της είδησης ότι ο μεγαλοεπενδυτής αύξησε το ποσοστό του στο 6,43% στο μετοχικό κεφάλαιο της METLEN, η μετοχή έκανε άλμα σχεδόν 3%, προσεγγίζοντας και πάλι την κεφαλαιοποίηση των 5 δισ. ευρώ, νούμερο που -πώς να το κάνουμε- έχει τη σημασία του ενόψει της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Στα υπόψη ότι ο Γουάτσα δεν πήρε απευθείας από το Χρηματιστήριο τις επιπλέον 2.500.000 μετοχές της METLEN, αλλά από μετατροπή ομολογιακού δανείου σε μετοχές από το «στοκ» των ίδιων μετοχών της εταιρείας.
–Η μετοχή της ΔΕΗ «έγραψε» χθες και 13,50 ευρώ στο ταμπλό. Ήμουν τουλάχιστον 15 χρόνια νεότερος από την τελευταία φορά που είδα την τιμή της σε αυτά τα επίπεδα και παρότι δυο τρεις φορές στα χρόνια που ακολούθησαν την είχαν πάει στο 1 ευρώ και μου έλεγε ο φίλος μου ο Στέφανος ο χρηματιστής «πάρε, ρε συ, κανά κομμάτι να προικίσεις τις κόρες σου», εγώ το έπαιζα δύσκολος και πλήρωνα μόνο τους λογαριασμούς. Αν τον είχα ακούσει τον Στέφανο, τώρα θα είχα βγει σε πρόωρη. Αλλά που μυαλό.
*Με την ευκαιρία, επειδή σε αυτά τα 15 χρόνια είδα κι έμαθα πιο πολλά, είμαι βέβαιος ότι τα επόμενα 15 η ΔΕΗ θα έχει «διπλώσει».
-Έχω μια υποψία πως η επόμενη εβδομάδα θα βγάλει σημαντικές ειδήσεις για τον Όμιλο AΚΤΟR.
Εφημερίδα Απογευματινή