Ενδεχομένως η απόφαση εκεχειρίας στον ουκρανικό πόλεμο και η τυχόν συμφωνία ειρήνης που θα μπορούσε να ακολουθήσει, με κύριες δρώσες τις ΗΠΑ του Τραμπ και τη Ρωσία του Πούτιν, να συνοδευθούν στην Ευρώπη με τη συγκρότηση μιας νέας «εγκάρδιας συμφωνίας» (Αντάντ) μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας, που θα επιχειρήσουν να αναλάβουν την ηγεσία συζητώντας με τις ΗΠΑ.
Η τυχόν όμως απομάκρυνση των ΗΠΑ από τα ενεργά πεδία ανταγωνισμού ευρωπαϊκών δυνάμεων και ειδικά μιας νέας Αντάντ απέναντι στη Ρωσία μπορεί να οδηγήσει σε έναν νέο Κριμαϊκό Πόλεμο και συμμαχία με την Τουρκία για τη διχοτόμηση της χερσονήσου της Κριμαίας και τον έλεγχο της Αζοφικής Θάλασσας αλλά και της ναυσιπλοΐας στον Εύξεινο Πόντο.
Η επιλογή του Έλληνα πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη, να δηλώσει με σαφήνεια ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει με στρατεύματα στη νέα εποχή ασφαλείας της δυτικής Ουκρανίας, με πρωτεύουσα το Κίεβο, σε κάθε περίπτωση κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Η Ελλάδα συμμετείχε στην ανάσχεση της επίθεσης της Ρωσίας στα εδάφη της Ουκρανίας ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα, που παραμένει επικεντρωμένη στο μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής με ορίζοντα την Ινδία, δεν έχει λόγο να μη διαχωρίσει την ενεργό συμμετοχή σε τυχόν σχέδια νέων συγκρούσεων περιφερειακών, αυτοκρατορικού τύπου, από μια νέα Αντάντ στο πεδίο της Κριμαίας, με την απουσία μάλιστα ή την ουδετερότητα των ΗΠΑ.
Αυτό που αποτελεί ενδιαφέρον για την Ελλάδα, ως απότοκο μάλιστα της μέχρι στιγμής συμμετοχής της, είναι το ποια θα είναι η επόμενη μέρα στην εκμετάλλευση του λιμανιού στην Οδησσό. Έπειτα από κάποιον προβληματισμό του πρωθυπουργικού επιτελείου με τους παράγοντες του διεθνούς ελληνικού εφοπλισμού, θα μπορούσε η Ελλάδα να εκδηλώσει ενδιαφέρον στην Ουάσινγκτον να έχει μια τέτοια ευκαιρία. Άρα, με τις δικές της Ένοπλες Δυνάμεις θα αναλάμβανε και την προστασία του λιμανιού.
Εφημερίδα Απογευματινή