Τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2025. Σε μια ιδιαίτερα κομβική περίοδο για την Ευρώπη αλλά και τον πλανήτη, στην Ελλάδα υπάρχουν αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση για τα μεγέθη των προβλέψεων όσον αφορά την επόμενη χρονιά. Υφίστανται, ακόμη, πολλά ζητήματα διάθρωσης του κράτους και της οικονομίας της αγοράς, για να βελτιωθούν, όμως, βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη μοίρα ως εθνικό κράτος αλλά και χώρα-μέλος της Ευρωζώνης σε σχέση με το 2019 – όταν αναλάμβανε η διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Η πρώτη αυτόβουλη κυβέρνηση μετά την έξοδο από τα μνημόνια πέτυχε βασικούς στόχους δημοσιονομικούς, τραπεζικούς, οικονομικούς και επενδυτικούς, ενώ με τη στρατηγική της μείωσης των φόρων και της αύξησης των μισθών, παρά τις εμπλοκές του πληθωρισμού της ακρίβειας, η Ελλάδα κινείται στην κατεύθυνση της αποκατάστασης των προβλημάτων ευημερίας που δημιούργησε η δεκαετία της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η Ελλάδα έχοντας αποκτήσει ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και αξιοπιστία στην αποπληρωμή του χρέους της, εκτός της επενδυτικής βαθμίδας έχει λόγους να αντιμετωπίζει τα επόμενα χρόνια ρευστότητας, δομικής και οικονομικής, της Ευρωζώνης με ψυχραιμία. Κρίσιμο πλεονέκτημα για την Ελλάδα είναι και η πολιτική της σταθερότητα που λογίζεται ως επιβεβαιωμένη μέχρι την άνοιξη του 2027 και τις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές, αφού αυτή βασίζεται στην αυτοδύναμη πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας.
Οι επόμενες ημέρες θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού η μακρά συζήτηση του προϋπολογισμού θα δώσει την ευχέρεια στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναπτύξουν τους στόχους της κεντρικής πολιτικής, αλλά και να προβούν σε εκτιμήσεις για τα όσα συμβαίνουν στον διεθνή και περιφερειακό περίγυρο στα πολεμικά και μη μέτωπα.
Επίσης, θα δοθεί η ευκαιρία στις νεοεκλεγμένες ηγεσίες της αντιπολίτευσης, με το ΠΑΣΟΚ πλέον σε ρόλο μείζονος αντιπολίτευσης, να αναπτύξουν την επιχειρηματολογία και την οπτική τους. Όσο υψηλά και αν ανέβουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, θα κριθούν τελικά από τον ρεαλισμό και τη συγκρότηση των προτάσεών τους.