Σαφείς θέσεις

Υπέρ της οριστικής ειρήνης η Ελλάδα
09:31 - 28 Μαρτίου 2025

Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στο Παρίσι συμμετέχοντας σε δύο διαφορετικές μεταξύ τους διαβουλεύσεις με πρωτοβουλία του προέδρου Μακρόν. Χθες με τη συμμετοχή 31 εθνικών ηγεσιών εκτός αυτών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Σήμερα για μία σημαντική τετραμερή με τη συμμετοχή Ελλάδας – Κύπρου – Γαλλίας – Λιβάνου.

Η τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού για το Ουκρανικό δείχνει σταθμισμένη, σαφής και οριστική. Σύμφωνα με τις ενημερωτικές ανακοινώσεις του ίδιου του κ. Μητσοτάκη από τη γαλλική πρωτεύουσα, η Ελλάδα δεν υποστηρίζει μια προσωρινή εκεχειρία, για παράδειγμα 30 ημερών, αλλά διαπραγματεύσεις για μια οριστική ειρήνη. Η θέση αυτή, που θα πρέπει να θεωρηθεί λογική και εύλογη, αν θέλουμε να μιλήσουμε για το τέλος του πολέμου και όχι για τακτικισμούς που μπορεί να οδηγήσουν σε νέες εχθροπραξίες, τη φέρνει κοντά με τις θέσεις της

Μόσχας, χωρίς σε καμία περίπτωση να την απομονώνει από το Κίεβο ή άλλες δυτικές δυνάμεις, φυσικά τις ΗΠΑ.
Με δεδομένο ότι ο στόχος της Γαλλίας και του προέδρου Μακρόν εκτός των άλλων είναι να συγκεντρωθούν ευρωπαϊκά στρατεύματα ως μια «συμμαχία των προθύμων» στην περίπτωση που κληθεί η Ευρώπη να εγγυηθεί την ασφάλεια της δυτικής Ουκρανίας έπειτα από μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία, η στάση της Ελλάδας παραμένει αρνητική.

Αυτό δείχνει απολύτως δικαιολογημένο με δεδομένο τον όγκο της, την ιδιαιτερότητα της απειλής από την Τουρκία αλλά και των ευθυνών που έχει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο ή την ταραγμένη πλέον Βαλκανική. Η αρνητική θέση της ταυτόχρονα ικανοποιεί εκ των συνθηκών τη Μόσχα που επί του παρόντος δεν επιθυμεί ευρωπαϊκά στρατεύματα στη δυτική Ουκρανία ως εγγυητές ασφαλείας.

Στην περίπτωση του Λιβάνου, αντίθετα, η επιλογή της Ελλάδας είναι να συνδράμει στην ισχυροποίηση και εκπαίδευση των κρατικών ενόπλων δυνάμεων μαζί με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, ούτως ώστε να οδηγηθεί σε αφοπλισμό βαθμηδόν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χεζμπολάχ.

Εφημερίδα Απογευματινή