Χωρίς αμφιβολία, η χθεσινή συνεδρίαση στο χρηματιστήριο ήταν μία από τις χειρότερες των τελευταίων μηνών. Η βουτιά του Γενικού Δείκτη κατά 2,81%, που πήρε πίσω κέρδη 12 συνεδριάσεων και ήταν η πιο βαθιά σε όλη την Ευρώπη, δίνει μια ευδιάκριτη εικόνα για την έκταση που έλαβε το χρηματιστηριακό sell-off στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξαν οι ΗΠΑ. Ωστόσο, για επιμέρους μετοχές η εικόνα ήταν ακόμη πιο επώδυνη.
Μπορεί η Ελλάδα να μη συγκαταλέγεται στους μεγάλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, αν και με εξαγωγές 2,1 δισ. ευρώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν τον πέμπτο σημαντικότερο «πελάτη» μας και τον 14ο σημαντικότερο προμηθευτή της χώρας με εισαγωγές 1,5 δισ. ευρώ. Και είναι βέβαια ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, με τους Αμερικανούς τουρίστες να προσεγγίζουν το 1,5 εκατομμύριο, φέρνοντας δισεκατομμύρια κάθε χρόνο στην ελληνική οικονομία.
Ωστόσο, οι αναλυτές δεν θεωρούν τυχαίο ότι στο επίκεντρο των επιθετικών ρευστοποιήσεων βρέθηκαν ελληνικές εταιρείες με αξιόλογη εξαγωγική δραστηριότητα σε προϊόντα που αναμένεται να πέσουν λιγότερο ή περισσότερο «θύματα» των δασμών Τραμπ στην Ευρώπη. Και αναφέρομαι σε μεταλλουργίες (όπως ο Όμιλος Βιοχάλκο με την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, τη Cenergy και τη Metlen), φαρμακευτικές (Lavipharm), εταιρείες τσιμέντων (Τιτάν), μαρμάρων (Ικτίνος) κ.ά.
Τώρα θα μου πείτε, γιατί από τον τυφώνα των ρευστοποιήσεων δεν γλίτωσαν εταιρείες οι οποίες θεωρητικά δεν επηρεάζονται άμεσα από τον εμπορικό πόλεμο, όπως λόγου χάρη οι τράπεζες (-4,42%). Μπορώ να επικαλεστώ δύο επιχειρήματα: ένα καθαρά χρηματιστηριακό, σύμφωνα με το οποίο οι επενδυτές έσπευσαν να πετάξουν τις μετοχές τους από το παράθυρο, κλειδώνοντας μεγάλες υπεραξίες από το ράλι που προηγήθηκε, και ένα δεύτερο που συνδέεται με το ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον, για το οποίο διατυπώνονται βάσιμες εκτιμήσεις ότι θα επιδεινωθεί. Ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, που ενδεχομένως αναστείλει για κάποιο διάστημα την πορεία μείωσης των επιτοκίων, υφεσιακών πιέσεων και χαμηλότερων κερδών.
Για να κλείσουμε το θέμα των επαπειλούμενων δασμών στην ΕΕ, να πούμε πως όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο δυναμική θα είναι η απάντηση της Ευρώπης, η οποία έχει εμπορικό πλεόνασμα κοντά στα 157 δισ. ευρώ από τις εμπορικές συναλλαγές της με τις ΗΠΑ (το 2023 εξήγαγε 503,8 δισ. ευρώ και εισήγαγε 347,2 δισ. ευρώ). Το μήνυμα από τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής είναι ότι τα αντίποινα θα είναι σκληρά. Τα αντέχει όμως η ΕΕ;
*Ειδικά αν μπουν δασμοί στις εισαγωγές τού ήδη πανάκριβου αμερικανικού LNG ή οι ταρίφες αναγκάσουν την Ευρώπη να ανοίξει ξανά διαύλους με τη Ρωσία και να κάνει περισσότερες εισαγωγές από άλλες χώρες, τώρα που οι αποθήκες έχουν αδειάσει…
Με μεγάλη ταχύτητα αλλά και πολλά αναπάντητα ερωτήματα τρέχουν οι διεργασίες για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς. Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, Χρ. Μεγάλου, δεν ξεκαθάρισε χθες αν έχει υποβληθεί συγκεκριμένη οικονομική προσφορά στη CVC Capital Partners, αλλά είπε ότι η τράπεζα θέλει την εξαγορά στο πλαίσιο του επιχειρησιακού της πλάνου, έχοντας ως στόχο να αυξήσει τα έσοδα από προμήθειες μέσω των τραπεζοασφαλιστικών υπηρεσιών στο 30% από 23% σήμερα. «Μόνο τότε θα μοιάζουμε με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών και κυρίως των ιταλικών Banca Intesa Sanpaolo και UniCredit, στις οποίες τα έσοδα από προμήθειες από τον χώρο των ασφαλειών και το asset management είναι σε πολύ υψηλά ποσοστά», σχολίασε ο CEO της Πειραιώς. Το ερώτημα είναι πώς θα το πετύχει, με δεδομένο πως η Εθνική Ασφαλιστική έχει πολυετή αποκλειστική συνεργασία διάθεσης των προϊόντων της μέσα από το δίκτυο της Εθνικής Τράπεζας.
O…ντετέκτιβ
Εφημερίδα Απογευματινή