Ένα από τα κύρια στοιχήματα για το μέλλον που καλείται να κερδίσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια είναι αυτό των τεχνολογιών και της καινοτομίας. Είναι τόσο σημαντικό για την ισχύ της χώρας όσο και τα εξοπλιστικά προγράμματα για την εθνική άμυνά της. Όσες από τις ευρωπαϊκές χώρες κατορθώσουν να βρεθούν σε προνομιακή θέση θα έχουν τη δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης και γεωπολιτικής δυναμικής.
Η Ελλάδα έχει σαφώς μείνει πίσω στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης καινοτομιών. Για να αναπτυχθεί αυτός ο τομέας, ειδικά στα χρόνια της τεχνητής νοημοσύνη, χρειάζονται κεφάλαια και άνθρωποι. Μια κίνηση προηγούμενων ετών που δημιούργησε προσδοκίες ήταν η συγκρότηση του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης με 16 πανεπιστημιακούς-ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ομογενείς στην ηγεσία. Η Ελλάδα έχει σε όλο τον κόσμο επιστήμονες σημαντικούς και αναγνωρισμένους, κυρίως αυτούς που εργάζονται και εξελίσσονται στην Αμερική και την Ευρώπη. Στην παρούσα φάση το Εθνικό Κέντρο Έρευνας βρίσκεται σε δυστοπική θέση.
Από τα 16 μέλη της διοικούσας του, τα πέντε ήδη έχουν παραιτηθεί. Αλλά και αυτοί που παραμένουν δηλώνουν απογοητευμένοι. Η Ελλάδα παγίως αποκλείει τους καταξιωμένους Έλληνες του εξωτερικού από το να προσφέρουν στη χώρα. Είναι οι παρέες των εδώ πανεπιστημιακών, είναι η πολυδιάσπαση των κέντρων έρευνας και των κονδυλίων που διατίθενται από τα ευρωπαϊκά Ταμεία αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι τα ρουσφέτια και η ευνοιοκρατία των πολιτικών και των δικτύων ευνοουμένων των κομμάτων. Είναι όλα αυτά και ένας ερμητισμός συμφερόντων που ορίζει την εθνική κακοδαιμονία μας και σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα.
Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει γρήγορα. Είναι καθοριστικής σημασίας υπόθεση για την προοπτική της Ελλάδας να αλλάξει γρήγορα. Τα κονδύλια και οι επενδύσεις για την έρευνα και την καινοτομία δεν είναι επιδοτήσεις για να τις… ροκανίζουν οι επιτήδειοι ως είθισται.
Εφημερίδα Απογευματινή