Η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι πολύ σημαντική για τη διεθνή πολιτική της Ελλάδας και για την τάξη πραγμάτων στην Εγγύς Ανατολή. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, όπου έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ. Είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που συναντάται στον Λευκό Οίκο με τον νέο πρόεδρο.
Αυτό έχει τον συμβολισμό του και πολύ περισσότερο το γεύμα μετά συζύγων που έχει προγραμματισθεί και δείχνει την ειδική σχέση που υφίσταται. Στην Ιερουσαλήμ επικρατούσε προβληματισμός για τη θέση των ΗΠΑ στην περιοχή όταν ο Μπ. Νετανιάχου αναχώρησε για τις ΗΠΑ. Οι θέσεις που εκφράζει η αμερικανική διπλωματία είναι περίπλοκες και δημιουργούν σύγχυση.
Η εξέλιξη των συζητήσεων στην Ουάσινγκτον θα δώσουν τον τόνο και στο πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στη Γάζα, όπου είναι δεδομένη μια θέση που εξέφρασε η ηγεσία Τραμπ, σύμφωνα με την οποία θα ήταν λογική η αποχώρηση των Παλαιστινίων από τη Γάζα μέχρι να υπάρξει πρόοδος στην ανοικοδόμηση της περιοχής που κείτεται πλέον σε ερείπια.
Οι συμμαχίες της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο σχετίζονται ως προς την προοπτική τους και τη δημιουργία δεδομένων με την τάξη πραγμάτων στην Ανατολή.
Η διαδρομή που ξεκινά από την Ελλάδα και φθάνει στην Ινδία αποτελεί ένα από τα πλέον γεωπολιτικά και γεωοικονομικά στοιχήματα στον ανταγωνισμό Ανατολής – Δύσης.
Πέραν αυτού, η Ελλάδα έχει ως ανάχωμα στον τουρκικό αναθεωρητισμό και επιθετικότητα την ισχυρή συνεργασία μεταξύ Ισραηλινών, Αράβων και Ελλήνων στην ευρύτερη περιοχή. Μια συνεργασία και στρατηγική σχέση που εξελίσσεται και σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τον αναθεωρητισμό πολιτικών και τακτικών της Ουάσινγκτον του Τραμπ. Αναθεωρητισμό που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φθάσει στην αλλαγή στάσης ως προς τους συμμάχους τους. Οι απαντήσεις στα όποια ερωτήματα αναμένονται εντός εικοσιτετραώρων.
Εφημερίδα Απογευμαινή