THE BIG MOUTH: Το επτασφράγιστο μυστικό – Πώς άνοιξε ο δρόμος – Το προφίλ του Andrea Orcel…

18:05 - 25 Οκτωβρίου 2023

Το μυστικό της επικείμενης συμφωνίας Alpha Bank – UniCredit κρατήθηκε επτασφράγιστο, καθώς μόνο τρία πρόσωπα, εκτός του Βασίλη Ψάλτη, το γνώριζαν. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος προ μηνός είχε υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, ο επικεφαλής οικονομικός του σύμβουλος, Αλέξης Πατέλης, και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Υποθέτω ότι γνώστης των διεργασιών θα έγινε και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας. Ο οποίος, ούτε δύο βδομάδες πριν, δήλωνε στο Reuters ότι θα ήθελε να δει στρατηγικούς εταίρους, ιδανικά μία η δύο μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, στις ελληνικές τράπεζες κατά την αποεπένδυση του ΤΧΣ.

Το ΤΧΣ έλαβε απρόσμενα προχθές το πρωί την επιστολή της UniCredit με την οποία δηλώνει ενδιαφέρον, προσφέροντας premium, όπως μαθαίνω, για την εξαγορά του 9% της Alpha Bank. Προχθές το βράδυ το team των συμβούλων είχε συνάντηση με τη διοίκηση του ΤΧΣ για να συμφωνήσουν τα χρονοδιαγράμματα της διαδικασίας. Η ανταγωνιστική διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο του ΤΧΣ θα ακολουθηθεί κανονικά. Υποθέτω δέκα μέρες για την προετοιμασία και άλλες δέκα για τη διενέργεια της ανταγωνιστικής διαδικασίας. Υποθέτω, επίσης, για να μην πω ότι είμαι βέβαιος, πως το deal θα κλείσει, αφού ένας τέτοιος στρατηγικός εταίρος, όπως η UniCredit, έχει να μπει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα εδώ και 17 χρόνια.

Κάτι που δεν θα ήταν δυνατόν αν η κυβέρνηση στην πρώτη θητεία της, με αρμόδιο υφυπουργό για τον χρηματοπιστωτικό τομέα τον Γιώργο Ζαββό, δεν είχε καθαρίσει τις τέσσερις συστημικές τράπεζες από τα «κόκκινα» δάνεια με τον «Ηρακλή». Το Galaxy ήταν κομβικό για την Αlpha Bank. Και έδωσε τον «αέρα» στον ικανό CEO, Βασίλη Ψάλτη, να διανύσει τον δρόμο μέχρι τη μεγάλη επιτυχία της συμφωνίας με τη UniCredit. Μια επιτυχία που την πιστώνεται προσωπικά ο Β. Ψάλτης, όπως φάνηκε και από τις αναφορές του Andrea Orcel στην εμπιστοσύνη του, τόσο στην Alpha Bank όσο και στο πρόσωπο του διευθύνοντος συμβούλου της.

Ο 60χρονος Andrea Orcel, για τους μη γνωρίζοντες, δεν είναι κανένας τραπεζίτης-γατάκι. Πρόκειται περί γάτου με πέταλα. Ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτικούς τραπεζίτες της γενιάς του, που πριν από τη Unicredit -όπου ανέλαβε το 2021- είχε διατελέσει πρόεδρος της UBS Investment Bank, ήταν να αναλάβει CEO της Banco Santander (αλλά η προσφορά εργασίας αποσύρθηκε αργότερα, κάτι που είχε αποτέλεσμα να κινηθεί νομικά εναντίον της Santander, κερδίζοντας 68 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση, συμπεριλαμβανομένων 10 εκατ. για ηθική βλάβη), ενώ από τις αρχές του 2020 ανέλαβε θέση CEO σε διάφορα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και δημιούργησε τη δική του μπουτίκ επενδυτική τράπεζα. Την καριέρα του την ξεκίνησε από την Goldman Sachs και την Boston Consulting στα τέλη της δεκαετίας του 1980, και το 1992 προσλήφθηκε από τη Merrill Lynch, όπου πέρασε τα επόμενα είκοσι χρόνια στο τμήμα συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&A) στο Λονδίνο, προτού ενταχθεί στη UBS. Από όλη αυτή την πορεία κέρδισε την αναγνώριση στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και στον διεθνή τραπεζικό τομέα, αλλά και τον τίτλο του «υπερ-ανταγωνιστικού» τραπεζίτη.

Εμπιστευτικές πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στη στήλη του powergame.gr