Ελληνικά εργατικά χέρια και όχι αλλοδαπούς εργάτες στα εργοτάξια των μεγάλων έργων υποδομής που εκτελούνται και θα εκτελεστούν μελλοντικά στη χώρα μας επιδιώκει να προσελκύσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου AKTOR, Αλέξανδρος Εξάρχου. Και ο άνθρωπος δεν το λέει με ίχνος ρατσιστικής διάθεσης. Για το έμπειρο στέλεχος, που διοικεί μία από τις κορυφαίες τεχνικές εταιρείες στην Ελλάδα, με έργα που θα ξεπεράσουν φέτος τα 6 δισ. ευρώ, φαίνεται πως αποτελεί προσωπικό στοίχημα να επιστρέψουν πίσω στη χώρα μας μηχανικοί και εργάτες με μεγάλη πείρα, οι οποίοι έχουν ξενιτευτεί στη Μέση Ανατολή, στα Βαλκάνια και αλλού, αναζητώντας υψηλότερες απολαβές. Και όπως άφησε να εννοηθεί προχθές, που μίλησε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η AKTOR μελετά κίνητρα τα οποία θα συνδέονται με την επιτυχία της εταιρείας και θα είναι επωφελή και για τις δύο πλευρές ώστε να πειστούν χιλιάδες στελέχη και προσωπικό να επιστρέψουν. Με απλά λόγια, μυρίζομαι εκτός από υψηλούς μισθούς, μπόνους, μετοχές και άλλα δελεαστικά εργαλεία.
Η εκρηκτική ζήτηση χρυσού από κεντρικές τράπεζες και ιδιώτες είναι ένδειξη σεισμικών μετατοπίσεων που -χωρίς να γίνονται άμεσα αντιληπτές- αλλάζουν τις ισορροπίες της παγκόσμιας οικονομίας. Χθες η τιμή του πολύτιμου μετάλλου αναρριχήθηκε σε νέα επίπεδα-ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 2.895 δολάρια η ουγγιά. Το 2024 έκλεισε επίσης με πρωτοφανή επίπεδα ζήτησης αξίας 382 δισ. ευρώ. Οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν 1.045 μετρικούς τόνους χρυσού πέρυσι, αξίας περίπου 96 δισ. δολαρίων, με την Πολωνία, την Ινδία και την Τουρκία να είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές. Οι κεντρικές τράπεζες είναι καθαροί αγοραστές εδώ και 15 χρόνια, αλλά ο ρυθμός των ετήσιων αγορών έχει περίπου διπλασιαστεί μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και ανεβαίνει εκθετικά στον απόηχο της πολιτικής Τραμπ για την επιβολή δασμών, που δυναμώνει το δολάριο και στρέφει όλο και περισσότερους στην αναζήτηση «επενδυτικών καταφυγίων».
*Το χρηματιστήριο μπορεί να «τραμπαλίζεται» τελευταία, μετά τα νέα υψηλά που κατέγραψε, ο χορός των deals όμως συνεχίζεται αδιάκοπος. Η πώληση ποσοστού 15,9% της εταιρείας ακινήτων Trades Estates από τον Όμιλο Fourlis ήρθε να προστεθεί στις συμφωνίες που βλέπουμε από τις αρχές της χρονιάς. Έχει ενδιαφέρον ότι μεταξύ των επενδυτών που απέκτησαν μετοχές της εισηγμένης εταιρείας real estate φέρονται να είναι ισχυρά επιχειρηματικά ονόματα, όπως η Μαριάννα Λάτση και η οικογένεια Βασιλάκη της Aegean, καθώς και μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια.
Η παλιά τρόικα, που έχει μετονομαστεί σε «θεσμούς», επιστρέφει στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες, με παροτρύνσεις για επενδύσεις, αντίστοιχες με αυτές που έκανε προσφάτως και ο Ντέκλαν Κοστέλο εκ μέρους της Κομισιόν. Κάτι δεν τους αρέσει στο ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης, όπου η χώρα μας είναι μεν πρωτοπόρος στην αποδέσμευση κονδυλίων, αλλά είναι πολλά τα λεφτά που πάνε σε επιδόματα και όχι σε άμεσες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία. Και αυτό μπορεί να μας κοστίσει ακριβά, καθώς οι Ευρωπαίοι έχουν την άποψη ότι με διαφορετικό μείγμα επενδυτικής πολιτικής θα μπορούσε η χώρα να «κλειδώσει» ρυθμούς ανάπτυξης 5%-6% ετησίως και όχι πέριξ του 2% μετά την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Ο…ντετέκτιβ
Εφημερίδα Απογευματινή