Σοβαρές συζητήσεις

08:50 - 7 Απριλίου 2025

Σήμερα συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Είναι κάτι πολύ πιο ασυνήθιστο και σπάνιο σε σχέση, για παράδειγμα, με το ΚΥΣΕΑ σε θέματα Ενόπλων Δυνάμεων ή διαχείρισης κρίσεων με την Τουρκία.

Στην προκειμένη περίπτωση της οικονομικής πολιτικής και της στρατηγικής σε ένα περιβάλλον χαώδες διεθνώς, ο τρόπος που θα επιλεγεί στους χειρισμούς για την ανάσχεση των άμεσων επιπτώσεων τόσο ως προς το ΑΕΠ και τους ρυθμούς ανάπτυξης όσο και σε σχέση με την ενίσχυση σε εισοδήματα με ταυτόχρονη μείωση φόρων θα κρίνει το κλίμα αλλά και τη σταθερότητα της χώρας.

Το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο συμβούλιο προεδρεύει ο πρωθυπουργός, έχει ισχυρή παρουσία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που έχει και ρόλο συντονιστή, κ. Χατζηδάκης, και συμμετέχει το σύνολο των υπουργών και υφυπουργών του οικονομικού κύκλου δείχνει ενάργεια, συγκρότηση και ετοιμότητα. Επίσης, περιθωριοποιεί το ενδεχόμενο αρρυθμιών ή το έλλειμμα σωστής επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων.

Το βασικό ζητούμενο πάντως θα παραμείνει, και αυτό είναι το πώς θα προσαρμοσθεί και θα βρει ευκαιρίες η ελληνική οικονομία στα νέα δεδομένα. Όχι μόνο στη βάση των εξαγγελιών του Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ αλλά και όσον αφορά τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής δεν μπορεί να μένει ένα περίκλειστο όργανο που θα μελετά τις άμεσες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν ως ανάσχεση αρνητικών επιπτώσεων. Αλλά θα πρέπει να εξετάσει και να προκρίνει θέματα γεωπολιτικής. Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις και τα επιμελητήρια της χώρας σε ποιες χώρες θα στραφούν. Είναι διαφορετικό το άνοιγμα προς την Ινδία και άλλο το άνοιγμα προς την Κίνα.

Επίσης, οι σχέσεις με τη μεσογειακή κοινότητα, που εξελίσσονται, έχουν μεγάλη ασφάλεια και μεσοπρόθεσμα. Παράγοντες όπως αυτοί τού πώς θα αντιδράσει η ΕΕ στους δασμούς των ΗΠΑ ή πώς θα διαμορφωθούν διμερώς οι σχέσεις με τις ΗΠΑ θα πρέπει να αξιολογηθούν ως κρίσιμοι.

Εφημερίδα Απογευματινή