Η ΕΛΛΑΔΑ είναι τοποθετημένη δυτικά. Εκεί που ανήκει τόσο ως προς τις συλλογικές δομές, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ, όσο και στη βάση των διμερών συμφωνιών της (ΗΠΑ, Ισραήλ, Γαλλία, Αίγυπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα). Η Ελλάδα είναι μια χώρα που γεωπολιτικά έχει ρόλο και σημαντική παρέμβαση στους συσχετισμούς της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο ΡΟΛΟΣ της και η παράδοσή της είναι στοιχεία συνεκτικά. Για την Ελλάδα δηλαδή οι προσδοκίες για μια εμπέδωση «συμφωνιών του Αβραάμ» είναι επιτυχία και φυσική εξέλιξη της στρατηγικής της. Αποτελεί μία από τις βασικές χώρες που μαζί της βρέθηκαν το Ισραήλ και η Αίγυπτος, μαζί με την ομοεθνική Κύπρο. Μαζί στη συνέχεια τα Αραβικά Εμιράτα που συνδέονται με άμεσο τρόπο με τη Σαουδική Αραβία. Συστοιχίες πυραυλικών συστημάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με στρατιωτικούς χειριστές τους, κάλυψαν τις ανάγκες του βασιλείου για την προστασία των πετρελαιοπηγών του. Υπό αυτή την πολύ συγκεκριμένη έννοια διεθνούς πολιτικής αλλά και πολιτιστικής συνάντησης, η Ελλάδα υπηρετεί την ειρήνη, την εφαρμογή του δυτικού κώδικα δικαίου, τη συνάντηση των πολιτισμών και την οικονομική συνεργασία, υπηρετώντας τελικά τα συμφέροντά της.
Η ΕΛΛΑΔΑ δεν επιθυμεί τον πόλεμο. Θέλει και είναι συνεπής στους συμμάχους της. Αυτοί όμως είναι και οι Ισραηλινοί και οι Άραβες, που επιζητούμε όλοι μαζί να βαδίσουμε στη συνάντηση με την Ινδία. Η διεθνής πολιτική της Ελλάδας πλήττεται από τον πόλεμο. Την Τζιχάντ. Την ανθρωπιστική κρίση. Σε αυτό είναι απολύτως διαφορετική η θέση και η θεώρηση με την Τουρκία, που μέσα από τις διαδρομές της Τζιχάντ και του μίσους επιζητά την αναγνώριση του περιφερειακού δεσπόζοντος έναντι όλων ρόλου της.Όλα τα παραπάνω υπηρετούν με συνέπεια οι θέσεις που διατυπώνουν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση των Ελλήνων σχετικά με τον πόλεμο που ξέσπασε με ευθύνη της Χαμάς στην Ανατολή.