ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ: Το mega-deal της UniCredit και της Alpha Bank όλες οι λεπτομέρειες…

19:05 - 24 Οκτωβρίου 2023

Για τις λεπτομέρειες του mega-deal που είναι στα σκαριά μεταξύ των Ιταλών της UniCredit και της Alpha Bank διαβάσατε αναλυτικά στο ρεπορτάζ της Νένας Μαλλιάρα. Εδώ θα πούμε δυο τρία πράγματα, λίγο πιο… «out of the box».

-Πρώτα πρώτα να παραδεχθούμε τον αιφνιδιασμό. Ολλανδούς περιμέναμε, Ιταλοί μας προέκυψαν. Διότι αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον μετοχικό έλεγχο της Alpha ήταν μέχρι χθες η Reggeborgh του Χένρι Χόλτερμαν, η οποία επισήμως ελέγχει το 5,16% της τράπεζας (ανεπίσημα λέγεται ότι ξεπερνά το 8%), με πρόθεση να αποκτήσει μεγαλύτερο ποσοστό. Βέβαια, τίποτα δεν αποκλείεται, γιατί τίποτα δεν έχει κλείσει. Θα κάνει αντιπροσφορά ο Ολλανδός; Θα συνεχίσει να αγοράζει από το Χρηματιστήριο; Θα κάνει πίσω, βλέποντας ότι κυβέρνηση και ΤτΕ δείχνουν να προτιμούν ως στρατηγικό επενδυτή της Alpha μια ευρωπαϊκή τράπεζα αντί ενός ευρωπαϊκού fund; Ένα είναι σίγουρο. Ο Ολλανδός που αγόρασε σε πολύ χαμηλότερες τιμές θα είναι (και πάλι) ο κερδισμένος. Χρηματιστηριακά μιλώντας.

Στα υπ’ όψιν ότι μεγαλομέτοχος της Alpha με ποσοστό κοντά στο 4% είναι και ο John Paulson. Έχει, όμως, επιλέξει ως «στόχο» την Πειραιώς, στην οποία μετέχει με 18,62%. Οπότε θα βρεθεί μάλλον στην πλευρά των πωλητών.

Μια άλλη επισήμανση είναι ότι, για να κρίνουμε αν το deal είναι «καλό» ή «κακό», θα πρέπει να ξέρουμε το τίμημα. Πόσα λεφτά δηλαδή βάζει στο τραπέζι η UniCredit για να αποκτήσει το 9% της τράπεζας από το ΤΧΣ. Στα 1,27 ευρώ που έκλεισε την Παρασκευή η μετοχή της Alpha (χθες ανεστάλη η διαπραγμάτευσή της), το 9% «αξίζει» λιγότερο από 270.000.000 ευρώ. Και η αποτίμησή της είναι λιγότερο από το μισό των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων. Πολύ χαμηλή δηλαδή. Συνεπώς, όλα θα κριθούν από το premium. Χθες κυκλοφορούσε ό,τι νούμερο μπορούσε να φανταστεί κανείς μεταξύ 1,3 και 1,7 ευρώ. Κυριακή κοντή γιορτή, αλλά -όπως κι αν έχει- το ΤΧΣ μάλλον θα βάλει στο ταμείο του πάνω από 300.000.000 ευρώ. Παρεμπιπτόντως, έχει πληρώσει 3,98 δισ. ευρώ στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση.

* «Κουβά» πήγε πάντως και πάλι χθες το Χρηματιστήριο της Αθήνας, παρά το αρχικό πανηγυρικό κλίμα της αναβάθμισης από την S&P και εν συνεχεία του deal της Alpha Bank, που «έδωσε φτερά» και στις υπόλοιπες τράπεζες. Κάτι δεν πάει πάντως καλά, όταν ξεκινάς με κέρδη 1,2% και το καμπανάκι της λήξης σε βρίσκει στα «κόκκινα». Ο φίλος μου ο Στέφανος πάντως λέει πως, αν κάνει ότι αντιδρά ανοδικά «ο Αμερικάνος», εδώ θα εκτοξευτούμε. Προσωρινά.

Μεγάλος ο όγκος συναλλαγών χθες στη μετοχή της ΔΕΗ. Ξεπέρασε το φράγμα των 1.200.000 τεμαχίων για πρώτη φορά εδώ και τέσσερις μήνες. Δεν θα εκπλαγώ, αν από τα 9 ευρώ ξεκινήσει πάλι το ταξίδι προς τα υψηλά της.

*Διπλή και παράδοξη η ελληνική πρωτιά με το δημόσιο χρέος φέτος. Αφενός, είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ευρωζώνη (-16%), αφετέρου, εκείνη με το μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ (166,5%). Το ανησυχητικό είναι πως όσο μειώνεται το δικό μας χρέος τόσο ανεβαίνει το ιταλικό (142,4%).

Ο… ντετέκτιβ