Η κοινή υπογραφή από τους υπουργούς Άμυνας και Ανάπτυξης, κυρίους Δένδια και Θεοδωρικάκο, των συμβάσεων για τη συγκρότηση του προγράμματος «Thorax», που με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης θα συσχετίσει τα πληροφοριακά και αμέσου αντιδράσεως στοιχεία των Ενόπλων Δυνάμεων με τα Σώματα Ασφαλείας, είναι μια σημαντική κίνηση. Γιατί η Ελλάδα αυξάνει τις δυνατότητές της αντίδρασης σε επιθέσεις κυβερνοπολέμου, drones, ακόμη και πολιτικής προστασίας και διαχείρισης κρίσεων.
Η φετινή επέτειος της εθνικής επανάστασης συνέπεσε με την εξέλιξη μιας περαιτέρω προσπάθειας θωράκισης της χώρας στο επίπεδο των Ενόπλων Δυνάμεων με κλασικού τύπου εξοπλισμούς αλλά και με νέα όπλα και συστήματα ασφαλείας. Η αλλαγή του στρατιωτικού δόγματος που έχει εξαγγείλει ο κ. Δένδιας μαζί με την επονομαζόμενη «Ατζέντα 2030», που έχει πλέον προτεραιότητα, θα δώσει μέσα στα επόμενα χρόνια ένα σαφές μήνυμα σε συμμάχους και αντιπάλους. Ότι η Ελλάδα και μπορεί και θέλει να αποτελέσει στρατιωτικά και τεχνολογικά μια αξιόπιστη δύναμη γεωπολιτικής περιοχής.
Σε μια Ευρώπη που αναζητά την επόμενη μέρα στη μετάβαση από την «ήπια ισχύ» στη «σκληρή ισχύ» των στρατιωτικών εξοπλισμών, η Ελλάδα, παρά τη χρεοκοπία της την προηγούμενη δεκαετία, βρίσκεται σε ένα σημείο εξέλιξης προωθημένο. Τα νέα μαχητικά και τα πλοία επιφανείας έχουν ανοίξει μια διαδρομή. Το ζητούμενο όμως τώρα είναι να ανακτηθεί πλεονέκτημα στα μη επανδρωμένα και στον υβριδικό πόλεμο και κυβερνοπόλεμο. Επίσης η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ μειονεκτική θέση σε σχέση με την πολεμική βιομηχανία και παραγωγή. Αυτά τα πεδία αποτελούν «στοιχήματα» του παρόντος.
Η προ ημερησίας σχετική συζήτηση στο Κοινοβούλιο, που έχει προγραμματισθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με ενημέρωση του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας προς τους βουλευτές αλλά και τους πολίτες, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο ανατροπών και νέων συσχετισμών, όλοι και όλα κρίνονται αυστηρά. Φυσικά και η αντιπολίτευση για το κλίμα που θα δημιουργηθεί.
Εφημερίδα Απογευματινή