Είναι θέμα στρατηγικής

Η Ελλάδα διαθέτει αποδεδειγμένα ηγεσία αποφασιστική και στρατηγική συνέπεια στις συµµαχίες της
12:29 - 13 Ιανουαρίου 2025
Φιντάν: «Μόνη λύση για την Κύπρο, η λύση των δύο κρατών»

Το γεγονός ότι µε αφετηρία την τριμερή συνάντηση στην Αίγυπτο η Ελλάδα δείχνει πλέον µε σαφήνεια τις προθέσεις της, να επιστρέψει δηλαδή στις εμπεδωμένες συμμαχίες της στη Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή, σίγουρα ανησύχησε την Τουρκία. Αυτό έγινε φανερό από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών και «αφεντικού» των μυστικών υπηρεσιών την προηγούμενη δεκαετία της Τουρκίας, Χ. Φιντάν, σε ερωτήματα που του έθεσε ο Σκάι.

Με ιδιότυπο ύφος και µε πολλά υπονοούμενα, ο υψηλός αξιωματούχος θέλησε να εξηγήσει την αλλαγή της τακτικής της Ελλάδας σε σχέση µε το κλίμα κατευνασμού που επικράτησε από την άνοιξη του 2023, ως αποτέλεσμα εσωτερικών πιέσεων στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και όχι ως απόφαση των ίδιων.

Επίσης, αυξάνοντας τις διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος της κυριαρχίας και της συνοχής της Ελλάδας, βάζοντας στο τραπέζι και ζητήματα μουσουλµανικής μειονότητας στη Θράκη, ο Χ. Φιντάν θέλησε µε προβοκατόρικο τρόπο να ερµηνεύσει και τη θέληση του ελληνικού λαού, που σύμφωνα µε την άποψή του επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις µε την Τουρκία, όσες παραχωρήσεις εθνικής κυριαρχίας και να απαιτούνται γι’ αυτό. Η Τουρκία, που έχει εκδηλώσει πλέον καθαρά τον μεγαλοϊδεατισµό της και την επιθετικότητά της στην Ανατολή και στα εδάφη της Μεσοποταμίας, μετά την πτώση του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για τον συνεκτικό ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου στον άξονα που ενισχύεται στη βάση μιας «Συμφωνίας του Αβραάµ» μεταξύ Ισραήλ και Αράβων, για μια «νέα τάξη» στην Ανατολή και την Αφρική.

Οι δηλώσεις Φιντάν ήλθαν μια ημέρα μετά τις συναντήσεις που υπήρξαν στην Κύπρο μεταξύ της ηγεσίας του Ισραήλ και της παρουσίας του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ως εξέλιξη του συντονισμού που υπήρξε µεταξύ Μητσοτάκη, Σίσι και Χριστοδουλίδη στην Αίγυπτο. Επίσης ελάχιστα 24ωρα πριν από το Ανώτατο Συµβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, µε ό,τι σηµατοδοτεί αυτό. Η Τουρκία εκτιµά προφανώς ότι η Ελλάδα διοικείται από έναν Τσάµπερλεν και ότι ο ελληνικός λαός είναι σε διάθεση να στηρίξει την υπογραφή ενός «συµφώνου του Μονάχου», υποτέλειας στην Υψηλή Πύλη και ψευδαισθήσεων για «µόνιµη ειρήνη» µε κάθε τίµηµα. Φυσικά η Τουρκία κάνει λάθος. Η Ελλάδα διαθέτει αποδεδειγµένα ηγεσία αποφασιστική και στρατηγική συνέπεια στις συµµαχίες της.

Πηγή: Κυριακάτικη Απογευματινή