Καλό θα είναι στον ΣΥΡΙΖΑ να μην καμώνονται πως η νίκη του Δ. Κουρέτα στη Θεσσαλία οφείλεται στις επισκέψεις που έκανε στην περιοχή ο Στ. Κασσελάκης μετά την καταστροφική θεομηνία. Ο Δ. Κουρέτας, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, κατά την τελευταία επίσκεψη του Στ. Κασσελάκη στις πληγείσες περιοχές αρνήθηκε να τον συναντήσει και να τον συνοδεύσει στην περιοδεία του, επειδή θεώρησε πως η «ταύτιση» μαζί του μόνο ζημιά θα του κάνει. Μάλιστα, υπήρξε και επικοινωνία ανάμεσά τους, στην οποία τον ενημέρωσε πως δεν θα ήθελε να συναντηθούν, κάτι που ο Στ. Κασσελάκης το δέχτηκε και το ίδιο βράδυ πήγε και συνάντησε τον Α. Γκλέτσο που διεκδικούσε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδος. Τελικά ο Γκλέτσος πάτωσε και ο Κουρέτας θριάμβευσε που απέφυγε να συναντηθεί με τον Στ. Κασσελάκη.
Η «τιμωρία» των προοδευτικών
Η εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων στις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές με όρους κομματικής κυριαρχίας είναι εξόχως επισφαλής. Ειδικά σε περιοχές μείζονος ενδιαφέροντος, όπως η Θεσσαλία, που δοκιμάστηκε ανελέητα τους τελευταίους μήνες. Γιατί εκεί δεν ηττήθηκε μόνο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός επειδή ήταν «δεξιός», αλλά και οι προοδευτικοί δήμαρχοι της Λάρισας και του Παλαμά. Τι σημαίνει αυτό; Πως οι κάτοικοι της περιοχής «τιμώρησαν» ή επιβράβευσαν τους τοπικούς ηγήτορές τους, όπως συνέβη στον Βόλο με τον Α. Μπέο, με κριτήριο το πώς διαχειρίστηκαν την συμφορά που τους βρήκε. Στον Δήμο Παλαμά ο «προοδευτικός» δήμαρχος ηττήθηκε από έναν υποψήφιο που προέρχεται από τη ΝΔ; Γιατί όμως συνέβη αυτό; Γιατί προφανώς την ώρα της κρίσης ήταν κλεισμένος στο σπίτι του.
Καθένας με τον τρόπο του
Για την επανεκλογή του Κ. Μπακογιάννη στην δημαρχία της Αθήνας αμφιβάλλω εάν έτρεξαν οι «γαλάζιοι» βουλευτές στην Α΄ Αθηνών, όπως και κάποιοι υποψήφιοι δημοτικοί του σύμβουλοι που αξιοποίησαν τον καλό καιρό για να πάνε εκδρομή, ενώ για τον Κ. Αγοραστό στη Θεσσαλία επίσης δεν φαίνεται να κινητοποιήθηκαν οι «γαλάζιοι» «εθνοπατέρες». Δεν ξέρω τι έκανε στην Καρδίτσα ο Κ. Τσιάρας, που μάλλον είναι χολωμένος επειδή δεν έγινε υπουργός στο νέο κυβερνητικό σχήμα, αλλά στη Λάρισα ο Μάξιμος Χαρακόπουλος φέρεται να παρακολουθούσε την εκλογική διαδικασία στη Θεσσαλία από την Αμερική και συγκεκριμένα τη Νέα Υόρκη, όπου βρισκόταν με την ιδιότητα του επικεφαλής μιας διακοινοβουλευτικής επιτροπής του ΟΗΕ για την Ορθοδοξία.
*Την περίοδο που ο Ν. Ανδρουλάκης δεν μπορούσε να εκπροσωπήσει το ΠΑΣΟΚ στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ είχε κερδίσει τη μάχη της προεδρίας απέναντι στον Γ. Παπανδρέου, είχε προτείνει για επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος τον βουλευτή Ηλείας Μ. Κατρίνη. Ο τελευταίος έλαβε τη σχετική προνομιακή εξουσιοδότηση επειδή τον Ν. Ανδρουλάκη τον «καθοδηγούσε» εκείνη την περίοδο ο Ο. Κωνσταντινόπουλος. Τώρα, θα μου πείτε γιατί κάνουμε αυτή την αναδρομή στο παρελθόν. Γιατί κάτι «ξαναπαίζει» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ανάμεσα στο «δίδυμο» Κωνσταντινόπουλου – Κατρίνη με στόχο τον Ν. Ανδρουλάκη.
Η εκτόξευση της Ρωξάνης
Πρωταγωνιστικό ρόλο στα διοικητικά δρώμενα της Αθήνας μετά την εκλογή του Χ. Δούκα στο δημαρχιακό αξίωμα της πρωτεύουσας αναμένεται να έχει η Ρωξάνη Μπέη, που εξελέγη πρώτη και με διαφορά από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στον συνδυασμό «Αθήνα Τώρα». Πρόκειται για την κόρη του αείμνηστου δημάρχου της Αθήνας, Δ. Μπέη, η οποία στις τελευταίες εθνικές εκλογές ήταν υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Αθήνας και διεκδικούσε με αξιώσεις την είσοδό της στη Βουλή.
Ίντριγκες και φραμπαλάδες
Τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται γιατί κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης δίνουν «βήμα» στον Χ. Σπίρτζη, ο οποίος εδώ και ένα εξάμηνο τουλάχιστον δεν έχει καμία απολύτως στιβαρή θέση στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρά μονάχα τον τίτλο του πρώην υπουργού στις κυβερνήσεις του Α. Τσίπρα. Η απάντηση είναι πως οι θέσεις που διατυπώνει για «συνεργασία» ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ενόψει των ευρωεκλογών παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και πυροδοτούν σενάρια με μπόλικη ίντριγκα, αλλά σε επίπεδο επικοινωνιακού φραμπαλά. Γιατί εμφανίζεται ως αυτόκλητος συμπεθεροκόπος μεταξύ των δύο κομμάτων, δηλώνοντας πως είναι ενεργό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεννοηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς δηλαδή να τα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, όταν ο Στ. Κασσελάκης δεν μπορεί να τα βρει με την Ε. Αχτσιόγλου και τον Ε. Τσακαλώτο;
Επαρχιώτες της Ευρώπης
Καλό θα είναι στην κυβέρνηση να επανεξετάσουν το θεσμικό πλαίσιο της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη των νέων ευρωβουλευτών, γιατί εάν προκριθεί το μοντέλο της εκπροσώπησης στο Στρασβούργο διά της «περιφερειακής» ψήφου τότε θα εισέλθει η ελληνική κοινωνία σε μια λογική να επιλέγει πρόσωπα με όρους «σοβινιστικής» νοοτροπίας και «τοπομηχανισμών», προσφέροντας έτσι δώρο σε όσους αισθάνονται «σουλτάνοι» στα γεωγραφικά όρια της πολιτικής τους δράσης σε άλλες κάλπες. Εάν είναι να δοθεί η δυνατότητα εκλογής στην Ευρωβουλή σε αποτυχόντες δημάρχους, περιφερειάρχες ή πολιτευτές, τότε είμαστε άξιοι της «επαρχιώτικης» μοίρας μας και κακομοιριάς μας.