Η εγχώρια κεφαλαιαγορά έθεσε τις βάσεις για να κινηθεί υψηλότερα το 2025

12:23 - 7 Ιανουάριος 2025

* Δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε, αλλά όντως στο Χρηματιστήριο της Αθήνας επικρατεί μια ωραία ατμόσφαιρα. Και δεν το λέω για αστείο. Με την κλασική «συνταγή» τού «αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι» έχουν αλλάξει πολλά προς το θετικό για την εγχώρια κεφαλαιαγορά, που από τα πρώτα βήματα της νέας χρονιάς έθεσε πια τις βάσεις για να κινηθεί υψηλότερα.

* Ο φίλος μου ο Στέφανος (ο χρηματιστής), με τον οποίο επικοινώνησα τώρα στις γιορτές, μου είπε ότι του χρόνου τέτοια εποχή μπορεί ο Γενικός Δείκτης να βλέπει τις 2.000 μονάδες! Ο Στέφανος, όπως ξέρετε και από παλαιότερες αναφορές της στήλης, δεν έχει μαντικές ικανότητες. Είναι όμως από τους αναλυτές που μελετούν πολύ και όσα -πολλά- χρόνια τον γνωρίζω δεν θυμάμαι να έχει πέσει έξω στις εκτιμήσεις του.

* Ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις που θα ακολουθήσουν, η αγορά της Αθήνας παρουσιάζει πια ξεκάθαρες ενδείξεις ότι έχει ολοκληρώσει μια βαθιά διόρθωση από τις 1.503 στις 1.383 μονάδες (Μάιος-Αύγουστος 2024) και από το καλοκαίρι έχει «καβαλήσει» ένα νέο ανοδικό κύμα, το οποίο στην ουσία απέκτησε υπόσταση τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου.

* Πλέον σε όλες τις χρονοσειρές (ημέρα, εβδομάδα, μήνας) ο ΓΔ είναι σε ανοδική τροχιά και οι στόχοι για τις μετοχές -τις μεγάλες και σοβαρές εταιρείες εννοώ- τοποθετούνται πολύ υψηλότερα. Για τις μικρές δεν θέλω να πω πολλά, αλλά βλέπω καμιά 20αριά να έχουν τα φόντα (θεμελιώδη μεγέθη και τεχνική εικόνα) να πρωταγωνιστήσουν με πολύ υψηλές αποδόσεις.

* O πρόεδρος Ευάγγελος Μυτιληναίος δεν μιλάει μόνο για όσα ξέρει. Πρωτίστως ξέρει για τι μιλάει. Και επειδή το φυσικό αέριο είναι μία από τις «ειδικότητές» του και βασική δραστηριότητα της Metlen ως εισαγωγέα και μεγάλου καταναλωτή για την παραγωγή ενέργειας, η παρέμβασή του την περασμένη Παρασκευή, μετά το κλείσιμο του ουκρανικού αγωγού που μεταφέρει ρωσικό αέριο, αξίζει προσοχής. Ο επιχειρηματίας που είχε εκτιμήσει προ μηνών ότι η τιμή του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF θα εκτοξευόταν από τα 30 στα 50 ευρώ η μεγαβατώρα δικαιώθηκε ήδη, αλλά τώρα ο ίδιος δεν αποκλείει να δούμε το αέριο έως και τα 70 ευρώ/μεγαβατώρα μετά την απόφαση του Κιέβου και αν η ζήτηση αυξηθεί μέσα στον χειμώνα.
* Αυτό καταλαβαίνουμε όλοι ότι θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος το επόμενο δίμηνο-τρίμηνο αλλά και στις ανάγκες αυξημένης χρηματοδότησης για όλη την Ευρώπη, καθώς ο έμπειρος επιχειρηματίας εκτιμά ότι μια περαιτέρω αύξηση τιμών σε μια ποσότητα 500 δισ. κυβικών μέτρων που εισάγει η Γηραιά Ήπειρος σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση 70-100 δισ. ευρώ.

* Ολοταχώς προς την ισοτιμία 1 προς 1 δείχνει να οδεύει το ευρώ με το δολάριο έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια. Ήδη το ευρώ βρίσκεται στο 1,04 με το δολάριο λίγες εβδομάδες πριν από την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ και υπό το πρίσμα των εξαγγελιών του για επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα. Το «χαμηλό» ευρώ μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως ως πλήγμα για την ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία, εδώ που τα λέμε, δεν περνάει και τις καλύτερες μέρες της με τα προβλήματα σε Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, αλλά ταυτόχρονα σημαίνει πιο ανταγωνιστικές εξαγωγές για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Οπότε, υπό την έννοια αυτή, ένα μέρος των συνεπειών από την πιθανή επιβολή δασμών, παραδείγματος χάρη της τάξης του 10%, θα μπορούσε να εξαλειφθεί.

* Επιπλέον, καθιστά πιο συμφέρουσες συνολικά και τις επενδύσεις, ειδικά τις χρηματιστηριακές. Μην απορήσετε αν δείτε τους επόμενους μήνες επενδυτικά κεφάλαια να μετακινούνται από τις ΗΠΑ, οι οποίες καταγράφουν ιστορικά υψηλά, στις κεφαλαιαγορές της Ευρωζώνης.

* Νέος κύκλος ελληνικών παρεμβάσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να μη συμπεριληφθούν οι αμυντικές δαπάνες στο έλλειμμα βρίσκεται στα σκαριά. Το θέμα είναι σύνθετο αλλά οικονομικά πολύ σημαντικό για τη χώρα μας, η οποία υλοποιεί δαπανηρά εξοπλιστικά προγράμματα ως «φύλακας» των εσωτερικών αλλά και των ευρωπαϊκών συνόρων.

Ο… ντετέκτιβ

Πηγή: Εφημερίδα Απογευματινή