Η ΓΑΛΛΙΑ αποτελεί όχι μόνο μία από τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές δυνάμεις αλλά και με μεγάλη παράδοση και εμπειρία στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. Η κουλτούρα ισχύος και «συνάντησης πολιτισμών» και συμφερόντων που εκφράζει παραδοσιακά η Γαλλία στη βάση των διαπραγματεύσεων και συνεννοήσεων, και όχι του πολέμου, είναι αφετηρία. Η παρουσία του Γάλλου προέδρου στο Ισραήλ και η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, χθες, έστειλε ένα μήνυμα που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στις εξελίξεις που έχει δημιουργήσει η κήρυξη πολέμου από τη Χαμάς.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ο Εμ. Μακρόν κάλεσε σε έναν «συνασπισμό διεθνή και περιφερειακό», που σε μια πρώτη φάση πολέμησε και πολεμά με το χαλιφάτο του ISIS στη Μεσοποταμία (Συρία, Ιράκ), ώστε να αναλάβει δράση ενάντια του συνόλου των ισλαμικών εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών οργανώσεων της Τζιχάντ. «Προτείνω στους διεθνείς μας εταίρους να αγωνισθούμε ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις που μας απειλούν όλους», υπογράμμισε συγκεκριμένα. Τι σημαίνει αυτό; Οι αντίπαλοι είναι ο ISIS, η Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ, η Χεζμπολάχ, η μήτρα του τρόμου, η Αδελφότητα των Μουσουλμάνων, η Μπόκο Χαράμ. Αυτοί πολεμούν χριστιανούς, Εβραίους και μουσουλμάνους στην Ασία, στην Αφρική, στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ.
Ο ΤΡΟΠΟΣ που προτείνει ο Γάλλος πρόεδρος είναι μια συνολική και διαρκής αντίδραση, όχι μόνο στη βάση του πολέμου αλλά και των πληροφοριών, των οικονομικών συναλλαγών, του ελέγχου των όπλων και τελικά του πολιτισμού απέναντι στη βαρβαρότητα, που αυτή η «διεθνής του τρόμου» εκπέμπει στο όνομα τάχα του Προφήτη. Στην ουσία είναι μια σύγκρουση για την ηγεμονία και η «διεθνής συνεργασία» παρά τα προβλήματά της θα πρέπει να επικρατήσει. Όσον αφορά την Ελλάδα, με την ειδική σχέση της με τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τους Άραβες και φυσικά τις ΗΠΑ, η συμβολή της οφείλει να είναι διακριτή…