Το νεότερο πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό της Ρωσίας, «Arktika», ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021 τα ταξίδια του στα αρκτικά ύδατα του Βορείου Θαλασσίου Περάσματος. Έχει παρουσιαστεί ως το πιο ισχυρό πλοίο του είδους του στον κόσμο και συμβολίζει τις φιλοδοξίες της Μόσχας για την Αρκτική, καθώς αναμένεται, κυρίως, να απλοποιήσει για τη Ρωσία την παράδοση υδρογονανθράκων προς τη Νοτιοανατολική Ασία. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν δήλωσε ότι η ανάπτυξη του στόλου των πυρηνοκίνητων παγοθραυστικών θα «διασφαλίσει την υπεροχή της Ρωσίας στην Αρκτική». Όπως πρόσθεσε, η Ρωσία αποτελεί «αδιαμφισβήτητο ηγέτη στην ανάπτυξη των βορείων περιοχών. Η μόνη χώρα στον κόσμο που ήταν σε θέση να δημιουργήσει έναν στόλο πυρηνικών παγοθραυστικών». Το «Arktika», όπως είπε, έχει καινοτόμο εξοπλισμό και ισχυρό κινητήρα που επιτρέπει τη χρήση του παντού, σε πάγο, βαθιά ύδατα και ρηχές διαδρομές. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, αυτό το τεράστιο πλοίο έχει μήκος 173 μέτρα, ύψος 15 μέτρα και βύθισμα 14.000 τόνων, ενώ μπορεί να «διασχίσει» 2,8 μέτρα πάγου.
Ένα δελφίνι που… ξεγελάει
Ένα δελφίνι-ρομπότ για ζωολογικούς κήπους δημιούργησε η Edge lnnovations, εταιρεία στις ΗΠΑ με τμήμα που εξειδικεύεται στα animatronics και τα ειδικά εφέ. Η τιμή του αρχίζει από τα 3.000.000 δολάρια και φτάνει έως τα 5.000.000 δολάρια. Παρατηρητές λένε πως το τηλεχειριζόμενο δελφίνι της Edge Innovations μοιάζει σαν να είναι πραγματικό, σε βαθμό που μπόρεσε να «ξεγελάσει» και μια γυναίκα που κολύμπησε μαζί του. Η εταιρεία ελπίζει πως τέτοιου είδους animatronics, που χρησιμοποιούνται σε ταινίες, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για την ψυχαγωγία των επισκεπτών σε θεματικά πάρκα αντί για πραγματικά ζώα που ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, επισκέπτες θα μπορούσαν να κολυμπάνε και μαζί με μεγάλους λευκούς καρχαρίες ή ακόμα και προϊστορικά πλάσματα. Τα animatronics θα μπορούσαν να φέρουν πίσω στους ζωολογικούς κήπους και τα θεματικά πάρκα το κοινό που αποδοκιμάζει τη χρήση των ζώων. Σημειώνεται πως περίπου 20 ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει ή περιορίσει την παρουσία άγριων ζώων σε τσίρκο.
Το «μυστικό» των χιονισμένων βουνών του Πλούτωνα
Το 2015 το διαστημόπλοιο «New Horizons» ανακάλυψε εντυπωσιακά χιονισμένα βουνά στον Πλούτωνα, τα οποία θυμίζουν πολύ βουνά στη Γη, ένα τοπίο που δεν είχε παρατηρηθεί ξανά κάπου αλλού στο ηλιακό μας σύστημα. Ωστόσο, στον πλανήτη μας οι ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες μειώνονται όσο αυξάνεται το ύψος, ενώ στον Πλούτωνα αυξάνονται λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας, οπότε τίθεται το ερώτημα: Από πού προερχόταν ο πάγος; Διεθνής ομάδα της οποίας ηγήθηκαν επιστήμονες του CNRS (Γαλλία) πραγματοποίησαν σχετική έρευνα, και στο πλαίσιό της διαπίστωσαν πρώτα πως το «χιόνι» στα όρη του Πλούτωνα αποτελείται από παγωμένο μεθάνιο. Μετά, για να κατανοήσουν πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα τέτοιο τοπίο υπό τόσο διαφορετικές συνθήκες, χρησιμοποίησαν ένα κλιματικό μοντέλο για τον πλανήτη-νάνο, που αποκάλυψε ότι λόγω της ιδιαίτερης δυναμικής της η ατμόσφαιρα του Πλούτωνα είναι πλούσια σε αέριο μεθάνιο στα ύψη. Ως αποτέλεσμα, οι κορυφές των βουνών φτάνουν σε αυτή την «εμπλουτισμένη» ζώνη που υπάρχει αρκετό μεθάνιο για να συμπυκνώνεται, ενώ σε χαμηλότερα ύψη η περιεκτικότητα είναι πολύ μικρή.
Έλεγχοι στα φυτά από ψηλά
Η Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, έχει δημιουργήσει πρωτότυπα ρομπότ που μπορούν να επιθεωρούν μεμονωμένα φυτά σε χωράφια, προκειμένου οι αγρότες να μπορούν να βελτιώσουν τις συγκομιδές τους. Συγκεκριμένα, τα ρομπότ κινούνται στα χωράφια πάνω σε ψηλούς, όρθιους πυλώνες/στήλες, προκειμένου να μπορούν να πηγαίνουν πάνω από τα φυτά χωρίς να τα ενοχλούν. Σκοπός είναι η συγκέντρωση μεγάλου όγκου δεδομένων σχετικά με τον τρόπο που αναπτύσσονται τα φυτά. Αν και οι αγρότες διαθέτουν πληροφορίες για το έδαφος ή τον καιρό, το ρομπότ αυτό προσφέρει κάτι άλλο: έχει σχεδιαστεί για να βλέπει πώς τα φυτά μεγαλώνουν και ανταποκρίνονται στο περιβάλλον τους. Τα τελευταία χρόνια το ρομπότ έχει χρησιμοποιηθεί σε καλλιέργειες φράουλας στην Καλιφόρνια και σόγιας στο Ιλινόις, συλλέγοντας εικόνες υψηλής ποιότητας για κάθε φυτό και μετρώντας κάθε καρπό. Επίσης, μπορεί να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με το ύψος των φυτών, τα φύλλα και το μέγεθος των καρπών. Τα δεδομένα αυτά εισάγονται σε ένα σύστημα machine-learning με σκοπό τον εντοπισμό μοτίβων και πληροφοριών χρήσιμων για τους αγρότες.
Η επίθεση των ρομπότ
Η συρρίκνωση του ανθρώπινου εργατικού δυναμικού επιταχύνεται στον καιρό της πανδημίας, καθώς έως το 2025 οι μισές θέσεις εργασίας θα εκτελούνται από αυτοματοποιημένες μηχανές, φέρνοντας σημαντικές αλλαγές στον εργασιακό χώρο παγκοσμίως. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με έρευνά του διαπίστωσε πως τα ρομπότ θα καλύψουν 85.000.000 θέσεις εργασίας σε μεσαίες προς μεγάλες επιχειρήσεις τα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς η πανδημία του Covid-19 επιτάχυνε τις εξελίξεις στο χώρο εργασίας. Έρευνες σε 300 σχεδόν εταιρείες, που δραστηριοποιούνται παγκόσμια, διαπίστωσαν ότι τέσσερα στα πέντε στελέχη επιχειρήσεων επισπεύδουν τα σχέδια για ψηφιοποίηση της εργασίας και αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες. Σύμφωνα με τη μελέτη, για τους εργαζόμενους που θα παραμείνουν στις θέσεις τους τα επόμενα πέντε χρόνια, σχεδόν οι μισοί θα χρειαστεί να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και έως το 2025 οι εργοδότες θα μοιράσουν την εργασία μεταξύ ανθρώπων και μηχανών εξίσου. Επισημαίνεται, επίσης, πως οι χαμηλόμισθοι και ανειδίκευτοι θα πληγούν περισσότερο κι ότι είναι ευθύνη των κυβερνήσεων να δημιουργήσουν «δίχτυα ασφαλείας» για όσους μένουν χωρίς δουλειά.