Πόσο επηρέασε η επιλογή του ΠτΔ την Ελλάδα

Τις τελευταίες μέρες η επιλογή του νέου ΠτΔ έχει προκαλέσει αναταραχή στα πολιτικά κόμματα
12:54 - 16 Ιανουαρίου 2025

Να ξέρετε ότι τους διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων και τους αναλυτές της αγοράς μετοχών και ομολόγων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα τούς απασχολεί πολύ από χθες η επιλογή Μητσοτάκη να προτείνει τον Κωνσταντίνο Τασούλα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό που επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν είναι αν διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα και κατά συνέπεια την οικονομική. Μια πρώτη εικόνα που κατάλαβα πως έχουν σχηματίσει είναι ότι η στρατηγική του Μητσοτάκη με ορίζοντα τις εκλογές του 2027 είναι η αυτοδυναμία και όχι τα «παρακάλια» για κυβέρνηση συνεργασίας. Οπότε αντιλαμβάνονται τη διακύβευση αλλά και τον στόχο, που είναι η συσπείρωση της κομματικής βάσης παράλληλα με τη διατήρηση της κυριαρχίας στον κεντρώο χώρο. Και αν κατάλαβα καλά, βλέπουν την επιλογή του νέου ΠτΔ ως μια επιλογή που παράγει πολιτικό αποτέλεσμα.

Στην αγορά μετοχών του ΟΛΘ σε τιμές πάνω από τα 27 ευρώ, που αποτελούν το προσφερόμενο τίμημα της LeonidsPort, συμφερόντων της οικογένειας Ντρέιφους, προχωρά τις δύο τελευταίες ημέρες η Belterra, συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη. Οι αγορές αυτές ερμηνεύονται ως πρόθεση του block Σαββίδη είτε να οδηγήσει σε αποτυχία τη δημόσια πρόταση για την εξαγορά του 21% των μετοχών που βρίσκονται σε ελεύθερη διασπορά είτε να διαμορφώσει προϋποθέσεις για υψηλότερο τίμημα.

Ένα ιδιαίτερο καιρικό φαινόμενο στη Γερμανία, αποκαλούμενο «Dunkelflaute», προκαλεί άπνοια και συννεφιά, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η παραγωγή τόσο των αιολικών όσο και των φωτοβολταϊκών πάρκων. Σε συνδυασμό με τη διακοπή της τροφοδοσίας με ρωσικό αέριο μέσω Ουκρανίας, η προσφορά ενέργειας έχει υποχωρήσει σημαντικά, σε μια περίοδο υψηλής ζήτησης λόγω χαμηλών θερμοκρασιών. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές αυξήθηκαν πάνω από 40%. Στην Ελλάδα η τιμή ξεπέρασε τα 200 ευρώ/KWh, ενώ ξεκίνησε το 2025 κάτω από τα 125 ευρώ. Οπότε καταλαβαίνετε τι μηνύματα έχει λάβει ο πρωθυπουργός, για να ξαναστείλει (προχθές) νέα επιστολή στην Κομισιόν και τη Γερμανίδα πολιτικό Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Δεν ξέρω τι θα συμβεί μετά τις 20 Ιανουαρίου, οπότε ο Ντόναλντ Τραμπ θα καθίσει ξανά στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, αλλά μέχρι… χθες οι ανεξάρτητες Αρχές της ισχυρότερης οικονομίας στον πλανήτη λειτουργούσαν. Και αναφέρομαι στην περιβόητη SEC, την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία μήνυσε τον πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη, χρηματοδότη, συνεργάτη και «κολλητό» του νέου προέδρου, Έλον Μασκ, διότι ο επιχειρηματίας δεν αποκάλυψε εγκαίρως την αγορά μετοχών του πρώην Twitter το 2022, προτού αποκτήσει την εταιρεία που διαχειρίζεται τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Χ. Κατά τη SEC, η παράλειψη αυτή επέτρεψε στον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο «να μην πληρώσει τουλάχιστον 150 εκατομμύρια δολάρια για μετοχές που αγόρασε μετά την προθεσμία για τη δήλωση πραγματικού δικαιούχου» του Twitter.

Αφού πιάσαμε τα αμερικανικά, να πούμε ότι οι φήμες των τελευταίων ωρών φέρουν τους Κινέζους της ByteDance να παραδίδουν αμαχητί τον έλεγχο της πασίγνωστης πλατφόρμας TikTok στον Έλον Μασκ, υπό την απειλή να μπει λουκέτο στην εταιρεία στις 19/1, μία μέρα πριν από την ορκωμοσία Τραμπ. Μιλάμε για το αμερικανικό TikTok (τις μετοχές του οποίου έχουν οι αμερικανικές Black Rock και General Atlantic), με πάνω από 170 εκατομμύρια χρήστες και 7.000 εργαζόμενους στις ΗΠΑ, και το οποίο ο Τραμπ είχε υποσχεθεί προεκλογικά να απαγορεύσει εν ονόματι της εθνικής ασφάλειας, αλλά μετά άλλαξε γνώμη και είπε ότι «όχι, δεν θα το κλείσω, γιατί του έχω αδυναμία» και θα το αφήσει ανοιχτό να ασχολούνται οι νέοι μαζί του, αρκεί να το πάρει άλλος. Α, ρε πρόεδρε του Εδεσσαϊκού, 20 χρόνια μπροστά ήσουν από την εποχή σου…

Εφημερίδα Απογευματινή