Μόνιμους επιθεωρητές ελέγχου για τα αυθαίρετα της Μυκόνου στέλνει στο νησί το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός, Θόδωρος Σκυλακάκης. Δεν ξέρω τι θα προλάβουν να ελέγξουν οι άνθρωποι, ούτε πόσοι θα είναι και πόσο εύκολη θα είναι η δουλειά τους σε αυτό το «ναρκοπέδιο». Άκουσα, όμως, τον υπουργό πολύ σίγουρο να στέλνει μήνυμα ότι «δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η αυθαιρεσία της βουλιμίας στη Μύκονο».
Τα κλιμάκια των ελεγκτών -αν κατάλαβα καλά από όσα είπε ο Θ. Σκυλακάκης– δεν θα φύγουν από το νησί μέχρι να βρουν και την τελευταία αυθαιρεσία και πριν γκρεμίσουν οτιδήποτε έχει χτιστεί παράνομα μετά την 1η Ιανουαρίου 2024. Θα έχουν ανά χείρας δε και τις δορυφορικές φωτογραφίες εκείνης της περιόδου, που σε λίγες ημέρες θα παραλάβει το ΥΠΕΝ.
*Τον Μάρτιο, εκτιμούν στο υπουργείο Ενέργειας, θα ανοίξει η πλατφόρμα για να υποβάλουν αιτήσεις επιδότησης ρεύματος περίπου 600.000-700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο έως 10 εκατ. ευρώ. Οι επιδοτήσεις θα είναι της τάξης των 1,5-2 λεπτών/κιλοβατώρα και θα αφορούν τους μήνες Δεκέμβριο-Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Προϋπόθεση για να λάβουν χρήματα οι εταιρείες είναι ότι δεν έχουν υπερβεί τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων (de minimis).
Σενάρια για την επιβολή δασμών της τάξης του 10% και στις εισαγωγές χρυσού στις ΗΠΑ πυροδότησε η πληροφορία ότι κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου «πέταξαν» από τα θησαυροφυλάκια της Αγγλίας προς αυτά των Ηνωμένων Πολιτειών περίπου 151 τόνοι ή 5 εκατ. ουγγιές από το πολύτιμο μέταλλο. Η «εκροή» αυτή προς τις ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από το 2016, οπότε και τηρούνται σχετικά αρχεία. Το Λονδίνο είναι ο μεγαλύτερος κόμβος εμπορίας χρυσού στον κόσμο, με πολύτιμο μέταλλο αξίας περίπου 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε θησαυροφυλάκια «στα υπόγεια» της βρετανικής πρωτεύουσας. Κι όπως γράφει το Bloomberg, οι ανησυχίες ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα επιβάλει δασμούς που θα επηρεάσουν τον χρυσό ανέβασαν τις τιμές στις ΗΠΑ πάνω από αυτές στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα, προσφέροντας μια επικερδή ευκαιρία για «αρμπιτράζ» σε όσους μπορούσαν να μεταφέρουν τα αποθέματά τους αεροπορικώς μέσω του Ατλαντικού.
«Επτά εβδομάδες ράλι, 100 μονάδες ανόδου, πιθανή η διόρθωση», γράφει ο καλός φίλος αναλυτής Μάνος Χατζηδάκης για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, που η αλήθεια είναι ότι έχει ξεκινήσει με ιδιαίτερα δυναμικό τρόπο το 2025. Η επιστροφή του Γενικού Δείκτη στα υψηλά των 1.557 μονάδων την περασμένη Παρασκευή ψήλωσε την απόδοση του ΧΑ στο +6%, με τις τράπεζες να έχουν τα ηνία (+9,5%).
Η εικόνα της αγοράς μόνο αρνητική δεν είναι, καθώς τα απανωτά deals που λαμβάνουν χώρα, εκείνα που δρομολογούνται και όσα προετοιμάζονται διατηρούν υψηλά το ενδιαφέρον. Ωστόσο είναι κανόνας να μην «κυνηγά» κανείς τις τιμές. Και στην προκειμένη περίπτωση, η δυναμική της ανόδου τους μετά από ένα τόσο μεγάλο σε διάρκεια ράλι θα απαιτήσει ισχυρότερες συναλλακτικές δυνάμεις, για τις οποίες η αγορά δεν έχει δείξει ως τώρα ότι έχει συστηματικό βηματισμό.
Ο…ντετέκτιβ
Εφημερίδα Απογευματινή