Το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα παραμένει. Να μην χρειάζεται να υπάρξει μια τραγωδία και ένα ακόμη συλλογικό εθνικό τραύμα για να ξεπερασθούν τα δομικά της προβλήματα. Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο κεντρικό ζήτημα ήταν οι αποφάσεις για την ασφάλεια και την αναδιοργάνωση των σιδηροδρόμων της χώρας. Ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση σημείωσε ότι «θα αλλάξουν πολλά, όσα δεν άλλαξαν εδώ και δεκαετίες». Και πράγματι, τα χρονοδιαγράμματα που, όπως έχουμε δει και από τις άλλες υποδομές της χώρας και σίγουρα από το μετρό και τα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη, ακολουθούνται.
Στην περίπτωση των ελληνικών σιδηροδρόμων δεν είναι μόνον η τραγωδία των Τεμπών που κινητοποιεί δυνάμεις για μια εντελώς διαφορετική επόμενη ημέρα. Αλλά και η φιλοδοξία της χώρας να αποτελέσει γεωπολιτική και γεωστρατηγική βάση logistics για τη νότιο Ευρώπη και τις ευρύτερες περιοχές τόσο προς Βορρά όσο και προς Νότο ή Ανατολικά. Και φυσικά μια τέτοια ιδιότητα και προνόμιο δεν θα αποκτηθεί ποτέ χωρίς τρένα ή χωρίς σύνδεση του σιδηροδρομικού δικτύου με τα λιμάνια όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.
Ανακοινώθηκαν συγκεκριμένοι στόχοι και έργα για την ασφάλεια των τρένων τόσο ως προς την τηλεδιοίκηση ή τα συστήματα πέδησης όσο και για πλήρες σύστημα γεωεντοπισμού με Ενιαίο Κέντρο Εποπτείας για ολόκληρο το δίκτυο. Αποφασίστηκε, επίσης, σφιχτό χρονοδιάγραμμα και κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία από τις θεομηνίες .
Το πιο βασικό, όμως, που συνδέεται με τη λειτουργικότητα των σιδηροδρόμων της χώρας επιβατικών ή εμπορικών, είναι ότι ο ΟΣΕ θα επανιδρυθεί στο επιτυχημένο μοντέλο της ΔΕΗ. Με ιδιωτικό μάνατζμεντ, βαθμηδόν χωρίς χρέη, με αξιολόγηση προσωπικού και ισχυρές επενδύσεις ο δημόσιος οργανισμός, που χαρακτήρισε την κομματοκρατία και τις πελατειακές σχέσεις, θα ανοιχτεί σε μια νέα εποχή για την Ελλάδα. Το μοντέλο είναι γνωστό για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που φέρει.
Εφημερίδα Απογευματινή