Είναι εντυπωσιακό πόσες αλλαγές, ανατροπές και διεργασίες έχουν συμβεί στο μεσαίο διάστημα από την επικράτηση του Ντ. Τραμπ στις εκλογές των ΗΠΑ στις αρχές Νοεμβρίου μέχρι και την ημέρα της επερχόμενης ορκωμοσίας του στις 20 Ιανουαρίου. Χαρακτηριστικό τελευταίο παράδειγμα η απόσυρση του πολύ προβεβλημένου και δημοφιλούς Τζ. Τριντό από την ηγεσία του Καναδά, υπακούοντας τελικά σε κάποιες ακόμη διαδικτυακές δηλώσεις του περιβάλλοντος Τραμπ. Ο Καναδάς, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, προσαρμόζεται με έναν κάθετο και απολύτως άμεσο τρόπο στα νέα διεθνή δεδομένα, πριν αυτά καλά καλά προκύψουν.
Σε όλα τα γεωπολιτικά πεδία συμβαίνουν αλλαγές σε συσχετισμούς, πρόσωπα και μεγάλες πολιτικές, αφού διαφορετικές δυνάμεις ανταγωνίζονται μεταξύ τους και σπεύδουν να πάρουν θέση για την επόμενη μέρα της ορκωμοσίας Τραμπ.
Είναι προφανές ότι σε μια Δύση όπου οι ελίτ της λογιζόμενης κανονικότητας της παγκοσμιοποίησης έδειχναν πολύ αλαζονικές και αυτάρεσκες, παρά τα προβλήματα συνοχής και δυσαρμονίας που σημειώνονταν στην καθημερινότητα των λαών και των εθνών, στη βάση μιας πολιτικής ανατροπής στις ΗΠΑ καταρρέουν ως «χάρτινος πύργος».
Θα πρέπει να εμπεδωθεί ο τρόπος που προσαρμόζονται ισχυροί παίκτες του κλαμπ του G7 στις νέες προσλαμβάνουσες, όπως αυτές προκύπτουν από τις αρχικές προσεγγίσεις της διοίκησης Τραμπ, προκειμένου οι χώρες αυτές να βρεθούν και πάλι σε επίπεδο διεθνούς ισχύος και ασφάλειας όπως και τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες.
Στην Ελλάδα, όπου δεν χρειάζεται να υπάρξουν πολιτικές και δομικές αλλαγές στη στρατηγική της χώρας, πολύ περισσότερο στο πεδίο και τα πρόσωπα διακυβέρνησης, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη το πλεονέκτημα που αποκτούμε από το γεγονός ότι δεν χρειαζόμαστε εντυπωσιακές προσαρμογές και «κωλοτούμπες» για να υπάρξουμε την επόμενη μέρα της διεθνούς και ειδικά της δυτικής συγκρότησης. Το πλεονέκτημα αυτό, που μας δίνει αξιοπρέπεια και πεποίθηση, θα πρέπει να εξελιχθεί σε όπλο ισχύος και δράση την περίοδο μετά τις 20 Ιανουαρίου.