THE BIG MOUTH: Το ενδιαφέρον 22 επενδυτών για την ΕΤΕ – Οι ενστάσεις των servicers…

18:47 - 24 Οκτωβρίου 2023
¢ðïøç õðïêáôáóôÞìáôïò ôçò ÅèíéêÞò ÔñÜðåæáò óôï êÝíôñï ôçò ÁèÞíáò, ôçí ÔåôÜñôç 8 ÓåðôÝìâñç 2010. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÓÕÌÅËÁ ÐÁÍÔÆÁÑÔÆÇ

– Ύστερα από 13 χρόνια, η επενδυτική βαθμίδα ξαναβάζει την Ελλάδα στον «χάρτη» των «premium» επενδυτών. Ποιο καλύτερο timing, λοιπόν, για να ξεκινήσει και η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα; Σε κυβέρνηση, ΤΧΣ και Εθνική, όπως και στους συμβούλους των δύο τελευταίων -JP Morgan και Goldman Sachs, αντίστοιχα- επικρατεί αυξημένη εγρήγορση. Στις 7 Νοεμβρίου, το πολύ μέχρι τις 9 του μηνός, η Εθνική ετοιμάζεται να ανακοινώσει αποτελέσματα εννεαμήνου, τα οποία θα είναι και πολύ καλά. Και στις 15-17 Νοεμβρίου, το πιθανότερο, το ΤΧΣ θα προχωρήσει στη διάθεση του 20% των μετοχών της τράπεζας. Παρά την αβεβαιότητα στις αγορές από την πολεμική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, περίπου 22 ξένοι επενδυτές λέγεται ότι έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το book building της ΕΤΕ.

Μιλώντας για το ΤΧΣ, ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης, επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του Κωστή Χατζηδάκη, μπαίνει στο ΔΣ του Ταμείου ως μη εκτελεστικό μέλος, στη θέση του αποχωρήσαντος Παναγιώτη Τριδήμα, προέδρου της έδρας Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Dickson Poon School of Law στο King’s College στο Λονδίνο και διευθυντή του Κέντρου Ευρωπαϊκού Δικαίου. Στο ΤΧΣ θα τοποθετηθεί επίσης η πρώην υποδιοικήτρια της ΤτΕ, Ελένη Λουρή, στη θέση του πρώην προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου, Christof Gabriel Maetze, ο οποίος έχει αποχωρήσει από τον Ιούνιο.

Ενστάσεις στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα δάνεια μαθαίνω ότι προβάλλουν οι εταιρείες διαχείρισης. Δεν έχουν αντίρρηση, λένε, στα μεγαλύτερα «κουρέματα» που θα δίνει ο αλγόριθμος. Αλλά πρέπει κάπως να διασφαλιστεί ότι αυτοί που θα παίρνουν τη ρύθμιση θα πρέπει και να την τηρούν. Γιατί ποσοστό 35%-40% των ρυθμίσεων που βλέπουν οι servicers «ξανακοκκινίζουν». Για να μη γίνονται λοιπόν προσχηματικές ρυθμίσεις ώστε να αποφευχθεί ο πλειστηριασμός για κάποιους μήνες, οι servicers ζητούν η ρύθμιση να αποκτήσει ισχύ εκτελεστού τίτλου. Που σημαίνει ότι, αν δεν τηρηθεί, αυτομάτως ξεκινούν διαδικασίες για πλειστηριασμό. Ειρήσθω εν παρόδω, τα έξοδα για πλειστηριασμό σε μια μέση οφειλή δανείου 100.000 ευρώ ανέρχονται σε 15.000 ευρώ.

Προφανώς οι servicers δεν θέλουν να πηγαίνουν σε πλειστηριασμούς, πόσω μάλλον όταν έχουν δώσει προηγουμένως ρυθμίσεις ή όταν οι οφειλέτες ζητούν ρυθμίσεις για να αναστείλουν πλειστηριασμό στο παρά πέντε. Για τον λόγο αυτόν, θέτουν και ζήτημα οι νέες ρυθμίσεις χρεών να συνοδεύονται και από προκαταβολή του οφειλέτη. Πάντως, και η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για ψηφιακή πλατφόρμα εξυπηρέτησης των δανειοληπτών στα πρότυπα του e-banking των τραπεζών προβληματίζει τους servicers. Δύσκολο και πολυδάπανο να φτιαχτούν οι ψηφιακές υποδομές μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024, λένε. Άσε που πέραν των τεσσάρων μεγάλων εταιρειών διαχείρισης, που έχουν τα περισσότερα χαρτοφυλάκια από τα 90 δισ. ευρώ υπό διαχείριση, όλες οι άλλες θα χρειαστεί να επενδύσουν δυσανάλογα για ένα ή δύο χαρτοφυλάκια.

Εμπιστευτικές πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στη στήλη του powergame.gr