Σημαντική εξέλιξη

Είναι η κατάλληλη συγκυρία να στραφεί η Ελλάδα τόσο ως κράτος όσο και σε επίπεδο ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, εγχώριας και διεθνούς, στις επονομαζόμενες σπάνιες γαίες
09:30 - 18 Ιανουαρίου 2025
επένδυση metlen σε μεταλλα, μεταλλο γάλλιο ελλαδα, παραγωγη γαλλιου ελλαδα,

Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης το είχε προαναγγείλει από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο. Όμως πριν από ελάχιστα 24ωρα είχαμε τις επίσημες ανακοινώσεις από τον Όμιλο του Ευ. Μυτιληναίου, τη Metlen. Θα εξελιχθεί μια επένδυση της τάξης των 295 εκατομμύριων ευρώ τα επόμενα χρόνια στην περιοχή της Βοιωτίας από τον όμιλο για αύξηση της παραγωγής αλουμινίου, βωξίτη και του πλέον σημαντικού, για όλη την Ευρώπη και όχι μόνον για την Ελλάδα, γαλλίου.

Συγκεκριμένα, παραγωγή 50 τόνων του σπάνιου αυτού μετάλλου, που είναι απαραίτητο για την κατασκευή ημιαγωγών, για μόνιμους μαγνήτες και LED λαμπτήρων. Η υπόθεση των ημιαγωγών, που χρησιμοποιούνται στην τεχνολογία και την άμυνα, είναι το πλέον σημαντικό και καινοφανές για τη χώρα μας. Μέχρι σήμερα η Ευρώπη για το σημαντικό αυτό υλικό είναι απολύτως εξαρτημένη από την Κίνα. Αλλά από το 2027 θα έχει δική της παραγωγή πλέον, αφού η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της.

Είναι η κατάλληλη συγκυρία να στραφεί η Ελλάδα τόσο ως κράτος όσο και σε επίπεδο ιδιωτικής επιχειρηματικότητας, εγχώριας και διεθνούς, στις επονομαζόμενες σπάνιες γαίες αλλά και σε μεταλλεύματα όπως το γάλλιο ή το γερμάνιο. Πέραν των επενδύσεων της πρωτοπόρου Metlen στη Βοιωτία υπάρχουν και άλλα σημεία ειδικά στη νότια Πελοπόννησο και τη Θράκη, όπου εξελίσσονται τέτοιου τύπου δραστηριότητες. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ενθαρρύνουν σχετικά επιχειρηματικά πλάνα, ενώ θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την ελληνική διοίκηση η στήριξη από τα κοινοτικά ταμεία τέτοιων σχεδιασμών.

Στο κατώφλι της ιστορίας που βρισκόμαστε η Ελλάδα οφείλει να πάψει να ομφαλοσκοπεί και να επιδεικνύει αδράνεια για τέτοια πλάνα. Ό,τι κρίσιμης σημασίας υλικό ή μετάλλευμα βρίσκεται στο υπέδαφος της επικράτειας θα πρέπει να διερευνηθεί, να εντοπισθεί και να αξιοποιηθεί. Δεν είναι το βραχυπρόθεσμο όφελος ή το επιχειρηματικό κέρδος ο μόνος σκοπός, αλλά και η αναβάθμιση της θέσης και της αξίας της χώρας, που θα πρέπει να επιδειχθεί