«Ενέργεια» στη μετοχή της ΔΕΗ δίνει η Optima Bank, η οποία διαβλέπει πολύ μεγάλα περιθώρια ανόδου για την αποτίμηση της ισχυρότερης επιχείρησης της χώρας, με τιμή-στόχο στα 19,7 ευρώ, που δίνει περιθώρια ανόδου πάνω από 65% συγκριτικά με τα τρέχοντα επίπεδα. Στην έκθεση των αναλυτών που τοποθετούν τη μετοχή της ΔΕΗ στις κορυφαίες επιλογές για το 2025, υπογραμμίζεται ότι, σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, η ΔΕΗ εμφανίζεται «βαθιά υποτιμημένη» σε όρους δείκτη επιχειρησιακής αξίας προς λειτουργικά κέρδη (EV/EBITDA) την περίοδο 2025-2026 και διαπραγματεύεται με έκπτωση 32%-40%. Επίσης, τονίζει ότι η ανώτερη αύξηση των κερδών ανά μετοχή της ΔΕΗ θα οδηγήσει σε πιο ελκυστικούς πολλαπλασιαστές κερδών (P/E) στο μέλλον. Για την ακρίβεια, η Optima προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη, από περίπου 256 εκατ. ευρώ φέτος, θα σκαρφαλώσουν στα 396,2 εκατ. ευρώ το 2025 και θα εκτοξευθούν στα 676,2 εκατ. ευρώ το 2026, προσεγγίζοντας τα 814 εκατ. ευρώ το 2027, ρίχνοντας το P/E σε μόλις 5-6 φορές!
Η ΔΕΗ «εμφανίστηκε» και στο περισκόπιο της χρηματιστηριακής εταιρείας Pantelakis, η οποία στην ανάλυσή της αυξάνει την τιμή-στόχο στα 17 ευρώ (από τα 14), προβλέποντας μέση ετήσια άνοδο 19% στα λειτουργικά κέρδη, τα οποία εκτιμά ότι θα διαμορφωθούν στα 2,6 δισ. ευρώ έως το 2027.
* Αν μη τι άλλο, η εταιρεία στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται ο Γ. Στάσσης, έχει πείσει αναλυτές και επενδυτές για την πολύ μεγάλη αλλαγή που συντελείται στο επιχειρηματικό της μοντέλο μέσω της στροφής στις μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ και στη ραγδαία επέκταση στη ΝΑ Ευρώπη και προοιωνίζεται αύξηση της αξίας της κατά 6,3-7,3 δισ. ευρώ!
Με θετική ματιά βλέπουν οι εγχώριοι αναλυτές το μεγάλο βήμα της Metlen για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Συγκράτησα την εκτίμηση της Optima ότι η εταιρεία έχει «καπαρώσει» -με τα σημερινά δεδομένα- την 95η θέση στον FTSE-100. Δεν είναι λίγο μια εταιρεία από την Ελλάδα να συγκαταλέγεται στην αφρόκρεμα των εισηγμένων του Λονδίνου. Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή υπερθεματίζει στην εκτίμηση της διοίκησης Μυτιληναίου ότι η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα ήταν προς το συμφέρον της Metlen και των μετόχων της. Όπως και να έχουν τα πράγματα, πρόκειται για εμβληματική κίνηση από έναν όμιλο που ξεκίνησε από το μηδέν και έφτασε σήμερα να παίρνει δουλειές σε όλο τον κόσμο.
Περικοπές η κυβέρνηση (στις προμήθειες), αυξήσεις εμείς (στις τιμές-στόχους). Τους αναλυτές της Citi, που δεν φημίζονται βέβαια και για επιτυχημένες προβλέψεις, δεν τους επηρέασαν καθόλου τα κυβερνητικά μέτρα των 350 εκατ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες. Το αντίθετο, είδαμε μετά από καιρό έναν μεγάλο επενδυτικό οίκο να αυξάνει τις τιμές-στόχους στον κλάδο, θεωρώντας προφανώς «μικρό το κακό». Εν προκειμένω, για τη Eurobank ανέβασε την τιμή-στόχο στα 2,80 από 2,30 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 9,50 ευρώ από 9,45 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,40 ευρώ από 5,20 ευρώ. Για την Alpha Bank η τιμή-στόχος διατηρείται στα 2,35 ευρώ.
Μου έκανε εντύπωση μια αναφορά στη χθεσινή ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας για το ΑΕΠ, το οποίο παρεμπιπτόντως προβλέπει ότι θα τρέξει φέτος με 2,4% και με 2,5% το 2025. Αυτό που μου έκανε «κλικ» είναι ότι στις ελληνικές επιχειρήσεις συσσωρεύονται τόσα αποθέματα (γεμίζουν οι αποθήκες δηλαδή), σε βαθμό που στο 3ο τρίμηνο της χρονιάς τα αποθέματα συνεισέφεραν 1,9% στην αύξηση του ΑΕΠ και προβλέπεται να συνεισφέρουν 2,8 ποσοστιαίες μονάδες στην ετήσια αύξηση του ΑΕΠ το 2024. Δηλαδή πάνω από 100% της συνολικής ανάπτυξης θα προέλθει από την αποθεματοποίηση. Αν τόσο μεγάλο μέρος της ανάπτυξης βασίζεται σε αποθέματα, τα οποία έχουν ήδη αγοραστεί, αλλά δεν έχουν αξιοποιηθεί, έχω μια μικρή ανησυχία μήπως δούμε -σε μελλοντικές αναθεωρήσεις αναταξινόμησης- το ΑΕΠ να φρενάρει απότομα.