Ο κύκλος των συμπτώσεων για Σημίτη – ΓΑΠ

14:01 - 13 Ιανουαρίου 2025

Για τους λάτρεις των διαβολικών συμπτώσεων: Ως γνωστόν, ο Κώστας Σημίτης την περίοδο της αυτοκρατορίας του ΠΑΣΟΚ ήταν «παρένθεση» ανάμεσα στους πρωθυπουργούς της «δυναστείας» των Παπανδρέου: του Ανδρέα και του Γιώργου. Στις 23 Ιουνίου 1996, οπότε πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης είχε τα γενέθλιά του, ενώ τις ίδιες ημέρες με το σύνθημα «καθαρές λύσεις» ανακηρύχθηκε και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στις 16 Ιουνίου γενέθλια έχει και ο Γ. Παπανδρέου.

Όμως, εκτός από τον μήνα Ιούνιο, ιστορικά σημαδιακός είναι και ο Ιανουάριος στα «πασοκικά δρώμενα». Στις 15 Ιανουαρίου του 1996 ο ανήμπορος πλέον Ανδρέας Παπανδρέου υποβάλλει την παραίτησή του από την πρωθυπουργία της χώρας και στις 18 του ίδιου έτους η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ εκλέγει επικεφαλής της τον Κ. Σημίτη, ο οποίος κερδίζει στη μάχη αυτή τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ανήμερα της ονομαστικής εορτής του τελευταίου (το Άκης προέρχεται από το Θανασάκης). Τον Τσοχατζόπουλο τον έλεγαν και Απόστολο και το δεύτερο όνομά του το γιόρταζε στις 30 Ιουνίου. Στις 30 Ιουνίου του 1996 ο Σημίτης εκλέγεται και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχοντας ξανά αντίπαλό του τον Τσοχατζόπουλο.

Τον Ιανουάριο του 2004, παραμονές των Φώτων, ο Κώστας Σημίτης, που είχε διαδεχτεί τον ίδιο μήνα οκτώ χρόνια νωρίτερα τον Ανδρέα Παπανδρέου, καλεί στο σπίτι του τον Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να του παραδώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής. Ιανουάριο του 2025, δηλαδή φέτος, ο Κώστας Σημίτης παραμονές πάλι των Φώτων, φεύγει από τη ζωή και πλέον αναπαύεται στο Α΄ Νεκροταφείο δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου.

Το δαχτυλίδι και οι δελφίνοι

Ο Γιώργος Παπανδρέου, γράφοντας στο «Βήμα της Κυριακής» για την πολύχρονη συνεργασία του με τον Κώστα Σημίτη, ισχυρίζεται ότι ο αείμνηστος ηγέτης του ΠΑΣΟΚ δεν του παρέδωσε το δαχτυλίδι της διαδοχής τον Ιανουάριο του 2004. Και μάλιστα, για να καταστήσει αληθοφανή τη θέση του αυτή, προβάλλει το επιχείρημα ότι ο ίδιος ζήτησε σε εκείνο το ραντεβού τους στην οδό Αναγνωστοπούλου να αλλάξει το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή να γίνει η εκλογή του από τη βάση του κόμματος και να δοθεί η δυνατότητα και σε άλλους να διεκδικήσουν την αρχηγία.

Αν ο Γ. Παπανδρέου θέλει να γράψει την ιστορία στα μέτρα του σε σχέση με αυτό το ζήτημα, δύσκολα θα το πετύχει. Γιατί αν ο Κ. Σημίτης δεν ήθελε να χρίσει αυτόν διάδοχό του στο ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσε κάλλιστα να είχε καλέσει στη θέση του κάποιον άλλον. Όπως τον τότε γραμματέα του κόμματος, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος μαζί με πέντε έξι ακόμη κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν ηγετικές φιλοδοξίες.

! Ο Γιώργος Καμίνης ξέρουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται; Γιατί από χθες το βράδυ έγινα αποδέκτης κάποιων πληροφοριών ότι και το δικό του όνομα έχει πέσει στο τραπέζι της προεδρολογίας, και μάλιστα από νεοδημοκράτες που δεν προετοιμάζονται ψυχολογικά για Ευ. Βενιζέλο στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

Ξέρουν να διαλέγουν οι αριστεροί…

Φανταστείτε τι θα είχε συμβεί εάν η αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που φέρεται να διαδραμάτιζε πρωταγωνιστικό ρόλο σε κυκλώματα της νύχτας είχε βραβευτεί ως «αστυνομικός της χρονιάς» όχι επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κατά την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Με πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη και υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον Μ. Χρυσοχοΐδη. Είναι βέβαιο ότι το διαδικτυακό χαμαιτυπείο της «λαϊκίστικης Αριστεράς» θα είχε δώσει σήμα για τον «κανιβαλισμό» τους. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς θα κατέθεταν ερωτήσεις στην Βουλή, προκειμένου να καταγγείλουν τους «άριστους» της ΝΔ, οι επιστημονικοί τους συνεργάτες θα έψαχναν να βρουν φωτογραφίες της συγκεκριμένης δεσποινίδος με «γαλάζιους» βουλευτές και υπουργούς, ώστε να γίνει πιστευτό το αφήγημά τους ότι όλα τα έκανε με τις πλάτες τους. Το συγκεκριμένο έργο το έχουμε ζήσει δεκάδες φορές από τους πολιτικούς του ΣΥΡΙΖΑ και άλλους επικεφαλής «λαϊκίστικων» κομμάτων. Μην πάμε πολύ μακριά. Δείτε τι έκαναν πριν από δυο μήνες με τον αστυνομικό της Βουλής. Πήγαν να τον χρεώσουν στη ΝΔ και στο τέλος αποκαλύφθηκε πως ήταν «βυσματούχος» της Αριστεράς.

Οδυσσέας μόνος κι έρημος

«Περαστικός και αμίλητος και απ’ το ΠΑΣΟΚ φευγάτος» ήταν ο συμπατριώτης μου Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στην εκδήλωση που διοργάνωσε για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο κέντρο της πρωτεύουσας η Ένωση Τριπολιτών Αττικής.

Και αυτό, διότι ενώ στην ίδια εκδήλωση βρίσκονταν και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με καταγωγή από την Αρκαδία, όπως ο Β. Γιαννακούρας και ο Κ. Παπαγεωργίου, ο Οδυσσέας ούτε καν τους «έβλεπε μπροστά του» και απέφυγε να τους χαιρετήσει. Για όσους ξέρουν τα πασοκικά δρώμενα της Αρκαδίας, οι Β. Γιαννακούρας και Κ. Παπαγεωργίου είναι δύο πρόσωπα που τα τελευταία χρόνια πολιτεύονται στον νομό με το ΠΑΣΟΚ και έχουν βαλθεί να στείλουν στο σπίτι του τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο στις επόμενες εθνικές εκλογές.