Η ελληνική χρηματαγορά βελτίωσε σημαντικά την προσέλκυση κεφαλαίων σε μετοχές…

14:00 - 23 Δεκέμβριος 2024

Αν υπάρχει κάτι για το οποίο φέτος η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να υπερηφανεύεται, είναι -όπως λέει ο αναλυτής της Beta Securities και καλός φίλος, Μάνος Χατζηδάκης- η βελτίωση της δυνατότητας προσέλκυσης κεφαλαίων σε προσφορές μετοχών από βασικούς μετόχους ή δημόσιες εγγραφές.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το συνολικό μέγεθος από τις δημόσιες προσφορές μετοχών και πωλήσεις μεριδίων από βασικούς μετόχους ξεπέρασε τα 3,7 δισ. ευρώ (σχεδόν το 4% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης του ΧΑ), ενώ οι επιχειρηματικές συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων όπου ενεπλάκησαν έμμεσα ή άμεσα εισηγμένες εταιρείες της Λεωφόρου Αθηνών υπερέβησαν τα 10 δισ. ευρώ σε επιχειρηματική αξία.

*Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη, τα μεγέθη αποκτούν μεγαλύτερη σημασία από το γεγονός ότι οι εισροές που παρατηρήθηκαν δεν αφορούσαν έναν συγκεκριμένο κλάδο ή ήταν «κεφάλαια ανάγκης», όπως συνέβη το 2015, αλλά αφορούσαν κινήσεις με αναπτυξιακό πρόσημο και με ευρεία συμμετοχή εταιρειών κυρίως στους κλάδους της Ενέργειας, της Πληροφορικής, των Κατασκευών και των Τραπεζών.

Ένα άλλο επίτευγμα των ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων για φέτος είναι τα πολύ ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη τους. Και για να το πω πιο σωστά, η κερδοφορία τους, που συνέχισε να κινείται σε ιστορικά υψηλά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Εντός του 2025 θα διανείμουν μερίσματα ύψους 4,6 δισ. ευρώ, καθώς στο «παιχνίδι» μπήκαν ξανά και οι τράπεζες, ποσό το οποίο είναι και το υψηλότερο από τη χρήση του 2007, όταν τότε οι εταιρείες του ΧΑ ήταν διπλάσιες των σημερινών.

Η εβδομάδα που ξεκινά από σήμερα θα είναι «λειψή» σε χρηματιστηριακές συνεδριάσεις. Η αγορά της Αθήνας θα λειτουργήσει σήμερα (23/12) και ξανά την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου. Στο μεσοδιάστημα, δηλαδή την Τρίτη (παραμονή), την Τετάρτη (Χριστούγεννα) και την Πέμπτη 26/12, αντί για μετοχές στον πίνακα συναλλαγών θα αναβοσβήνουν τα εορταστικά λαμπάκια έξω από το κτίριο της λεωφόρου Αθηνών.

Ο γέγονε γέγονε και για αυτή τη χρονιά που κλείνει, με σημαντική άνοδο άνω του 12,3% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, με μεγάλους πρωταγωνιστές τη βιομηχανία (+38%), τις εταιρείες βασικών αγαθών (+30%) και τις μετοχές των τραπεζών (+22%).

Παρατηρώντας τις αποδόσεις, θα δει κανείς ότι οι εταιρείες ενέργειας (-2%), οι εταιρείες ακινήτων (-4%), αλλά και οι εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+2,5%) δεν ακολούθησαν. Ποιος ξέρει; Η υπο-απόδοση αυτή φέτος μπορεί το 2025 να αποδειχθεί «ευκαιρία».

Από την άλλη, όπως σχολιάζει ο φίλος μου ο Μάνος, το 2025 έχει ακόμα μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, καθώς οι αβεβαιότητες -κυρίως από το εξωτερικό- δημιουργούν περισσότερες απαιτήσεις απόδοσης από τους επενδυτές. Αφενός λόγω της αύξησης των αποτιμήσεων αναζητείται αναπτυξιακή προοπτική, βάθος πρόβλεψης κερδών και ανταμοιβή στον μέτοχο, και αφετέρου το Χρηματιστήριο Αθηνών επαναπροσδιορίζεται στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, επιδιώκοντας την προσέλκυση της επόμενης γενιάς επενδυτών (marginal buyers) μέσα από την ένταξή του στις ώριμες αγορές.

Για να ξεφύγουμε από τα επενδυτικά και να πάμε στα δημοσιονομικά, ένα από τα μηνύματα που έστειλε προς την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και τους πολίτες με την ενδιάμεσή της έκθεση η ΤτΕ την Παρασκευή είναι πως οποιαδήποτε μείωση του ΦΠΑ θα είναι «δώρον άδωρον» για την ακρίβεια, αν δεν αντιμετωπιστούν σε βάθος τα προβλήματα των ολιγοπωλίων και του περιορισμένου ανταγωνισμού στη χώρα. Η ΤτΕ επικαλείται τρία υποθετικά σενάρια: της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 23% το β΄ τρίμηνο του 2024, στη συνέχεια την επαναφορά του συντελεστή στο 24% μετά από 8 τρίμηνα και την παραμονή του συντελεστή στο 23% στο διηνεκές. Το αποτέλεσμα και στα δύο υποσενάρια είναι το ίδιο: η μείωση του ΦΠΑ οδηγεί σε μείωση της τιμής, η οποία είναι στατιστικά ασήμαντη. Αυτό σημαίνει ότι τελικά ο καταναλωτής δεν θα έβλεπε καμία αλλαγή στις τιμές με τις οποίες θα πλήρωνε αγαθά και υπηρεσίες με το χαμηλότερο κατά 1% συντελεστή ΦΠΑ.

Ο… ντετέκτιβ