Με όλο τον σεβασμό προς το σημερινό πολιτικό προσωπικό της χώρας αλλά και πολλούς συναδέλφους δημοσιογράφους, καλό θα είναι να κόψουν τις αρλούμπες σε σχέση με την -τάχα μου- «πατροπαράδοτη διαδικασία» που ακολουθείται στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προτείνοντας για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας τον Κωνσταντίνο Τασούλα, καμία παράδοση δεν έσπασε και κανένα εθιμικό δίκαιο δεν καταστρατήγησε. Και επειδή η ιστορία δεν είναι μόνο αυτή που ζούμε στα χρόνια μας ως πολιτικοί ή δημοσιογράφοι, οφείλουμε να αξιολογούμε τα γεγονότα του παρελθόντος με όρους αλήθειας και γνώσης. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
- Ο «εθνάρχης» Κωνσταντίνος Καραμανλής υπηρέτησε δύο φορές τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας έπειτα από πρόταση δύο δεξιών πρωθυπουργών. Του Γεώργιου Ράλλη το 1980 και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1990. Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ, που -εκτός των άλλων- οργίζεται επειδή δεν τηρήθηκε ούτε καν η «παράδοση» ένας Πρόεδρος να κάνει δύο θητείες, είναι αυτό που το 1985, αντί να ανανεώσει τη θητεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, εξέλεξε με επεισοδιακό τρόπο στη θέση του τον Χρήστο Σαρτζετάκη σε συνεργασία με το ΚΚΕ.
- Επίσης, αν κάποιο κόμμα την περίοδο της Μεταπολίτευσης δεν «εργαλειοποίησε» την προεδρική εκλογή για να προκαλέσει πολιτική αποσταθεροποίηση με στόχο την πτώση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών, αυτό δεν είναι άλλο από τη ΝΔ. Το 1995 ο αείμνηστος Μιλτιάδης Έβερτ ως πρόεδρος του κόμματος, ενώ είχε ζητήσει να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές, εντούτοις ψήφισε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κωστή Στεφανόπουλο, τον οποίο είχε προτείνει για το αξίωμα αυτό ο τότε πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ, Αντώνης Σαμαράς, σε συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ, για να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.
- Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας Γιώργου Παπανδρέου έβαλε πάνω από τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας το κομματικό συμφέρον. Για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, προανήγγειλε ότι δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κάρολο Παπούλια, τον οποίο είχε προτείνει η ΝΔ το 2005. Ο Γ. Παπανδρέου πέτυχε τον στόχο του, αλλά ουδείς τον κατηγόρησε ότι, όταν ήρθε η ώρα της προεδρικής εκλογής, πρότεινε εκ νέου τον Κ. Παπούλια για το ίδιο αξίωμα το 2010. Μήτε τον αποδοκίμασε, επειδή δεν τήρησε την «παράδοση». Γιατί, εφόσον το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση, θα μπορούσε να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάποιο πρόσωπο από τον χώρο της Κεντροδεξιάς.
- Και φτάνουμε στο 2015, όπου για μία ακόμη φορά η διαδικασία εκλογής Προέδρου γίνεται αντικείμενο ωφελιμιστικών τακτικισμών από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος -για να πετύχει την πτώση της κυβέρνησης του Αντ. Σαμαρά- απειλούσε και φοβέριζε τα υπόλοιπα κόμματα, σε περίπτωση που υπερψήφιζαν τον προτεινόμενο Σταύρο Δήμα. Μάλιστα, επειδή στο τραπέζι των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων είχε πέσει και το όνομα του Φώτη Κουβέλη, ο τελευταίος δέχθηκε σφοδρή πίεση να μην αποδεχθεί να είναι υποψήφιος. Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αν δεν είχε αλλάξει στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση η διάταξη για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που προβλέπει τη μη προκήρυξη εθνικών εκλογών λόγω αδυναμίας απόλυτης συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων, σήμερα το ΠΑΣΟΚ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις θα ήταν σε θέση να προκαλέσουν την πτώση της κυβέρνησης. Βέβαια, με βάση τα σημερινά δεδομένα, τα οποία δείχνουν ότι το άθροισμα της δημοσκοπικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς υπολείπεται των ποσοστών της ΝΔ κατά τουλάχιστον πέντε μονάδες, και σε εθνικές εκλογές να πηγαίναμε με αφορμή την προεδρική εκλογή, χαμένοι θα ήταν αυτοί που θα τις προκαλούσαν.
Αριστερή Βαβέλ με τους υποψήφιους
Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα με τους διαφορετικούς προτεινόμενους υποψήφιους για την Προεδρία της Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, στο τέλος θα επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει πεδίο συνεννοήσεων και συγκλίσεων ανάμεσά τους για τη συγκρότηση ενός ενιαίου προοδευτικού μετώπου απέναντι στη ΝΔ.
Το πρόβλημα τώρα το έχει η Νέα Αριστερά, η οποία αν ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Πρόεδρο της Δημοκρατίας Λούκα Κατσέλη κινδυνεύει να βρεθεί απολογούμενη ότι το κάνει για να επιστρέψει στο «μαντρί» της Κουμουνδούρου. Αν, από την άλλη, συμπορευτεί με την πρόταση που θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, τότε θα ακούσει τα εξ αμάξης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς η λύση για τον Αλέξη Χαρίτση είναι «παρών».
! Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, δεν αιφνιδιάστηκε από την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Τασούλα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού φέρεται να είχε επικοινωνήσει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος τον διαβεβαίωνε ότι δεν έχει κάνει καμία συζήτηση με τον κ. Μητσοτάκη ή άλλους στενούς συνεργάτες του.
Εφημερίδα Απογευματινή