Το πώς χρησιμοποιούν τα παιδιά και οι ανήλικοι τα κοινωνικά δίκτυα και τα κινητά τους στην καθημερινότητα κανονικά εναπόκειται στις ατομικές ελευθερίες τους, που εποπτεύονται από τους γονείς και τους κηδεμόνες τους. Πλην ενδεχομένως των ωρών που βρίσκονται στο σχολείο και η γενική ευθύνη της πολιτείας κρίνεται αυξημένη.
Υπήρξε μια νομοθετική πρωτοβουλία που απαγόρευσε τη χρήση των κινητών την ώρα του σχολείου, με αυστηρότατες μάλιστα κυρώσεις για τους παρανομούντες μαθητές. Η πολιτεία θα μπορούσε να είχε σταματήσει εκεί τις πρωτοβουλίες της. Δεν το κάνει όμως, γιατί η κυβέρνηση των Ελλήνων και το κράτος που βρίσκεται υπό τη νόμιμη διοίκησή της επιδιώκουν με σωφροσύνη να προστατεύσουν τις νεότερες γενιές αλλά και να συνδράμουν τους γονείς ως προς την προστασία και την ανάσχεση των κακών επιρροών προς τα παιδιά τους. Τα παιδιά όλων μας εν ολίγοις, αφού αυτά είναι οι επόμενες γενιές των Ελλήνων.
Η πολιτεία στη λογική αυτή επιχειρεί να νομοθετήσει προστατευτικά για τους ανήλικους ως προς τη χρήση του διαδικτύου. Χρειάζεται συγκεκριμένη μεθοδολογία και συνάμα ενημέρωση γονιών και παιδιών, ώστε το σαφάρι στους ιστότοπους αλλά και η εμπλοκή στα κοινωνικά δίκτυα να μην καταλήγει σε αποπλάνηση και διαφθορά των νεότερων. Είναι μια στάση ευθύνης της διακυβέρνησης Μητσοτάκη ως προς την προστασία της οικογένειας, της κάθε οικογένειας, και μια αξιοποίηση των ανωτέρων τεχνικών δυνατοτήτων που μπορεί να έχει το συγκροτημένο κράτος, ώστε λειτουργώντας ως συντεταγμένη πολιτεία να στηρίξει την επιμέλεια στους ανήλικους, ώστε αυτοί να μην υπάρξουν θύματα κακοπροαίρετης βίας. Ψυχολογικής, ηθικής, φιλοσοφικής, υπαρξιακής τελικά.
Χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε πολυμελής σύσκεψη ευρύτατου κυβερνητικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό, πριν από την ωραιότατη δεξίωση στους βουλευτές της πλειοψηφίας ενόψει εορτών, προκειμένου να ορισθεί η μεθοδολογία της προστασίας των παιδιών και των εφήβων από τα κακοπροαίρετα λογισμικά.