Εμπορικό έλλειμμα: Η διαφορά με τις εισαγωγές είναι χαοτική

Μηδένισε σχεδόν τις απώλειές του από την περασμένη Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης στο χρηματιστήριο
10:40 - 8 Φεβρουαρίου 2025

«Καμπανάκι» για την αυτάρκεια της χώρας σε αγαθά και το παραγωγικό μοντέλο, που αλλάζει με βραδύ ρυθμό στη χώρα μας, ήρθαν να χτυπήσουν τα τελικά στοιχεία για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές το 2024. Μπορεί η χώρα μας να έχει βελτιώσει θεαματικά τα έσοδά της από τις εξαγωγές προϊόντων μετά την περίοδο της κρίσης, ωστόσο το εμπορικό έλλειμμα, δηλαδή η διαφορά με τις εισαγωγές που πραγματοποιεί, είναι χαοτική.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, πέρυσι είχαμε σημαντική επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου, καθώς το έλλειμμα αυξήθηκε στα 34,615 δισ. ευρώ ή κατά 7,9%. Είναι τεράστιο νούμερο και δικαιολογημένα προκαλεί προβληματισμό. Η χώρα μας εισήγαγε προϊόντα και υπηρεσίες 84,517 δισ. ευρώ (!), αλλά έχασε περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε εξαγωγές, οι οποίες υποχώρησαν κατά 2,2% στα 49,9 δισ. ευρώ.

Να δεχθούμε ότι, λόγω της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, είμαστε υποχρεωμένοι να προμηθευόμαστε περισσότερα υλικά και προϊόντα από το εξωτερικό σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά αυτό μας οδηγεί ταυτόχρονα και στο συμπέρασμα ότι πρέπει να κινήσουμε γη και ουρανό ώστε να αρχίσουμε να παράγουμε και εδώ και παράλληλα να ανοίξουμε νέες αγορές για τα προϊόντα μας. Για αυτό και ο Τάκης Θεοδωρικάκος έχει αποκτήσει «εμμονή» με την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Ένας άλλος τομέας, στον οποίο πάμε καλά, αλλά τα καμπανάκια χτυπούν ότι πρέπει να πάμε ακόμη καλύτερα, είναι οι επιδόσεις μας στις επενδύσεις. Στο εννεάμηνο του 2024 οι επενδύσεις έτρεξαν με +2,2%, ενώ στόχος για όλη τη χρονιά που έφυγε ήταν να πιάσουμε το +6,7%. Προφανώς και δεν θα επιτευχθεί, αλλά η ωρίμανση ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων δημιουργεί προσδοκίες ότι το 2025 οι ρυθμοί θα ανέβουν. Αυτό που σημειώνω από ανάλυση της Alpha Bank είναι πως -ταχύτερα ή βραδύτερα- το επενδυτικό κενό κλείνει, καθώς από το 2023 και μετά οι επενδύσεις αντιπροσωπεύουν το 15% του ΑΕΠ έναντι 22% του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Αν επιβεβαιωθεί η προβλεπόμενη από την κυβέρνηση αύξηση των επενδύσεων κατά 8,4% το 2025, αυτές θα αντιπροσωπεύουν το 17,5% του ΑΕΠ, έναντι πρόβλεψης για 20,8% στην Ευρωζώνη, με την ελληνική οικονομία να κλείνει κι άλλο την ψαλίδα.

Δεν θέλω να υιοθετήσω την καταστροφολογία που ανακυκλώνεται από χθες, μετά την αλλαγή ρότας του πρώτου κρουαζιερόπλοιου που αντί για τη Σαντορίνη θα «πιάσει» Χανιά. Αλλά δεν μπορώ να κλείσω και τα μάτια στον προβληματισμό που διατυπώνεται για τη φετινή τουριστική περίοδο στον πιο διάσημο τουριστικό προορισμό της χώρας. Η Σαντορίνη υποδέχεται κάθε χρόνο πάνω από 3,4 εκατομμύρια τουρίστες και συνεισφέρει περίπου 2,5% στο ετήσιο ΑΕΠ ή περίπου 6 δισ. ευρώ. Ας ελπίσουμε ότι μέχρι το Πάσχα η ηρεμία θα έχει επανέλθει, πριν αρχίσει να γίνεται ζημιά.

Τελικά η Titan America τα πήγε περίφημα με την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η υπερκάλυψη της δημόσιας προσφοράς είχε ως αποτέλεσμα η μετοχή να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευσή της στα 16 δολάρια. Η εισαγωγή θα αποφέρει 136,8 εκατ. ευρώ στην Titan America και άλλα 228 εκατ. ευρώ στην Titan Cement International SA.

Αχός βαρύς ακούστηκε, πολλά ντουφέκια πέσαν’, με την πληροφορία ότι κλείνει το μαιευτήριο «Λητώ», τώρα που η HIG πουλάει τον Όμιλο Υγεία-Μητέρα και τα άλλα νοσοκομεία που ελέγχει. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία των ανθρώπων που εργάζονται στο ιστορικό μαιευτήριο, που πρωτολειτούργησε το 1966, αλλά βλέποντας τη μεγάλη μείωση των γεννήσεων στη χώρα μας και τη μεγάλη άνθηση του real estate, καταλαβαίνω πού πάει το πράγμα.

Μηδένισε σχεδόν τις απώλειές του από την περασμένη Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης στο χρηματιστήριο. Ξεκίνησε να διορθώνει από τις 1.557 μονάδες, έπεσε στις 1.505 και επέστρεψε χθες στις 1.555 μονάδες. Για να υπάρξει ανοδική συνέχεια, θέλει νέα υψηλά.

Εφημερίδα Απογευματινή