Η ανακοίνωση του θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου, Επισκόπου Ρώμης, χθες νωρίς το πρωί, «η επιστροφή στην οικία του Πατέρα» όπως αναφέρθηκε στην πρώτη ανακοίνωση από το Βατικανό, κλείνει ένα σημαντικό κεφάλαιο για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αλλά και μιας προσπάθειας δημιουργικής και συμβολικής σύγκλισης με τον Ορθόδοξο Οικουμενισμό και τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, υπήρξε ο ηγέτης του Βατικανού τα τελευταία 12 χρόνια και ήταν γνωστός ως ο «Πάπας των φτωχών». Ο πρώτος με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική, με τους εκατομμύρια πιστούς, και μη Ευρωπαίος, έπειτα από 1.300 χρόνια, στον θρόνο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Χαμηλών τόνων, δεχόταν κριτική από κύκλους του Βατικανού για την απλοϊκή ομιλία του προς τους πιστούς, αλλά ίδιος υπερασπιζόταν πάντα την απλότητα στην επικοινωνία και τα μηνύματα της ανώτατης ιεραρχίας του Βατικανού προς τους χριστιανούς πιστούς της.
Ενεργός μέχρι και την τελευταία ώρα, εκτός από τα μηνύματα και το κήρυγμα για το Πάσχα, συναντήθηκε ελάχιστες ώρες πριν από την αποδημία του με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Ντι Βανς.
Είναι σημαντική ως κληροδότημα στον διάδοχό του, πέραν των άλλων, η προσπάθεια συνάντησης των δύο κεντρικών Εκκλησιών του Χριστιανισμού με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και συμβολισμούς. Τα κοινά μηνύματα με τον Βαρθολομαίο για τα θέματα περιβάλλοντος ήρθε να συμπληρώσει η διάθεση για κοινό εορτασμό του Πάσχα από καθολικούς και ορθόδοξους χριστιανούς με αφετηρία τη φετινή χρονιά.
Μια απόφαση που θα μπορούσε να προκύψει μέσα στον επόμενο μήνα και διατηρεί την επικαιρότητά της για τον νέο Πάπα που θα προκύψει μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες και το Κονκλάβιο του Βατικανού.
Θα πρέπει να κριθεί σημαντικό σε ταραχώδεις καιρούς, όπως οι σημερινοί, οι ηγεσίες των δύο Εκκλησιών της Δυτικής και της Ανατολικής Ρώμης να συνεχίσουν να στέλνουν εμβληματικά μηνύματα ανοχής και συναλληλίας.
Εφημερίδα Απογευματινή