Το 2024 υπήρξε μια εξόχος αποδοτική χρονιά για το Χ.Α, οι εταιρείες που πρωταγωνίστησαν…

11:01 - 27 Δεκέμβριος 2024

-Τρεις συνεδριάσεις, με τη σημερινή, απομένουν, για να ολοκληρωθεί μια ακόμη εξόχως αποδοτική χρονιά που «γέννησε χρήμα» σε όσους επέλεξαν τις σωστές μετοχές στο χρηματιστήριο. Και λέμε «σωστές» μετοχές, γιατί -παρά την άνοδο κατά 12% του Γενικού Δείκτη και του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 20- στο τέλος της ημέρας ήταν λίγες επιλεγμένες εταιρείες που μοίρασαν πραγματικά υψηλές αποδόσεις, ενώ αρκετές από τη μεσαία και τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση ολοκληρώνουν μια συνολικά θετική χρονιά με απώλειες.

-Στις δυνάμεις που σήκωσαν στις πλάτες τους το ΧΑ αδιαφιλονίκητος ηγέτης είναι η μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν που «εξερράγη» με απόδοση σχεδόν 85%! Ακολούθησε ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+38%), τον οποίο τώρα αρχίζουν να «ανακαλύπτουν» μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (+26%) που εξαγοράστηκε από την αραβική Masdar, η Κρι Κρι που ίπταται σε νέα υψηλά με απόδοση άνω του 60%, ο ΟΛΠ (+29%), η Σαράντης (+28%) και η Cenergy (+27,2%). Όλες εταιρείες με ισχυρά, θεμελιώδη μεγέθη και πολύ δυνατό growth story, άλλες στο εξωτερικό, άλλες στην εγχώρια αγορά και άλλες τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

-Και φυσικά, οι τράπεζες, με τη Eurobank να πρωταγωνιστεί (+40%), την Εθνική να ακολουθεί (+24%), την Πειραιώς από κοντά με +20% και την Alpha να υποαποδίδει με μόλις 2,6% από τις αρχές του έτους.

*Κοιτώντας μπροστά, στο 2025, οι διορατικοί αναλυτές με τους οποίους συνομιλεί η στήλη εκτιμούν πως η ΔΕΗ θα αποτελέσει πόλο έλξης νέων κεφαλαίων και θετικών αποδόσεων, καθώς θα αρχίσουν να γίνονται αντιληπτά τα νέα επίπεδα μεγεθών που διαμορφώνονται.

-Το ίδιο και οι τράπεζες που έχουν πλέον αναλάβει τα ηνία του ελληνικού χρηματιστηρίου τόσο σε επίπεδο διαμόρφωσης της τάσης όσο και δημιουργίας κερδών και μερισματικών αποδόσεων.

-Πάντως, μη νομίζετε πως το 2025 θα είναι εύκολη -χρηματιστηριακά- χρονιά. Μπορεί σε επίπεδο μακροοικονομικών η Ελλάδα να «πετάει» και να βρίσκεται σε τροχιά νέων αναβαθμίσεων, αλλά οι κινήσεις των αγορών δεν είναι μονοδιάστατες. Οπότε πιθανόν τη χρονιά που έρχεται, θα δούμε «δύο πρόσωπα». Και πιθανόν θα δούμε και ελκυστικές αποτιμήσεις για όσους έχασαν τα προηγούμενα δρομολόγια.

-Διάβαζα χθες μια ανάλυση του προέδρου της Rockefeller International στους «FT» και «σκιάχτηκα» από το πόσο βέβαιος δηλώνει ότι επίκειται επικό σκάσιμο της χρηματιστηριακής φούσκας στη Wall Street. Έχω διαβάσει πάμπολλες τα τελευταία χρόνια παρόμοιες αναλύσεις που έχουν προβλέψει το κραχ της αμερικανικής αγοράς, αλλά το αποτέλεσμα είναι οι δείκτες της Wall Street να σκαρφαλώνουν σε διαρκή ιστορικά υψηλά και οι επενδυτές που ακολουθούν τους κάθε λογής «mr Doom» να κλαίνε για τα διαφυγόντα κέρδη τους. Φυσικά, προβλεπτική ικανότητα δεν διαθέτει κανείς από όλους αυτούς. Τα δεδομένα βάζουν κάτω, μοντέλα δουλεύουν και καταλήγουν σε εκτιμήσεις. Ο Ρούτσιρ Σάρμα έχει γράψει πολλά και ενδιαφέροντα βιβλία για την άνοδο και την πτώση των εθνών, τα λάθη του καπιταλιστικού συστήματος και δεν είναι η πρώτη φορά που γράφει για την επικείμενη κατάρρευση της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς. Η αλματώδης αύξηση του χρέους των ΗΠΑ και η πεποίθηση των Αμερικανών ότι αποτελούν «εξαίρεση» θα φέρουν και το σκάσιμο της φούσκας που διογκώνεται πλέον με παραβολικούς ρυθμούς.

-Συγκράτησα ένα επιχείρημά του που μου έκανε εντύπωση: πως πλέον χρειάζονται σχεδόν 2 δολάρια νέου κρατικού χρέους, για να δημιουργηθεί ένα επιπλέον δολάριο ανάπτυξης του αμερικανικού ΑΕΠ – μια αύξηση 50% σε σχέση με μόλις πριν από πέντε χρόνια. Αν οποιαδήποτε άλλη χώρα ξόδευε έτσι, οι επενδυτές θα έφευγαν μαζικά. Αν υπήρχε μια θετική ανάγνωση πίσω από τις γραμμές του άρθρου αυτού είναι πως, εάν και όταν σκάσει η φούσκα των ΗΠΑ, οι επενδυτές θα αναζητήσουν ασφαλή καταφύγια σε χώρες που έχουν διορθώσει ή θα ξεκινήσουν να διορθώνουν τα δημόσια οικονομικά τους, όπως η… Ελλάδα (άκου τώρα), η Ισπανία, η Γερμανία, η Γαλλία κ.ά.

Ο…ντετέκτιβ